Shadow

Izradite sami svoju gajetu

Gorgonija donosi zanimljivu priču o Mateju Šikiću Balari iz Murtera na otoku Murteru. Ovaj akademski grafičar – slikar, a trenutno grafički dizajner, zaljubljenik u tradiciju i drvene brodove izradio je maketu gajete koja je krenula u serijsku proizvodnju.

Ideja za maketu je stara, još iz srednje škole, kada sam čuo od prijatelja da je radio jednu ovakvu drvenu maketu gajete. Godina sam čekao da neko napravi model gajete u setu za slaganje i da ga je mogu kupiti i složiti. Međutim na tržištu toga jednostavno nije bilo, bar ne u ovome obliku kako sam ja to zamislio. A zamislio sam tako da to bude drvena gajeta po svim pravilima konstrukcije i gradnje drvenog broda. Na kraju sam odlučio sve napraviti sam. Od nule! Ne znam koje 3D programe koristiti, a još manje raditi u njima.

Dobio sam nacrte gajete starog betinskog brodograditelja i samoukog inženjera Šime Šandrića. Igrom slučaja sam baš zet u obitelji Šime Šandrića, tako da imam pristup obiteljskoj arhivi i svim nacrtima koje je Šime ikada izradio. I tako malo pomalo za godinu dana napravio prvi prototip gajete. Mojoj sreći nije bilo kraja!

Kako to obično bude javljale su se stalno nove prepreke. Kako sam na području brodogradnje totalni amater sve sam morao istražiti i naučiti od početka. U obiteljskom vlasništvu imamo staru gajetu, Šimicu iz 1924. i sudjelujemo sa njom na regatama na latinsko idro i u biti ponešto sam i znao o drvenom brodu, ali to je bilo jako malo i definitivno nedovoljno za jedan ovakav poduhvat. Sve sam naučio promatrajući kako to betinski kalafati rade na svojim škverovima i u razgovoru s njima polako otkrivao tajne.

Polako je napredovala ideja za serijsku proizvodnju. Odabrao sam materijal, složio upute i naručio dijelove koje ne mogu izraditi sam. Tako je došla na red i kutija. A sa kutijom i ime brenda, logotip, znak i ostalo. Htio san da u imenu bude neki komad broda koji bi se mogao zvati nekako internacionalno. Tako san vrtio i vrtio i došao do mankula i ispalo MANCOOL! Za one koji ne znaju mankul je komad na palubi broda oko kojeg se priveže konop. Fora je što je na engleskom isti izgovor a drugo značenje. A to drugo značenje se skroz poklapa sa ljudima koji rade makete. Maketari su fora ljudi, super ljudi!
I ostalo je povijest!

Planirate li izraditi neki drugi oblik broda osim gajete?

Plan je da nakon gajete napravim leut, kaić i poneki jedrenjak. Sve po nacrtima Šime Šandrića i sve po pravilima drvene brodogradnje. Leut mi je stvarno velika želja, jer mislim da će biti impresivan primjerak!

U pripremi je i latinsko idro za ovaj model. U početku su me kritizirali jer nema jarbula i lantine, ali nema ga jer nisam želio da to bude samo jarbul i lantina, htio sam napraviti školu latinskoga idra. Taj projekt je pri kraju i uskoro će biti dostupan. Škola latinskoga idra će naučiti ljude kako složiti – ARMATI brod za jedrenje na latinsko idro, bilo model ove gajete bilo pravu gajetu ili leut. Uz upute za armanje biti će naravno i potrebna oprema – ARMIŽ : jarbol, lantina, idro, konopi i buceli.

 

Koliko vremena je potrebno za sastavljanje?

Model je sastavljen od nekih 600 komada. A tih 600 komada mogu se složiti u dva dana a mogu i u dva mjeseca. Složena maketa gajete duga je 55cm,a široka 19cm. Ja osobno sam složio oko 20 gajeta, ne znam baš točan broj. I sa svakom složenom sam bio sve sporiji, jednostavno ne može biti kvalitetnih rezultata u maketarstvu ako nema preciznosti. Sa svakom novom otkrio nešto novo, vidio u čemu griješim, vidio što moram popraviti. I još uvijek sam nekad brzoplet i željan što prije vidjeti rezultat ali takvog načina razmišljanja u maketarstvu nema. U maketarstvu se gleda preciznosti i kvaliteta izrade i tako mora biti i ne može drugačije!

 

Što sve dobijemo ako naručimo Mancool Shipyard gajetu?

Najvažnija što MANCOOL donosi je upravo ta skoro točna konstrukcijska ispravnost gradnje broda. Neke korake sam ipak morao drugačije napraviti. Neki koraci su izmijenjeni zbog pojednostavljivanja gradnje, jer želim drvenu brodogradnju približiti svima koji bi se željeli okušati u tome, ne samo maketarima. Dok smo testirali proizvod slagali su ga i ljudi koji nemaju nikakve veze sa brodovima i svi su uspješno izgradili svoju gajetu, koja sada krasi njihove komode i vitrine. Ovo je mala škola brodogradnje, a mogu je pohađati svi koji to žele.

Za slaganje makete potrebni su ljepilo, mali čekić, male stege-mogu poslužiti štipaljke za rublje, brusni papir, skalpel, krep traka i ravna podloga za rad. Jako dobro dođe mala brusilica ili dremel, jer ipak najvažnije od svega je pravilno pobrusiti rebra broda, a mali alati to uvelike olakšaju.

Za sve informacije zainteresirani se mogu javiti na facebook stranicu MANCOOL SHIPYARD ili na e-mail mancool.shipyard@gmail.com.