Shadow

Završio Adriatic Freediving Trophy

Prošli tjedan se u Kvarneru, točnije na najdubljoj točki Kvarnera u kanalu Krušija kod Plavnika gdje se morski procjep spušta do 120 metara, održavao Adriatic Freediving Trophy, državno prvenstvo Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske u ronjenju na dah. S obzirom na situaciju s granicama i putovanjima, izostalo je više od pola najavljenih imena, međutim i dalje smo zadnji dan mogli izbrojati 29 startova iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije, Turske, Maroka, Francuske, Švedske, Rusije, Češke, Njemačke, Austrije… Ovo je bilo najveće i najatraktivnije natjecanje ove godine i velik izazov za organizaciju za koju su zaduženi Igor Hrast od strane Activity centra Krk i Grada Krka i Vitomir Maričić, predsjednik AIDA-e Hrvatska. Prenijeli su iskustva prošlogodišnjeg prvenstva Hrvatske kojeg su organizirali na istom mjestu nakon 10 godina izbivanja.

Ronjenje na dah je inače malo kompleksniji organizacijski zalogaj, postoji niz regulativa i procedura koje treba ispoštovati, dijelom zbog pravila, dijelom sigurnosti. Rekreativno ronjenje je sasvim druga stvar, međutim kada se radi o natjecanju, pogotovo međunarodnom, tu je cijeli niz tehničkih sitnica koje je potrebno ispratiti, a pogotovo kada se radi ovako nešto što je na standardu svjetskog prvenstva, sa dvije natjecateljske linije, transferima za sve natjecatelje, cijelim medicinskim timom i duplom sudačkom i safety postavom, evakuacijskim protokolima i slično. Neću reći da je bilo lako, ali kada vam svaki pojedini natjecatelj kaže da mu je ovo najbolje iskustvo i da je odlično organizirano, da je atmosfera fantastična i da mu je bolje nego na svjetskom prvenstvu i kad skupite na jednom mjestu najbolje ronioce svijeta, ostvarite desetak nacionalnih i svjetski rekord… Pa onda se sve nekako izbalansira i dobijete vjetar u leđa da iduće godine nastavite priču.  – Vitomir Maričić

Za titulu ukupno najboljeg ronioca u zbroju bodova očekivala se borba između Thibaulta Guignesa, jednog od najboljih svjetskih dubinskih ronioca koji je najavio svjetski rekord, Alexeya Molchoanova, legendarnog Rusa, aktualnog prvaka i rekordera i najboljeg dubinskog ronioca, ali i snažnih domaćih ronioca Petra Klovara i Vitomira Maričića, prošlogodišnjeg pobjednika, koji su u dubinskom segmentu sigurno ispod razine Francuza i Rusa, ali im je ovo ipak domaći teren i radi se o jedim od najboljih bazenskih ronioca danas. Petar Klovar je ostvario rezultat vrijedan nacionalnog rekorda u disciplini FIM, gdje se ronilac spušta povlačeći konop, zaronivši 100 metara, Alexey Molchanov zaronio je novi svjetski rekord u disciplini CWTB, odnosno ronjenju s dvije peraje, koji sada iznosi 111 metar i što je svakako velik izazov u našem moru koje je nemirnije, ima više kurenta, mračnije je i hladnije, ali Rus je iznimno siguran u svoj rezultat i dobro pripremljen u hladnim jezerima i crnom moru. Francuz je odradio ispod očekivanja i teško se nosio s takvim uvjetima. Najviše bodova skupio je na kraju Vitomir Maričić, aktuelan bazenski svjetski rekorder, koji je obranio svoju titulu iz prošle godine. Iza njega je Petr Vala, Čeh, koji je napravio svjetski rekord u Masters kategorijii te Minja Marinković, Njemačka.

Nije jednostavno biti u organizaciji i natjecati se pa sam odlučio shvatiti ovo kao dobar trening i pokušati odraditi solidne rezultate svaki dan bez nekih probijanja granica. Posložilo se tako da sam ukupno prvi, ali za mene je najvažniji zaron bio onaj Petra Klovara, koji smo priželjkivali i očekivali i to je stvarno velik rezultat. Petar je angažiran u riječkom ronilačkom klubu Ocean i kroz to pokušavamo gurati i promovirati ovaj sport i zimi, pa se nadam da će mu ovo biti dodatni vjetar u leđa i motivacija da se nastavi baviti ronjenjem. O Alexeyevom svjetskom rekordu se nema što reći, Alexey je ronilačka sila i način na koji je ovo izveo to potvrđuju. On će još daleko pomaknuti rezultate u ronjenju, možda baš i kod nas. Meni je bilo važno natjecati se jer su nam ograničene mogućnosti ove godine, a neke rezultate i  fotografije trebam dostaviti sponzorima u nadi da će se suradnja nastaviti. – Vitomir Maričić

U ženskoj konkurenciji najbolje zarone radile su Sahika Ercumen iz Turske, koja je svojevremeno držala i svjetski rekord, Vendula Strachtova iz Češke i aktualna svjetska prvakinja Fatima Korok iz Mađarske. Fatima je na kraju zaslužila vrh postolja kao ukupno najbolja žena upisavši i nacionalni rekord s dvije peraje 67 metara. Nacionalni rekord upisala je i Sahika Ercumen u istoj disciplini.

Ovo natjecanje je posebno i po tome što su sve discipline verificirane prema AIDA i CMAS federaciji za ronjenje na dah. Te dvije agencije za praćenje ronjenja do sada nikada nisu mogle biti istovremeno nadležne za isti zaron, te je ovo povijesno ostvarenje ujedinjavanja ronjenja na dah. Moguće da će kao presedan poslužiti da se format primjeni i na udružena svjetska prvenstva.

Organizacijski, politički, praktično, sa svih strana je to do sada bilo gotovo nemoguće, a pokušavali su to i daleko renomiraniji eventi sa daleko većim budžetima. To što smo uspjeli napraviti je presedan u ronjenju na dah i potencijalno će promijeniti tijek natjecanja i sporta. To je baš velika pobjeda koja je u našem slučaju bila moguća zahvaljujući odličnoj suradnji AIDA-e Hrvatska sa slovenskim savezom, koji stoji formalno iza CMAS dijela natjecanja i daje nam podršku i vrhunskim sucima koji razumiju problematiku i spremni su proširiti horizonte u tom smjeru. Vedran Milat je kao glavni sudac idealan za to jer je u vrhu AIDA i CMAS suđenja istovremeno, a da bi imali status za svjetski rekord doveli smo i Petra Bojovića iz Srbije, A level AIDA suca, Maju Božiček koja je i predsjednica AIDA Slovenije i iz naše AIDA-e je tu Lidija Lijić.

Ovakav event nas stavlja na kartu svijeta u jednom sasvim drugom kontekstu, jednog eksponencijalno rastućeg sporta koji za sobom vuče cijeli sustav rekreacije, edukacije i koji će pomalo početi popunjavati ono što je nekad bio SCUBA diving. To su prepoznali naši sugrađani pa smo imali i nekoliko dobrih natjecatelja, ali i volontera i veliku podršku zajednice. U prvom redu Grad Krk je kao generalni pokrovitelj omogućio da uopće razmišljamo o ovako velikom projektu. TZ i Marina Punat su kao i prošle godine podržali natjecanje, hoteli Maritim, Malin, Krk te restorani Frankopan, Mali Nono osigurali su smještajne kapacitete i obrok za natjecatelje. Honda Marine je osigurala brod za treninge i evakuaciju, a Diver iz Krka omogućio je transfere za natjecatelje i organizaciju. Balkan brothers su se potrudili oko službene stranice www.adriaticfreediving.com gdje se mogu naći sve informacije o eventu. Glavne nagrade bile su također impresivne, Maurice le Croix švicarski satovi išli su kao bonus za svjetski rekord i ukupnog pobjednika. Garmin satovi bili su nagrada za prva mjesta međunarodnu kategoriju, a Garmin je dao i sonar uređaje za praćenje ronioca u dubini i osigurao anti doping kontrolu potrebnu za verifikaciju svjetskog rekorda. Opremu za nagrade i lutriju osigurali su Molchanov i Octopus, te Subcraft za naše pobjednike, za koje je Liburnija nautički centar izradila novčane vouchere. XPN suplementacija dobro je došla safety timu i volonterima. Hoteli Krk, Malin i Navis dali su noćenja u svojim rezidencijama kao dio glavne nagrade. Žao mi je nekog zaboraviti, ali još su dojmovi tu. Ovako nešto nije moguće bez podrške zajednice. Svima naravno od srca hvala. – Igor Hrast iz kuta organizacije.

  Event je poslužio i kao platforma za nekoliko istraživanja u području medicine te prilika za kulminaciju suradnje organizatora i tima liječnika koji prati AIDA Hrvatsku duže vrijeme.

Najprije moram konstatirati da sam izrazito zadovoljan jer je na sreću takmičenje prošlo bez značajnijih medicinskih incidenata što je i najvažnije. Postignuti su fantastični rezultati: svjetski rekord, nacionalni rekordi, osobni rekordi,  gurnute su granice. U ekstremnom sportu kao što je ovaj  važno je sigurnost takmičara shvatiti ozbiljno. Organizacija takmičenja besprijekorno je organizirana, a uvjeti su bili fantastični. Baza takmičenja je bio veliki brod na kojem smo imali svu potrebnu medicinsku opremu. U svakom trenutku takmičenje je pratio cijeli tim liječnika i medicinskih sestara. Na takmičenju se skupio veliki broj takmičara svjetske elite  koji su bili spremni sudjelovati u medicinskim i znanstvenim istraživanjima i dobili smo nesvakidašnju  priliku za prikupljanje  znanstvenih podataka od velike koristi. Spontano se okupila i grupa liječnika istraživača entuzijasta koji su našli svoj interes u istraživanju ovih atleta. Moja ekipa iz Centra za istraživanja i edukaciju u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci istraživala je utjecaj dubokih zarona i zadržavanje daha na plućne volumene, perfuziju, plinove  u arterijskoj krvi i barotraumu pluća te mehanizme adaptacije tijela na ovako ekstremne uvjete. Kao kuriozitet možemo navesti da je u sklopu istraživanja po prvi put  na svijetu  vađena arterijska krv na dubini od 60 m.  Ekipa iz Thalassotherapije Opatija  i Katedre za sportsku i rehabilitacijsku medicinu proučavala je razne aspekte utjecaja ekstremnih uvjeta na endokrini i kardiovaskularni sustav. Doc Turk Wensveen pratila je suprafiziološku aktivaciju nadbubrežne žlijezde i štitnjače, kardiolozi prof. Peršić, doc.Travica Samsa i dr. Ivaniš  proveli su niz funkcionalnih testiranja srca. Prof. Wensveen imunolog sa Medicinskog fakulteta u Rijeci  istraživao je utjecaj ekstremnih uvjeta na na imunološke stanice. Iako svako iz aspekta svoje specijalizacije, svi zajedno,  timskim radom nastojimo doći do znanstvenih saznanja koje će pomoći sigurnosti ronjenja na dah, poboljšanju takmičarskih rezultata, ali i pomoći ljudima koji boluju od plućnih, kardiovaskularnih i endokrinih bolesti.  Zahvaljujem svim takmičarima, organizatorima, sucima, osiguranju, znanstvenicima na dobroj volji, na pozitivnoj atmosferi, uloženom trudu i meni ugodno provedenom vremenu. Nadam se, vidimo se dogodine! – Doc.dr.sc Igor Barković dr.med., službeni liječnik ADT.

Ako je suditi po ovogodišnjem državnom prvenstvu, hrvatsko ronjenje čeka svijetla budućnost, te možemo samo nagađati što nas čeka iduće godine, nadajmo se u normalnim okolnostima bez epidemioloških mjera na granicama.

 Pozvao bi svih da se uključe i otkriju ovaj sport, koji ustvari nije klasičan sport i mislim da većina ljudi nakon prvog tečaja ronjenja na dah shvate da ta znanja primjenjuju u drugim sportovima ili poslu i privatnom životu. Ali i dalje, to je sportska aktivnost i ovakva druženja služe da bi mijenjali iskustva i usavršavali se. Izgradili jednu bazu i zajednicu oko ronjenja i mora. Zimi je fokus na bazenu gdje isto imamo seriju natjecanja i tjedne treninge u klubu kako bi bili spremni na sezonu čim zakuca na vrata. – Vitomir Maričić

Video zapis svjetskog rekorda Alexeya Molchanova možete pogledati OVDJE. 

Fotografije: www.vertical-media.net