Shadow

Briga za okoliš ne poznaje granice

 Budući da briga za okoliš ne poznaje granice, više od 150 ronioca iz Hrvatske i više od 30 ronioca iz Slovenije uključit će se ovog vikenda u veliku ekološku akciju Čišćenje bez granica u nedjelju, 6. rujna 2020. i čistiti podmorje Savudrijske vale uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera.

U sklopu ekološke akcije čistit će se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska te će ronioci uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija.

Veliki i vrlo vrijedan doprinos samoj akciji dat će djeca, sudionici V. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole koja će pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja tijekom dva dana trajanja akcije pomagati u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

 

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje te organizaciju ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se provodi uz poštivanje i provođenje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja sa istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

U eko akciju će se uključiti više od 30 klubova i udruženja, savudrijski ribari te Javne vatrogasne postrojbe i Civilna zaštita Republike Hrvatske, a sve s ciljem što većeg doprinosa zaštiti prirode.

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Čišćenje bez granica i V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ Piran dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Zagreb plakati d.o.o.