Shadow

89. Mrdujska regata

Mrdujska regata, fešta jedara i mora, tradicija, impresivna, očaravajuća i nezaboravna.

U nedjelju 04.10.2020, točno u 11:00 sati raketom s broda regatnog odbora predsjednik JK Labuda, kapetan Toni Mlikota dao je znak za start 89. Mrdujske regate.

Mrdujska regata jedri se od davne 1927. godine i najmasovnija je utrka krstaša na Jadranu i jedna od najstarijih regata u Europi.

Naime, 89. Mrdujska regata trebala se održati dan ranije, u subotu 03.10., međutim zbog orkanskog juga koje je puhalo i preko 50 čvorova, Regatni odbor odgodio je regatu za nedjelju, rezervni termin, kako bi sudionici i flota ostali na sigurnom i izbjegli „ludo“ jugo.

Flota od više od 120 krstaša startala je sa milje duge startne linije koja se protezala od ulaza u Splitsku luku pa sve do Sustipana. Jedrilo se s puno sunca i malo vjetra na standardnoj ruti – startna linija ispred splitske gradske luke, jedrenje put i oko otočića Mrduje između Brača i Šolte, te nazad u Split, sve u dužini 22 nautičke milje.

Dobre atmosfere na jedrilicama tijekom regate nije nedostajalo, jer Mrduja nije samo jedriličarsko natjecanje već istinski „Festival mora i jedara”.

Odluka kojom stranom će se jedriti bila je ključna za pobjedničke ekipe. Odabir jedrenja podno Šolte pokazao se presudnim za pobjednički tim. Uhvatili su kurenat na startu, uzeli prednost pred drugim brodovima i tu prednost zadržali sve do cilja.

Do Mrduje je prvi doplovio brod „Polet Furioso“ sa kormilarom Nikolom Deškovićem iz JK Labud.

Rezultati ulazaka u cilj u Splitu, prvi je doplovio brod „Polet Furioso“ i to u 13.18 sati, nakon što su odjedrili 3 sata i 55 minuta, drugi je uplovio brod „Molo Longo TuttaTrieste“ sa kormilarom Rajko Kujudžić, JK Galeb. Treća je ciljnu liniju prošla “jurilica” “Toto Travel Tutta Trieste 2” sa kormilarom Mario Hrvojem, JK Špinut ”, koja ima upisano jedreno vrijeme od 4 sata i 12 minuta.

Iza nas je još jedna fešta jedara i mora. U očekivanju 90 – te Mrdujske regate, vidimo se na Viškoj regati koja će se održati za samo dva tjedna.

Tekst i fotografije: Dubravka Pajk