Shadow

Lolivul 9.0 s vanbrodskim OXE dizel motorom

Lolivul gumenjaci namjenske su radne brodice koje se bez nekih većih preinaka proizvode već desetak godina. Koncepcija prvog modela, dužine nešto manje od šest metara, osmišljena je za potrebe jedriličarskih trenera. Dakle, takav je gumenjak trebao biti lagan i jednostavan za kopneni prijevoz, a opet siguran, udoban i brz, pogodan za sva mora i u svim uvjetima. Jedina mu je zamjerka bila što je za manje prikolice velik, pa je sljedeći model bio vrlo sličan, ali osamdeset centimetara kraći.

Ekspanzijom turizma javila se sve i veća potreba za brodskim taxijem, individualnim transferima i dnevnim izletima, što se u početku obavljalo upravo ovakvim tipom plovila. Ipak, kapacitet ovolikih gumenjaka nije velik te se logično nametnula potreba za izgradnjom većeg modela, dovoljno komotnog i sigurnog za prijevoz dvanaest osoba.

Linije i izgled Lolivula 9.0 dosta su nalik manjim modelima, ali su i primjereno modificirane. Silueta naglašeno podignutog pramca zadržana je otprilike u istom omjeru, pa ovaj model realno ima dosta visok pramac. Kako bi se vizualno činio manjim, promjer tubusa se prema vrhu sve više smanjuje.
Ukrcaj preko pramca omogućen je visoko podignutim škafom, povezanim s upravljačkom konzolom i prateći nakošene linije tubusa nagnut prema krmi. Površina škafa je radi veće sigurnosti prekrivena tikom, a portela u sredini otvara veliki gavun dovoljan za sve pojase, navlake i ostalu obaveznu opremu. Skala za silazak u kokpit ovako više nije toliko visoka, a prolazi uz konzolu dovoljno su komotni. Cijevi konstrukcije nosača tende, pričvršćeni za konzolu, odlični su i sigurni rukohvati.

Prostor za kormilara dovoljno je komotan. Sjedalo je širine konzole i premda na njemu može sjediti dvoje, za tim nema stvarne potrebe. Iza kormilara su dva reda s po četiri jahaća sjedala, a sjedalo na krmi je za tri odrasle osobe dovoljno široko.
Prostor pod krmenim sjedalom nije velik. U sredini je bazen s kaljužnom pumpom, sa strane cijevi i ostale brodske instalacije, a ono malo preostalog prostora može se iskoristiti za neku opremu koja i ne mora biti na dohvatu ruke. Gavuni ispod sjedala također nisu veliki, kao ni gavun u konzoli, tako da za nekakvu veću prtljagu u njima i nema mjesta.

Krmena platforma ima oblik trapeza na čijem je kraju motor, ovako više udaljen od krmenog zrcala. Gumenjak je predviđen za motore do 300 konjskih snaga, a mi smo za test imali Oxe Diesel od 150 konjskih snaga. Lolivul 9.0 ispod upravljače konzole ima ugrađen 320-litarski rezervoar goriva, a za potrebe ovog testa u kokpit je ispred krmenih sjedala pričvršćen posebni prijenosni rezervoar s naftom.
Vanbrodski dizel motori su novost na našem tržištu pa ni iskustva distributera, Fred Bobek d.o.o. iz Vodica, nisu velika. Motor se proizvodi u Švedskoj i zamišljen je prvenstveno za potrebe mornarice, pomorske policije i profesionalne civilne službe i djelatnosti, pa tako udovoljava i NATO-vim „single-fuel“ direktivama. Svojim karakteristikama može se uspoređivati s benzinskim motorima od 200 – 250 konjskih snaga. Cijena još nije formirana, ali je sigurno da će biti skuplji od benzinskih motora, međutim, kroz svoju eksploataciju početna investicija bi se trebala vrlo brzo isplatiti.

Proizvođač preporučuje redovan pregled i servis nakon svakih 200 radnih sati, što je upola rjeđe nego li kod benzinskih motora, a veliki servis tek nakon 2.000 sati rada motora. Druga pogodnost je niža potrošnja goriva. U odnosu na ekvivalentne benzinske motore potrošnja mu je manja za više od 30%. Nadalje, nije zanemariva ni činjenica da plovila u profesionalnim djelatnostima imaju pravo na plavi dizel. Kada se sve to zbroji, uštede korištenjem ovog motora mogu biti dosta velike.

U predrasude o većoj buci i snažnijim vibracijama razuvjerili smo se još dok smo na minimumu polako isplovljavali s veza. Vibracije i jesu nešto malo osjetne, onako, više brodske, ali je frekvencija zvuka motora dosta niža. Značajnijih promjena nema ni podizanjem broja okretaja. Brzina raste ujednačeno, do 2500 okretaja na 12 čvorova, a zatim do 4000 okretaja progresivno i tada doseže 31,5 čvor, a na maksimumu od 4300 okretaja postigli smo tek nešto manje od 34 čvora.

Već ovo nam je ukazalo da se ovaj motor s 150 konjskih snaga svojim karakteristikama može uspoređivati s dosta snažnijim benzinskim motorima. Tome doprinosi i način na koji gumenjak ubrzava. Naglim davanjem punog gasa odmah starta s osam čvorova, ubrzanje mu do dvanaeste sekunde raste linearno i već doseže brzinu od 30 čvorova. Maksimalnu brzinu postiže u sljedećih pet do šest sekundi.

Za vrijeme testa na moru je puhalo umjereno jugo s već razvijenim valom, a u gumenjaku se to gotovo i ne osjeti, bez obzira u kojem kursu plovi izuzetno mirno. U oštrom okretu samo se lagano nagne na bok, krma mu ujednačeno proklizava, a i manevar nagle promjene smjera vrlo mirno prihvati odmah.
Lolivul 9.0 najčešće se proizvodi opremljen za taxi ili prijevoz putnika, a ukoliko se svi najavljeni podaci o motoru Oxe Diesel vremenom pokažu točnima, tada će ova kombinacija biti izuzetno konkurentna za takav tip plovila.

PLUS
– jednostavno održavanje
– miran u plovidbi
– manevarske sposobnosti

MINUS
– malo prostora za prtljagu

OSNOVNI PODACI
Dužina 9,00 m
Širina 2,50 m
Gaz 36 cm
Visina 95 cm
Težina 1.050 m
Tank goriva 320 lit
Max. snaga motora 300 ks
Broj osoba 12
Kategorija C
Proizvođač Kanula d.o.o.

Tekst: Damir Višić

Test i fotografije su preuzete iz časopisa “Otvoreno more”  – https://online.jutarnji.hr/magazine/otvoreno-more-8.html