Shadow

12. obnovljena regata „Rota palagruzona”

“Od zaborava su sačuvani konstrukt broda, njegov jezik, priče, povijesni dokumenti, artefakti i linguafakti, materijalna i nematerijalna baština pučinskih ribara iz Komiže. U regati sudjeluju i iseljeni Višani, koji su se zatekli na godišnjem odmoru u rodnome zavičaju Regata povijesnih brodova falkuša, koja je 21. kolovoza krenula iz Komiže, poslije sedam sati jedrenja stigla je na cilj, na žalo Palagruže, priopćio je organizator.

To je 12. po redu obnovljena regata „Rota palagruzona“ koju je 2009. utemeljila Kulturna ustanova „Ars halieutica“ iz Komiže, obnavljajući time povijesnu regatu komiških falkuša, čija se tradicija održala kroz četiri stoljeća, ističe u ime organizatora “u poruci s Palagrže” Joško Božanić. “Okupljeni oko jarbola falkuše na ovom žalu Palagruže, kao i oni koji nam se nisu mogli pridružiti, ali su s nama na istoj ruti obnove povijesnog sjećanja četiri stoljeća duge ribarske tradicije na najudaljenijem hrvatskom otoku – Palagruži, poručujemo da smo spasili od zaborava ne samo najstariji tip ribarskog broda na Mediteranu i najstariju jedriličarsku regatu na svijetu „Rotu palagruzonu“, već i drevna umijeća” , kaže se u poruci s Palagruže.

Od zaborava su sačuvani konstrukt broda, njegov jezik, priče, povijesni dokumenti, artefakti i linguafakti, materijalna i nematerijalna baština pučinskih ribara iz Komiže.

Posljednja povijesna regata falkuša održana je 13. lipnja 1937. kada je pojavom brodskih motora prestao razlog za postojanje falkuše. Prije 23 godine obnovljena je replika povijesne falkuše , a potom je obnovljena i povijesna regata „Rota palagruzona“. U regati sudjeluju i iseljeni Višani… U manuskriptu „Liber Comisie“, komiškog notara Nikole Borčića Jedrolimova iz 18. stoljeća, sačuvan je dokument o prvoj poznatoj regati falkuša od Komiže do Palagruže iz 1593.

 

Dana 20. lipnja 1593. krenule su iz Komiže za Palagružu 74 falkuše s po pet članova posade, u pratnji venecijanske ratne galije radi obrane od gusara, dakle 370 mornara krenulo je na put dug 42 milje od Komiže do Palagruže. U povijesti regata kao najstarija jedriličarska regata navodi se natjecanje u jedrenju 1775. između Charlesa II. i njegova brata Jamesa jedrenjacima od stotinjak tona na rijeci Temzi, iz kog se natjecanja rodila ideja o regati.

Međutim, dokument iz Borčićeva manuskripta „Liber Comisae“ svjedoči da se najstarija jedriličarska regata u svijetu održala 182 godine prije one koju je osnovao engleski Kraljevski klub na Temzi, i koju povijest jedriličarskih natjecanja naziva najstarijom na svijetu, zaključuje Joško Božanić u poruci s Palagruže.

Izvor: Hina/HMI

Foto: Pino Vojković