Shadow

Ronjenje u vrijeme korona virusa

Svima nama ronjenje je neka vrsta terapija. Mi koji radimo kao profesionalno u ronjenju isto tako odemo zaroniti terapijski. Jeli sad vrijeme da odmorimo mozak i malo odemo roniti za sebe ?

Nije nikako.

Zašto nije, pokušat ću vam objasniti.. U Hrvatskoj postoji već značajna količina profesionalnih ronilaca koji moraju roniti svaki dan (marikultura ). Tko roni svaki dan jedan dan posjeti komoru. To valjda znamo svi. Od toga ne treba bježati jer komora je za ronioce ( kaže se i da je zatvor za ljude a svinjac za svinje ). Da je ne trebamo ne bi je bilo. Stoga ovim ljudima treba komora.

U vrijeme ove pandemije, bilo bi dobro zaroniti da se mozak odmori od svega. Svako ronjenje nosi rizik da ćete posjetiti komoru. A u ovo vrijeme svatko od nas nosi sa sobom i rizik da je pokupio virus. A kad pokupiš virus tvoj metabolizam nije baš u top stanju i mogućnost dobivanja dekompresijske bolesti raste. I onda morate u komoru zaraženi. Uvjeti u komori su takvi da će svi u vašoj blizini biti zaraženi, ako neki i ne budu, tehničar u komori je sto posto. I daj bože da se to otkrije što prije da u komoru ne ulaze svi ostali pacijenti koje oni imaju. A to su kronični bolesnici. Ali svi mi vjerujemo da nećemo u komoru.

Roni se najmanje u paru, znam izuzetke gdje postoji par iz iste kuće ali to je rijetko. Dakle ako niste to spojili  bar ste dvije obitelji. Ok, možete se držati na 3 metra jedan od drugog ali… Možete se voziti na barci jedan na provi drugi na krmi. Boce se daju puniti jedna po jedna. Možete se opremiti bez pomaganja jedan drugom, ali to nije ronilački duh. Fotografije i snimke možete pogledati zajedno preko interneta a možete poslije i popiti pivu na 5 metara razmaka,  ali čemu?

Osim ovog morate putovati i sto nekih čuda. Mislim da je fer radi svih ovih faktora da ostanete doma. Ovo vrijeme iskoristite da odlučite gdje će te napraviti prvo ronjenje kad ovo jednom prođe, pročitate koju dobru ronilačku literaturu. Danas ima puno online tečajeva i možete položiti teorijski dio nekog tečaja. A nikad nije loše pročitati neku staru stručnu literaturu. Operite i dezinficirajte ronilačku opremu ( sad imate i sredstva a i naučili ste kako ).

Ronjenje je aktivnost koja traži partnera barem društvo bolje, putovanje i podjelu iskustva. Nepoštivanjem sigurnosnih mjera uništit ćete ronjenje, pa to valjda nećete ni probati.

Zato ostanite doma. #ostanidoma

Tekst: Vedran Dorušić, foka.hr
Foto: Luka kolovrat