Shadow

Kajak za more

Ako vam je praktičnost na prvom mjestu, ako želite sa sobom voditi djecu, psa, ići kajakom na kupanje, a tek tu i tamo napraviti neku jaču avanturu, uzmite kruti sit-on-top kajak. Ako ste sportski tip, ako želite satima uživati u veslanju, ako želite obići Jadran i spremni ste učiti, uzmite sit-in sea kajak.

Pravi kajak za vas je onaj s kojim već ove sezone možete biti na moru ili vodi. Nakon što sam naišao na ovaj savjet kupio sam vrlo jeftin kajak na napuhavanje i već sam taj vikend bio na Mrežnici, pa onda na Dravi, Zrmanji, itd. To je bila moja ulaznica za prekrasan svijet hrvatskih rijeka, ali takav kajak ipak ne bih preporučio za more. Ako na prognozi vidim tri dana bure, naravno da neću kajakom izaći u kanal, ali kajak za more bi se morao moći nositi sa učestalim vjetrovima kao što su maeštral ili jutarnji burin. Jeftini kajaci na napuhavanje to ne mogu.

Vrlo brzo sam kupio sit-on-top kruti kajak. Ovaj kajak je zapravo jedna nepropusna komora gdje se s gornje strane nalaze udubljenja za sjedišta i noge. Kajak je dizajniran za dvoje, ali se sjedišta pomiču pa mogu veslati i sam. Iznenadilo me kako se dobro ponaša na nemirnom moru. Izašao bih na popodnevni maeštral u Korčulanski kanal i uživao u valovima koji su znali biti prilično visoki i brzi. Kajak bi skakao i udarao, ali se nije previše naginjao. Nisam imao osjećaj da bi se mogao prevrnuti čak ni kad bi prestao veslati i kajak okrenuo bočno. Ovakvi kajaci su sigurni, stabilni i jednostavni za upotrebu. Čak i u slučaju prevrtanja, lako se iz mora popeti u kajak.

Upravo zbog praktičnosti sit-on-top kajaka mi se bilo teško odlučiti za prelazak na sit-in sea kayak. Kod tog kajaka je sve komplicirano, ali kada sam jednom zaplovio, to je bilo to, rodila se ljubav. Kao što samo ime govori, kod ovih kajaka se sjedi unutra, u posebno dizajniranom kokpitu koji se može potpuno zatvoriti špric dekom, neoprenskom “suknjom” koju veslač nosi oko struka. Kada se špric deka prevuče preko rubova kokpita, more više ne može ući u kajak. Koljena veslača se uglave u posebno dizajnirane oslonce, a stopalima se odguruje o papučice pa se zaveslaji izvode cijelim tijelom. Zakretanjem papučica upravlja se kormilom. Da bi bio što brži, kajak je dizajniran tako da ima vrlo malu primarnu i nešto bolju sekundarnu stabilnost. To znači da se kajak čini vrlo nestabilan dok se malo ne nagne, a i tada ravnotežu treba održavati tijelom. Osjećaj nestabilnosti nestaje kada uhvatimo ritam jer svakim zaveslajem blago naginjemo kajak pa kroz tu dinamiku tijelo brzo savlada novi izazov. Uski nestabilni kajaci su se pokazali bolji na nemirnom moru jer ih oštri valovi manje naginju nego široke kajake tj. lakše ih je tijelom zadržati da se ne nagnu.

U slučaju prevrtanja, spretan i utreniran veslač će se okrenuti natrag koordiniranim pokretom vesla i tijela, tzv. eskimutiranjem. Veslo se ispruži uz površinu i služi kao poluga dok veslač prvo kukovima izokrene kajak, zatim ispravi tijelo i tek na kraju ispravi glavu. Upravo u tom redosljedu leži težina eskimutiranja budući da nam je svima prirodno prvo glavom ići po zrak, a to stvara nepovoljnu polugu i okretanje propada. Ako okretanje ne uspije, potrebno je izbaciti špric deku sa kokpita i izroniti. Kajak se napuni morem pa je procedura ulaska u kajak puno kompliciranija, pogotovo na valovima.

Nakon što sam se dobro nagutao mora i naučio tehniku eskimutiranja, zaplovio sam po prvoj jačoj buri, a zatim i po jačem šiloku na otvorenom moru. Bio je to pravi užitak. Jedino niz vjetar sam morao paziti da su valovi barem u pola krme jer su mi inače na vrhu vala i krma i prova bili u zraku. U tom trenutku bi me udarila krijesta što me par puta skoro izvrnulo.

Osim po stabilnosti, kajaci se razlikuju i po brzini. Moj sit-on-top kajak je 3,6 m dug i 86 cm širok što mu daje maksimalnu brzinu od oko 5 km/h odnosno manje od 3 čvora. Preko toga je potrebno jako puno energije za vrlo malo dodatne brzine, čak i kada se vesla u dvoje. Sit-in kajak je širok 58 cm i dugačak 5,18 m, njegova maksimalna brzina je oko 10 km/h tj. preko 5 čvorova. Malo koji veslač može održavati takvu brzinu, ali je uvijek moguće napredovati tj. sam dizajn kajaka tu nije ograničenje. Ugodna cruising brzina od preko četiri čvora omogućuje prelazak s kopna do otoka ili s otoka na otok u relativno kratkom vremenu pa je i rizik od nevremena puno manji.

Sit-in sea kajaci koji su namijenjeni za dvoje su malo širi i dosta stabilniji. Većinom imaju dva zasebna kokpita. Takav kajak koristim kad idem sa suprugom. Iako je uigrano veslanje u tandemu svojevrstan užitak, ipak bih parovima preporučio dva zasebna jednosjeda. Zapravo većinom u tom duplom kajaku vozim svog psa, ali tada dobro pazim da more bude mirno jer nismo baš najsretnija kombinacija za valove.

Valja napomenuti da još postoje i prekrasni skin-on-frame tradicionalni kajaci izrađeni od drvene konstrukcije preko koje se prevlači platno. Takvi kajaci mogu biti i složivi što je pogodno za putovanja na egzotične lokacije. U novije vrijeme su se pojavili kajaci na napuhavanje izrađeni drop-stitch tehnologijom koji obećavaju veće brzine i veću praktičnost. Ipak se ta plovila još moraju dokazati i prilagoditi nemirnom moru da bih ih uzeo u obzir.

Tekst i foto: Ante Tonči Fabris

Outdoors Croatia