Shadow

Šošino podmorje u Nacionalnom muzeju Slovenije

U Ljubljani smo 6. veljače 2020, dva dana prije slovenskog praznika kulture, predstavili javnosti 52 fotografija Zadranina Ive Šoša na izložbi Svijet koji nestaje – očuvajmo naše more. Šoša je pred nama razgrnuo ljepotu podvodnog svijeta, ljepotu koja je skrivena većini ljudi, nepristupačna i zato nepoznata. Pred nama su oživjeli njegovi sugovornici iz šarenog podmorja. Zagledali su se u nas velikom očima, s molbom da ne budemo bahati i da zaštitimo njihov tihi svijet.

Ive Šoša je profesionalni ronilac, instruktor ronjenja i podvodni fotograf, sa izuzetnim osjećajem za teškoće koje utjeću na živi svijet u prirodi. Pred svoje fotografije nas poziva zbog toga da bi osvijestili što uništavamo i gubimo zbog naše nebrige. U stalnoj je potrazi za ljepotom podmorskog svijeta, koja ispunjava njegovu dušu, srce i kameru.

Sudjelovao je na skupnim izložbama i održao nekoliko samostalnih izložbi fotografija širom Dalmacije. Njegove fotografije čuvaju se u fundusu Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Objavljuje svoje tekstove i fotografije u raznim časopisima morske tematike. Nije mu teško tragati morskim dubinama u potrazi za trenom kad mu ova tajanstvena stvorenja bljesnu u svojoj raskoši, da može uhvatiti tu ljepotu. Nažalost, tijekom svog rada susreće se i s manje lijepim, ako ne i zastrašujućim prizorima umiranja morskog života koji se događa kao posljedica zagađenja, prelova, i drugih oblika čovjekovog djelovanja.

Ovim fotografijama nas podsjeća na nestanak života i ljepote ispod razine mora. Potiče nas da učinimo sve kako bismo osigurali da naše zajedničko more preživi, da ga sačuvamo. Radeći kao instruktor ronjenja nesebično dijeli svoje znanje i naglašava potrebu pažljivog odnosa prema moru budućim roniocima, uvježbavavajući ih kako bi sigurno i odgovorno otkrivali podmorje.

Izložba započinje fotografijom ronioca u kontra-svjetlu u moru, slijede ostatci prošlosti koji nisu ostavljali primjetnog traga na život u moru; potopljena provena ašta drvenog broda, olupina njemačkog torpednog čamca S57 koji leži mirno pod obroncima Pelješca od kraja drugog svjetskog rata, tedvije tisuće godina stare antičke amfore. Zatim pratimo stanovnike podmorja od plićaka do dubokog mora, od morskih puževa, školjki, hobotnica, sipa i bobića, preko rakova, morskih konjića do komercijalno značajnih riba. Slijedi čitav zid s fotografijama lica škarpine, što nas prema kraju vodi do gofa i tune u plavome. Završava ponovo na površini otvorenog mora radosnim skokom prugastog dupina. Grupe fotografija prekinute su na četiri mjesta tekstovima na slovenskom i engleskom jeziku, s kojima Šoša skreće pozornost na neke probleme koji danas tište naša mora.

Izložba Svijet koji nestaje – očuvajmo naše moreje rezultat međunarodne suradnje Ive Šoša, Nacionalnog muzeja Slovenije i Prirodoslovnog muzeja Slovenije. Sa izložbom se uključujemo u težnju ka boljem okruženju i skrećemo pozornost javnosti na zabrinjavajuće stanje mora na kojeg utječemo svi pa stoga i imamo priliku doprinijeti manjem zagađenju i održivoj uporabi. Tijekom trajanja izložbe, pozvali smo stručnjake iz različitih područja da sudjeluju s predavanjima kojima će predstaviti svoj rad i napore:
– arheolog dr. Andrej Gaspari, Nepoznato slovensko more – podvodna kulturna baština na morskom dnu u svjetlu arheoloških istraživanja;
– publicist Mitja Zupančič, Geopark Viški arhipelag i promocija nove knjige Samo jedno ljeto;
– morski biolog Tilen Genov, Dupini uz slovensku obalu, istraživanja, zaštita i iznenađujuća saznanja;
– Razgovor sa Ivom Šoša i Cirilom Mlinarjem Cicom o ronjenju, podmorskoj fotografiji i pisanju, razgovor će voditi Matej Bogataj;
– biolog dr. Tom Turk, Plastika naša svakodnevna, noćna mora morskog ekosistema;
– morski biolog dr. Borut Mavrič, Slovensko more – riznica biodiverzitete;
– etnologinja Tina Palaić, Muzeji kao prostori brige za budućnost naše planete;
– istraživač na Institutu za vode Uroš Robič, More – konačna stanica otpada?

Javna vođenja izložbom su organizirana jednom mjesečno i po dogovoru, organizirane su dječje radionice za obitelji, vrtiće i učenike osnovnih škola. Uz izložbu smo umjesto kataloga objavili publikaciju Ive Šoša „Svijet koji nestaje – očuvajmo naše more“ s tekstom o ronjenju i fotografijama morskih stanovnika.
Izložba ima vrlo dobar odziv u javnosti. Objavljeni su razgovori s autorom na nacionalnom radiju Val 202 i na nacionalni televiziji TV Slovenija 1, u vikend izdanju časopisa Delo – „Nedelo“. Magazin„Val navtika“ br. 246 kao i „Manager“ objavili su opsežne intervjue s autorom zajedno s njegovim fotografijama,tako da je poruka dotakla mnoge.

U Nacionalnom muzeju Slovenije radujemo se odazivu i uspješnoj suradnji s Ivom Šoša. Naš muzej je vodeća i najstarija muzejska institucija u Sloveniji, sljedeće godine slavit ćemo 200-tu obljetnicu rada u kojem obično gledamo u prošlost, proučavamo je, štitimo i predstavljamo javnosti. Ovog puta smo uz Šošine fotografije pogledali u budućnost i od srca se nadamo, da smo učinili nešto dobro za more, prirodu, okoliš, za sve nas.

Izložba je otvorena od 6. veljače do 22. travnja 2020, od utorka do nedjelje između 10 i 18 sati, u zgradi Nacionalnog muzeja Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana. Dobrodošli u posjet!

Tekst: Janja Slabe
Fotografije: Ive Šoša i Janja Slabe