Shadow

Umjetnost jedrenja kroz život 

Mate Turić Mata CROata, magistar kiparstva, umjetnik poznat po rukopisno prepoznatljivim kamenim skulpturama, ponajviše po kamenim jedrenjacima.

Ostvario preko 40 različitih izložbi u kamenu, predstavljajući se u Beču, Zagrebu, Sevnici, Rogaškoj Slatini, Vrbovcu, Gradecu, Splitu, Dubrovniku, Orebiću…

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih su neke nagrada za izložbu godine u Hrvatskoj, nagrada za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj.

 

Svakako najveći umjetnikov uspjeh, sa samo 33 godine prepoznat od stručnog žirija povijesnog pariškog Salona d’Automne, na kojem su izlagali Picasso, Matisse, Gauguin, Meštrović, Roden…

Mate Turić Mata CROata umjetnik koji je proslavio kamene jedrenjake s porezima i kojeg su proslavili kameni jedrenjaci s prorezima.

Priča o jedrenjacima, kojom se umjetnik predstavlja publici već punih 7 godina, nastojeći prikazati život svih ljudi…

Izrađuje jedrenjake kao simbole zajedništva, slobode, nade, ljubavi, snage, ljepote… Prikazujući da jedrenjaci nisu samo priča povezana s morem, ne samo s onim što vidimo, već što osjećamo.

Mate nam priča svoju životnu priču: nije bitno od kud dolazimo, od kud smo krenuli, već do kud smo stigli i do kud ćemo stići.

Vjera, vizija, nada, upornost, rad, ljubav i rezultati moraju doći… Makar to trajalo i godinama. Bitno je vjerovati u svoj put, u ispravnost tog puta. 

Dragi Gospodin je najzaslužniji za sve moje ideje i snagu s kojima ih ostvarujem. 

U životu je najteže biti strpljiv, i izdržati taj teški put. Težak put nije tu da nas uništi, slomi, već da nas ojača za sve one velike stvari koje će tek uslijediti.

Iako sam svoj uspjeh gradio na teškoj muci, dijelim ga na ponos svih koji me znaju i koji će se tek upoznati sa mnom i mojim radom, na ponos cijele Hrvatske i šire. 

Uvijek sam govorio, na meni je da radim, a na drugima je da prepoznaju moj rad. Upravo se to dogodilo u Parizu, i zbog toga sam posebno zahvalan stručnom žiriju pariškog Salona d’Automne. 

Ovim putem još jednom pozdravljam sve koji me poznaju, posebno se zahvaljujem svima onima koji su dio ove velike priče.“ – Mate Turić