Shadow

PRONAĐENE STOTINE AVIONSKIH BOMBI U MORU ISPRED LIŽNJANA

Pretražujući podmorje općine Ližnjan podvodni istraživač iz Rijeke pronašao je stotine vježbovnih avionskih bombi iz doba JNA.

More nam vraća ono što smo mu dali. Naime, tijekom vremena bivše JNA na području općine Ližnjan nalazio se poligon za vježbanje pilota i bombardiranja avionskim bombama. Za to su se koristile tzv. CEMENTNE AVIO BOMBE (CAB) različitih težina i modela. Simulirajući napade i bombardiranja ciljeva na zemlji sa raznih aerodroma na području bivše Jugoslavije avioni JNA simulirali su napade ciljeva na zemlji te doslovno uništavali prelijepe plaže i podmorje općine Ližnjan.

Danas, kada je turizam glavna grana Hrvatske budućnosti a ekološka svijest na puno višem nivou nego nekada svjedoci smo podmorskog ekocida. Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić zaronio je na područje Ližnjana te krenuo u potragu za odbačenim minsko eksplozivnim sredstvima. Na području od nekoliko kilometara ispod mora pronašao je stotine odbačenih avionskih bombi modela CAB (cementna avio bomba).

Nevjerojatno je da je bivša vojska imala poligon za vježbanje gađanja vojnim avionskim bombama na mjestu koje je puno arheološkim ostacima, odnosno u neposrednoj blizini poligona  evidentirana su tri potopljena Rimska brodoloma iz doba Antike. Nepojmljivo je da iste te cementne avionske bombe nisu izvađene nakon gađanja već su puštene na samom dnu da zagađuju okoliš.

Danas, desetinama godina iza svega budućim generacijama ostavljena je velika gomila betonskog smeća. Na nama je da se pobrinemo da se predmetno u narednim godinama izvadi za dobrobit naše djece, turista i svih budućih generacija.

 

Tekst i fotografije: Velimir Vrzić