Shadow

Varalice

Ključni i temeljni dio varaličarskog pribora je, naravno, varalica. Iako postoje modeli koji su primjenjivi u lovu više različitih vrsta i u više različitih situacija na različitim terenima, nažalost, do sada još nije kreirana varalica univerzalne primjene. U bogatoj ponudi modela, tipova, boja i oblika kojima su zatrpani zidovi ribomaterijala katkad se teško snaći. Raznolikost nigdje nije tako bogata kao u varaličarskom priboru, pri čemu svakako ne treba smetnuti s uma da postoje, kako mnogi varaličari znaju reći, varalice za ribe i varalice za ljude.

Ako se u odabiru promaši, tada se kolekcija popunjava prekrasnom varalicom koja neće loviti već će samo biti još jedan ukras u ribolovnoj kutiji. Da bismo pravilno odabrali, moramo poznavati osnovne prehrambene navike naše lovine pa u skladu s tim plasirati varalicu koja će biti najukusnija imitacija obroka ili pak najiritantnija provokacija. Od velike pomoći pri odabiru svakako može biti deklaracija na kojoj bi trebale biti istaknute duljina i težina varalice, preporučene brzine povlačenja i očekivana dubina urona.

Ipak, ono što ne piše a što je jako važno je imaginacija koju prilikom odabira svaki ribolovac mora imati u sebi i procijeniti da li je model u ruci upravo onaj koji će biti idealan za planiranu situaciju. Niti jedna riba varalicu ne vidi na način na koji je mi vidimo i gledamo, i to iz dva razloga. Prvi je svakako taj što nam se oči poprilično razlikuju, ako ni zbog čega a ono zbog medija kojim smo okruženi, dok je drugi, puno važniji razlog vezan uz tromost oka. Naime, dok još u prodavaonici ili u samom ribolovu nad kutijom procjenjujemo da li je varalica koju namjeravamo upotrijebiti ona prava, to radimo gledajući varalicu koja miruje. No kada se nađe vezana na struni u moru, ta varalica čak ni u trenutku kad je ne povlačimo neće mirovati, a prilikom povlačenja će teturati, drhtati ili se pak kretati, bilo vrlo izlomljenom putanjom bilo brzo pravolinijski, tako da će zbog tromosti oka doživljaj boja i oblika biti potpuno drukčiji, što svaki iskusniji varaličar prilikom odabira varalice mora znati pretpostaviti.

Premda s obzirom na plovnost postoje varalice koje ne poznaju nikakve podjele, poput zara ili poppera koje su samo plivajuće, ili pak jigova koji su isključivo tonući, kod većine je varalica primjenjiva podjela bazirana upravo na njihovoj plovnosti. Tako razlikujemo tri tipa – plivajuće varalice (floating), varalice neutralnog uzgona (suspending) i tonuće varalice (sinking). Suvremene se varalice proizvode od svih raspoloživih materijala, pri čemu su temeljni drvo, plastika, guma i silikon, te metal. Od drveta se najčešće koriste balza (Ochroma pyramidale) i abachi (Triplochiton scleroxylon).

Balza je oduvijek bila prvi izbor među materijalima za izradu drvenih varalica. To je drvo koje ima vrlo stabilnu strukturu, izuzetno je lagano a pritom istovremeno i vrlo čvrsto, tako da je poznato i kao najnježnije komercijalne tvrdo drvo. Abachi drvo je porijeklom iz Afrike i za razliku od plutajuće balze, zbog svoje izuzetno visoke specifične gustoće (390 kg/m3), ne pluta već tone. Takva težina uz činjenicu da kao ni balza nema vene, zbog čega je vrlo pogodno za obradu, čine ga savršenim izborom za teške tonuće varalice. Plastika je vrlo jak i izdržljiv materijal, te kao takav pogodan za izradu varalica za lov većine riba. Osim toga, nakon što se jednom definira i dizajnira kalup, proces proizvodnje se bitno ubrzava. Pritom činjenica da plastika može biti i potpuno prozirna pruža još jednu vizualnu dimenziju aspekta varalice. Doslovno bezbroj mogućih kombinacija rezultiralo je brojnim serijama vrlo lovnih varalica. Među plastičnim se varalicama nalaze plutajuće neutralne i tonuće verzije koje mogu biti bučne, tihe, velike, male, transparentne, neprozirne…

Guma i silikon su zahvaljujući svojoj podatnosti, neograničenim mogućnostima kolorizacije uz integraciju holoelemenata u prozirnu mekanu strukturu čime se postiže vrlo plastičan 3D efekt, postali vrlo važan i nezaobilazan gradivni materijal u industriji varalica. Svoje su mjesto našli u doslovno svim tehnikama i oblicima varaličarenja. Metal se u proizvodnji varalica koristi za izradu pomoćnih elemenata poput stabilizatora, kostura, propelera, zakrilaca ili žličastih nastavaka, ali i za izradu glavnog tijela varalica od kojih su najpoznatiji kastmasteri i jigovi. Osim toga, sudaranje metalnih kuglica u akustičnoj komori mnogih drvenih i plastičnih varalica emitira zvučni impuls dok posebno osmišljeni sistem kliznog težišta, tzv. weight transfer omogućuje premještanje tih istih kuglica unutar tijela varalice radi daljeg i preciznijeg izbačaja.


Tekst i foto: Boris Bulić, naudici.com