Shadow

Građevinski otpad kod Novalje ili arheološki nalaz ?

Eto opet se desilo da smo ronili na građevinskom otpadu, ali zašto je to tema za Gorgoniju ? Zato jer je taj otpad malo stariji od onog na što smo navikli. Otpad je zapravo brodski teret. Broda već dugo nema ali keramika je tu. Fora je za ronjenje i nadamo se da će uz adekvatnu zaštitu i promociju pomoći hrvatskom turizmu u ovo teško vrijeme. Grad Novalja posebno je pogođena pandemijom. Iako kontroverzno, Zrće je hranilo mnoge i od Novalje napravilo pravi brend. Ne zanima me je li se slažete s ovakvim turizmom ali sad kad toga nema svima je jasno da je frka.

Grad Novalja već dugo pokušava progurati priču o obiteljskom turizmu a u to spada ronjenje. Ronioci su se jako promijenili u zadnjih 10-tak godina. Nema više velikih klubova s 30 ronilaca koji rone svaki dan po da dva puta. Danas su to sve više obiteljski gosti koji žele spojiti ronjenje u obiteljski odmor. I eto nas sa novim nalazom, građevinskog otpada!!!

Da, radi se o teretu imbrexa i tegula koje su uočili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec koji tamo provode svoja trening ronjenja. Tako je bilo i ove godine. Ove godine javili su se da bi došli roniti na Letavici jer žele doći na „obaveznu lektiru”.  Dogovorili smo ronjenje i krenuli u provedbu istog. Pala je priča o arheologiji, moru i prijavi nalaza. Odlaze na popodnevno ronjenje. I šalju fotografije s pitanjem „Kaj je to“?  Na prvu –  to je to teret iz antike. Zovemo prijatelja Božidara Flisa, – zna on za to vidio je. Bio je uvjeren da je građevinski otpad i je ali kakav !!! Zovem u Gospić u konzervatorski ured, nije prijavljeno. Znači nismo našli nego smo shvatili. Ipak valja još zaroniti.

Uzimamo opremu, dva Gopro-a , mjerku, metarske šipke, metar, olova za krajnje točke, pločice za pisanje i krećemo prema lokaciji. Marko Kresiln i ja dogovaramo kako ćemo što, zovemo Matka Čvrljka da nam kaže detalje kako da namjestimo sve za dokumentiranje. Dolazimo na lokaciju, ronilački tim JVP Čakovec: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić pravi vatrogasci dok se mi spremamo oni u moru i čekaju. E sad mi srce kuca, adrenalin, sve je tu. Smirujem sam sebe i slijedim ekipu.

Dolazimo do lokacije i da – to je to. To su velike tegule i ibrexi. Čestitanje pod morem, nema vremena pa krećemo s poslom. Nalazište nije veliko i sve ide brzo, ekipa je sposobna i sve ide kako smo dogovorili na brifingu, fotografiramo i snimamo i naravno ostajemo na debeloj rezervi. Moramo van.

Na površini zbijanje šala i slične ronilačke teme, prebacivamo fotografije i videa. Jako smo zadovoljni i zapravo je to jedan jako dobar osjećaj. Navečer pisanje prijave i slanje fotografija za 3D model i sve što ide uz to. I opet Međimurac, došao je Nikola Hrženjak, iz Čakovca podvodni fotograf, dogovaramo ronjenja – Želi fotografirati amfore na Letavici. Ali prvo moramo jednu ekskluzivnu napraviti i zato možete uživati u njegovim fotografijama. Sve se šalje dalje, u Konzervatorski, Matku na obradu, na objavu u medije.

Ovo je  jedna mala ronilačka destinacija ali je posebna. Može se reći jedinstvena ali oko nje mora nastati priča. Ljudi vole priče,  a Novalja ih ima, Caska, Rimski vodovod, Setojanj, Vlaška mala sve je to stajalo u sjeni Zrća koje je peglalo na najjače. Možda je sad vrijeme da se priča okrene  i da dignemo turizam u smjeru posebnosti destinacije. Naša kulturna baština može nam pomoći ali i mi moramo pomoći njoj da se istakne. Samo neće ništa. Ovih dana radi se promo video za cijeli otok Pag. Posebnost otoka su 2 županije i 4 općine ali to je samo administrativna podjela. Otok je poseban po mnogim stvarima, povijesna baština koju ima je predivna. A na nama je da od građevinskog otpada napravimo atrakciju. Neće nitko umjesto nas.

3D model: https://skfb.ly/6SZWy

Tekst: Vedran Dorušić

Foto: Nikola Hrženjak