Shadow

Održana 67. Splitova regata krstaša

Ova regata sastoji se od dvije etape, Splitova lučica – Jelsa te povratak u Split, uz obavezni prolaz kod Mrduje. Bodovi iz dvije etape se zbrajaju, a ukoliko dvije ekipe imaju isti broj bodova pobjedu odnosi ona s boljim vremenom u završnoj etapi. Ove godine je od ukupno 33 krstaša u Jelsu prva uplovila posada “Bare V” predvođena skiperom Antom Vanjakom.

Kako nam je otkrio Vanjaka, radi se o jedrilici domaćeg proizvođača Murticyachts i to ni manje ni više nego unikatnom primjerku.
“Bare V” je Murtic 52. Planirano je više brodova po uzoru na klasu TP52 no izrađen je samo ovaj. Iznutra je opremljen i za đite, pa nije klasični regatni, a jako je brz – objašnjava Vanjaka. Brzinu je ova ekipa dokazala i u drugoj etapi.

U nedjelju su prvi stigli u cilj u Splitovoj lučici, čime su drugu godinu zaredom sveukupni pobjednici regate.
Tijekom subote, dok je većina jedriličara odmarala i skupljala snagu za nedjeljni povratak, mladi članovi Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) su u jelšanskoj luci predstavili jedrilice na daljinsko upravljanje. Svi zainteresirani imali su priliku okušati se u daljinskom upravljanju jedrilicom Dragon Force 65, ali i modelom Kantun 2 o čemu nam je više rekao Bruno Marević iz HJS.

– Kantun 2 je mala jedrilica domaće proizvodnje s kojom su naši jedriličari na prošlogodišnjem prvenstvu ostvarili izvrsne rezultate. Osvojili smo prvo sveukupno mjesto u natjecanju, jednog viceprvaka, sedmog sveukupnog, prvog grandmastera i prvog juniora, odnosno mene – ponosno je kazao ovaj mladi jedriličar.

Interesa nije manjkalo. Male jedrilice privukle su brojne znatiželjnike, a Bruno im je s velikim strpljenjem objašnjavao osnove jedrenja i princip rada jedrilica.
Unatoč brojnim izazovima koje su pred njih stavile mjere zbog koronavirusa, organizatori su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom.

– Imali smo ograničen sadržaj zbog mjera povezanih s koronavirusom. Inače u Jelsi priredimo zabavu za cijelo mjesto, no ove godine je to izostalo. Nismo do zadnjeg trenutka znali hoće li epidemiološka situacija dopustiti organizaciju regate u punom opsegu, pa smo odmah odlučili za “korona verziju”.

Iskoristila bih ovu priliku zahvaliti našim domaćinima Josipi i Juri iz restorana Me i Mrs Jones koji nas ugoste svake godine, pa su tako i sada izašli ususret i potrudili se da se unatoč krizi nitko ne osjeti zakinutim – kazala je Vedrana Polić iz JK Split nadodavši da bit regate nije tek sportsko natjecanje već i poticanje i održavanje duha zajedništva među jedriličarima s područja cijele Hrvatske.

S njom se slaže i predsjednik JK Split Marko Bertolino, koji je i sam sudjelovao u regati kao član posade “Piccolo Grande Amore”. Ponosan je, kaže, što unatoč teškim uvjetima klub ide naprijed.
– U 70 godina postojanja kluba tek tri regate nisu održane, dvije na samom početku i jedna tijekom Domovinskog rata. Ponosni smo na taj kontinuitet. Nažalost, zbog COVID virusa smo prisiljeni proslavu 70. rođendana JK Split odgoditi za iduću godinu, jer ipak želimo da bude na jednom visokom nivou. Ove godine imamo i olimpijsku kandidatkinju Elenu Vorobevu, što je prigodno, da na ovu veliku obljetnicu imamo tako lijepu vijest – kazao je Bertolino.

Tekst: Ivana Perković, dalmacijadanas.hr
Foto: Miroslav Lelas