Shadow

PRONALAZAK BRODSKE MINE NA GLAVNOJ PLAŽI U  CENTRU RIJEKE

Nevjerojatno otkriće na glavnoj Riječkoj plaži. Brodska mina ispod mora nalazi se godinama a iznad nje se građani Rijeke i turisti iz obližnjeg hotela sa 4* u centru grada bezbrižno kupaju zadnjih 80 godina.

Zadnjih dana hladnog prosinca dok su se građani Rijeke spremali za novogodišnje slavlje podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić otkrio je nešto što niti u najružnijim snovima nije mogao pomisliti. Pronašao je BRODSKU MINU izuzetno velike razorne moći, na lokaciji koja nije toliko neočekivana iz povijesne perspektive.

Rijeka je grad turbulentne povijesti, kroz godine su vojske prolazile a iza sebe cesto ostavljale strah i uništenje. Osamdeset godina nakon II sv. rata tijekom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, u elitnom dijelu grada Pećine na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale pronađena je dubinska protiv brodska mina. U neposrednoj blizini Ville Olga koja je nekada bila zapovjedno mjesto Njemačkih vojnih snaga. Čak i danas u ogradi stoje obilježja nacizma prepuštena zagovornicima zavjera.

Međutim ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam dan danas može napraviti loše to je taj zlokoban metalni predmet za koji je utvrđeno da se radi o aktivnoj mini Njemačke proizvodnje izuzetno velike razorne moći koja je polegnuta na dnu kako bi u periodu od 1943 – 1945 god. zaštitila obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu ili zauzimanje Ville Olga na čijem području su se tada nalazile nacističke snage.

Naknadnim istraživanjem u arhivskim spisima od strane podvodnog snimatelja Aleksandra Stančina saznali smo da se radi o protiv brodskoj mini Njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži od 100 – 150 kg čistog TNT-a dovoljnog da uništi i potopi brod. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njenim pronalaskom teško je shvatiti. Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more od i još pokoji predmet s plaze.

Kako se sudbina poigrala govori podatak da je mina polegnuta u more sa broda pod tadašnjim imenom „Kiebitz“ koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira „Galeb“ koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta prijestolnice kulture.

Po pronalasku mine izviještena je Policijska uprava Primorsko – goranska Rijeka, Lučka kapetanija Rijeka a Specijalna policija iz Zagreba izašla je na teren je je potvrdila prvotne sumnje…radi se o aktivnoj protiv brodskoj mini koja leži tek uz obalu plaže…

Nadležnost je preuzela postrojba Specijalne policije iz Zagreba a Plava vrpca Vjesnika 2020. god. možda je upravo našla novog vlasnika..

Podvodne fotografije snimio je Aleksandar Stančin, podvodni fotograf iz Rijeke koji je i autorski vlasnik prava na fotografije. Dozvola za objavljivanje postoji uz obaveznu naznaku imena i prezimena vlasnika fotografija.

Tekst: Velmir Vrzić