Shadow

Novi Galeb 6,75

Novi Galeb 6,75 inačica je ranijeg modela Gull 715, prilagođen i opremljen za obiteljsko krstarenje, što nikako ne isključuje i njegovu primjenu u ribolovu. Trup je ostao isti, a malim redizajnom promijenjena je kabina, povišeni razma i kokpit, te otvoren veći prostor strojarnice. Izgled joj ne odudara značajno od tradicionalnih brodica ovog tipa, a sva rješenja na brodici su konkretna i jednostavna.

Uz visoke rive pristaje pramcem, za što je predviđen široki šperun sa spuštenim nosačem i otvorom za sidro. Niski horizontalni sidreni vinč dovoljno je odmaknut od pramca pa ni on ne smeta prolazu, kao ni portela širokog i dubokog lančanika u razini je palube. Cijeli pramac, zajedno s prolazom na šperunu, ograđen je visokom i čvrstom ogradom koja se proteže sve do sigurnih rukohvata na kabini. Siguran prolaz prema kokpitu omogućuju jednaki takvi rukohvati na nadkabini.

Za niske rive brodica se vezuje krmom. Naime, iznad uronjene platforme koja je stabilizira u plovidbi ugrađena je dosta velika krmena platforma s nosačem za pomoćni vanbrodski motor i ugrađenim sklopivim skalama za izlazak iz mora. Nivo kokpita je malo povišen, ali i razma oko kopita, pa i ograda na mrtvoj bandi, tako da je apsolutno siguran. Šteta što i ograda nije postavljena s vanjske strane trupa, jer je mrtva banda oko kokpita dovoljno široka za sjedenje.

Razina stijenki kokpita dvadesetak je centimetara veća od razine bočnih paluba, tako da je kokpit zaštićen od vode koja se eventualno može cijediti s blago povišene pramčane palube, a jednostavan izlaz prema pramcu omogućen je širokom skalom u oba kuta kokpita. Desna je iskorištena kao prostor za plinsku bocu, a lijeva za gavun.
Široka portela u krmenom dijelu otvara dosta komotan pristup hidraulici kormila i nosaču pomoćne argole, pa se višak prostora slobodno može koristiti kao dodatan gavun. Kako bi se izbjegle ikakve komplikacije krmi tuš ima zaštićenu instalaciju. Velika portela na podu kokpita otvara strojarnicu u kojoj je svaki dio ugrađenog Scam-ovog motora od 50 konjskih snaga lako dostupan. Kanali oko portele dosta su duboki i opremljeni s dva široka drenažna otvora, čime je eliminirana mogućnost da se voda iz kokpita prelije u strojarnicu.

Kabinu od kokpita dijeli velika je staklena klizna stijenka, a radi stajaće visine razina kabine dosta je niža, pa je na ulazu ugrađena široka skala, naravno, također iskorištena za dodatni gavun. Osnova interijera, do nivoa razme, izrađena je u kontraštampi i krajnje pojednostavljena. Lijevo od ulaza je sjedeća garnitura sa stolom koja se jednostavno pretvara u pomoćni dupli ležaj, a kompletan prostor ispod sjedala podijeljen je u nekoliko velikih gavuna. Desno je kuhinjski blok, kombiniran s kormilarevim sjedalom, a pred njim velika upravljačka konzola unutar koje je ugrađena mala kabina sa školjkom WC-a, zatvorena dvokrilnim vratima.

U vrhu pramca su dvije odvojene postelje, nešto kraće od dva metra, koje se predviđenim umetkom povežu u jedan ogroman ležaj.

Pripremajući se za isplovljenje primjećujemo kako su kaštanjole na ovoj relativno maloj brodici ipak primjerene za konope mooringa po marinama. Prostor kormilara je dovoljno komotan, a preglednost oko brodice odlična, bez obzira što je razmak između stakala relativno velik. Bočna stakla su također klizne stijenke što olakšava komunikaciju s onima na pramcu.

Odlične manevarske sposobnosti i mali radijus okreta uočili smo odmah napuštajući vez. Podvodni dio je tako dobro izbalansiran da se brodica okreće skoro u mjestu. Kasnije smo se uvjerili da mu za oštri okret i u punoj brzini treba manje od dvadeset metara. Isplovljavamo na minimumu s 650 okretaja i lagano klizimo brzinom od 2,6 čvora, ali su vibracije motora osjetne. Prestaju tek iznad 1000 okretaja, ali se u kabini još čuje buka motora. Daljnjim dodavanjem gasa brzina raste gotovo linearno i s 2800 okretaja postigli smo 12 čvorova.

Brzina na ovakvim brodicama nije prioritetna, a oni koji na to gledaju kao bitnu stavku mogu ugraditi i duplo jači motor. Stabilnost i sigurnost u plovidbi ovdje su od većeg značaja, a Novi Galeb 6,75 ima sve karakteristike svojih prethodnika.
Na valove koji mu dolaze po pramcu ne gubi brzinu, nego ih samo rastvori, a odlomljeno more baci dosta široko, ne močeći palubu. Ni na bočne valove nema nekih značajnih reakcija, nego se samo tromo zavalja, slično kao što to čini znatno veći brod. Uronjena krmena platforma plovidbu čini izuzetno mirnom i stabilnom, pa se ne nagne čak ni kod oštrih okreta u punoj brzini niti kod naglog startanja u punom okretu. U plovidbi krmom potrebno je da se brodica uputi, a tada reagira na svaki pokret timunom.

Kriteriji koje su postavili raniji modeli dosta su visoki, a testirani Novi Galeb 6,75 za njima nimalo ne zaostaje.

PLUS
– jednostavnost
– sigurnost
– manevarske sposobnosti
– ponašanje u plovidbi

MINUS
– ograda kokpita isključuje sjedenje
– vibracije na niskim okretajima
– buka motora

OSNOVNI PODACI
Dužina 6,75 m
Širina 2,45 m
Gaz 56 cm
Težina 2.000 kg
Tank goriva 160 lit
Tank vode 100 lit
Broj ležajeva 2 + 2
Broj osoba 8
Nosivost 830 kg
Motor Scan 50 ks
Max. snaga 105 ks
Kategorija C

Tekst: Damir Višić
Fotografije: Božidar Vukičević
Test i fotografije su preuzete iz časopisa “Otvoreno more”  – https://online.jutarnji.hr/magazine/otvoreno-more-8.html