Shadow

Test: Gladius Mini

Posljednjih godina svjedoci smo snažnog razvoja dronova koji su postali cjenovno dostupni i ujedno i vrhunskih karakteristika. Sličnu tehnologiju koriste i podvodni dronovi ili ROV (ROV – REMOTELY OPERATED VEHICLES). Podvodni dronovi se ipak nešto sporije razvijaju od zračnih rođaka, vjerojatno i zbog dosta manje potražnje, ali je na tržištu sve više modela koje postaju cjenovno dostupni široj populaciji.

Jedan do takvih uređaja koje smo imali na testu je i Gladius Mini koji se po cijeni od 12.000,00 kuna može nabaviti u Hrvatskoj.

Gladius može zaroniti do 100 metara dubine, a toliki je i kabel kojeg vuče za sobom i koji je veza između ronilice i operatera na brodu. Osim samog podvodnog drona i spomenutog kabela, u paketu se još nalaze i kontroler na kojeg se postavi pametni telefon ili tablet, baterije, punjač i 32GB kartica.

O ronilačkim karakteristikama brine pet propelera, dva za vodoravno i tri za okomito gibanje i pomoću njih se Gladius može kretati u šest smjerova (naprijed, natrag, lijevo, desno, gore i dolje). maksimalnom brzinom od četiri čvora i zaranjati pod kutem od 45 stupnjeva. Inteligentni kontrolni algoritmi omogućuju uređaju relativno glatko kretanje tako da je video zapis stabilan.

Što se tiče mogućnosti snimanja i fotografiranja, Gladius snima video u 4K razlučivosti, a fotografije su u 12MP zahvaljujući 1/2. 3″ CMOS senzor, f/3 objektivu. Da li snimke bile bolje u uvjetima lošije vidljivosti, na kućištu su ugrađena i sva LED svjetla snage 1200 lumena svaki.

Baterija traje nešto duže od zračnih dronova, proizvođač navodi i do dva sata, no u praksi to obično znači nešto više od jednog sata sa stalno upaljenim svjetlima i kamerom.

Samo opremanje i priprema za zaron traje nekoliko minuta i sam postupak je jednostavan. Na zaslonu pametnog telefona prikazuje se slika onoga što kamera „vidi“.

Upravljanje dronom nije komplicirano i vrlo brzo se ovlada tom vještinom.

Kabel s kojim je spojen Gladius ima pozitivnu plovnost što smanjuje mogućnost zapetljavanja ali ipak treba biti oprezan.

S obzirom na dubinu od 100 metara (ona je ipak limitirana i kabelom pa smo bliže tome da je „radna“ dubina na kojem se može pretraživati morsko dno ipak bliža onoj od 50-tak metara) i trajanje baterije Gladius se može koristiti za pregled terena puno sigurnije i brže nego da se na taj posao pošalje tehnički ronilac. Upotreba Gladiusa je moguća i kod pregleda bunara, spremnika za vodu, brodova ispod vodene linije, istraživanje ali i za zabavu.

Naravno, postoje i skuplji modeli koji mogu zaroniti i do 300 metara, imaju i mehaničku ruku za prikupljanje uzoraka i sl., ali su i cjenovno puno nedostupniji široj populaciji.

Mi smo testirajući Gladius pratili grupu ronilaca na relativno maloj dubini (do 10 metara) i u radijusu nekih 50 metara.

U nastavku su četiri fotografije snimljene Gladiusom s napomenom da je zbog male dubine bilo dosta prirodnog osvjetljenja što je sigurno pozitivno utjecalo na kvalitetu fotografije.

 

Tekst: Luka Kolovrat

Fotografije: Luka Kolovrat i Branimir Jukić