Shadow

Potraga za algom Asparagopsis taxiformis

Asparagopsis taxiformis je crvena morska alga. Naseljava stjenovito dno od površine do nekih 5 m dubine. Lako je prepoznatljiva po svojoj karmin crvenoj boji i desecima ogranaka nalik minijaturnim crnogoričnim (ali karmin boje) stabalcima dužine do 30 cm. Pogoduje joj malo zasjenjeno područje i mjesta s povećanom količinom hranjivih soli kao što je blizina urbanih područja.

U Sredozemnom su moru vjerojatno dvije populacije, jedna davnim porijeklom iz Atlantika, poznata još od 1813 iz Egipta, a druga iz Crvenog mora koja se smatra alohtonom (stranom). Približno oko 2000. godine, vrsta se počela brzo širiti Sredozemljem, a širenje se pripisuje alohtonoj populaciji porijeklom iz Crvenog mora.
U Jadranu je prvi put zabilježena 1999. godine uz otok Mljet, a potom u Dubrovniku te narednih godina na nekoliko mjesta do najsjevernije Kornatskog otočja.

Premda je u Splitu pronađena prije 5 godina, ove je godine zabilježeno njeno intenzivno razvijanje i širenje, te smo algu zabilježili, često brojnu, na kupalištim Ježinac, Žnjan, Ovčice i Kašjuni te istočno od crkvice Gospa od Prizidnice s južne strane Čiova.

Pretpostavljamo da slično kao i u Splitu, njeno se intenzivno razvijanje ove godine događa i na drugim područjima.
Zabilježite li ovu vrlo prepoznatljivu algu, obavezno nam javite – office@izor.hr; izor.hr

Potraga za vrstom Asparagopsis taxiformis dio je projekta „Benthic NIS“ (IP-2019-04-6702) kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.