Shadow

Pokušaj obaranja Guinnnessovog rekorda

Boris Milošić je 23-godišnji član Ronilačkog kluba Split. U fokus javnosti je došao prije točno godinu dana, kada je u Srbiji postavio svjetski rekord u ronjenju na dah u disciplini Bi-Finn.
Ovog vikenda će pokušati ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Ovaj nevjerojatno pozitivni mladić namjerava oboriti svjetski rekord u hodanju pod vodom. Pothvat će izvesti na bazenima Marine u Kaštelima, u nedjelju oko 17 sati.

– Pravilo je da tijelo mora biti potpuno pod vodom i mora se hodati u bazenu što dalje. Jedno stopalo uvijek mora dirati pod, a prilikom hodanja, moram koristiti i puno olova, zbog plovnosti tijela. Trenutno je rekord 79 metara, a namjeravam postati prvi čovjek koji je prohodao 100 metara pod vodom – opisao nam je Boris na koji način će u nedjelju pokušati ispisati povijest.

Bavi se vrlo zahtjevnim sportom.
– Ronjenje na dah je mentalno zahtjevan sport. Ovo je poprilično teška disciplina. Postoje dinamične discipline, gdje si u pokretu i statične discipline, gdje nije tako. Ovo je nešto između – rekao nam je Boris.

Pokušat će izvesti pothvat za manje od četiri minute.
– Mislim da bi osoba koja se ne bavi ronjenjem na dah teško uspjela prijeći pola bazena. Pokušat ću napraviti to u manje od četiri minute, a ako budem previše uživao, možda bude i preko četiri minute – ambiciozno će nam.
Ljubav prema ronjenju se rodila za vrijeme školskih praznika.
– Rođen sam i odrastao u Austriji. Roditelji su mi imali vikendicu u Rogoznici, gdje smo provodili praznike. Dok sam bio dijete, bilo me strah dubine, dok me tata nije bacio u more (smijeh). Naučio sam plivati i shvatio što sam sve propustio. Zaljubio sam se u more i otad svako ljeto, a ponekad i zimi ronim, čak i bez odijela. Sada mi se vrti na kopnu, dok je drugima nelagodno na moru – priča nam s puno ljubavi Boris o sportu kojim se bavi.

Ronjenje zahtijeva veliku mentalnu snagu.
– Ne oduzima mi vremenski puno, možda sat i pol dnevno. Jako je zahtjevno za živčani sustav i treba mu puno vremena da se oporavi. U treningu moram biti psihički non-stop, držati fokus na tome, motivirati se svaki dan jer je psihički dosta težak sport. Nastojim svake godine najbolje izvući iz sebe. Obaram nove osobne rekorde, postajem samo bolji i bolji. Nakon bazena sam se malo posvetio dubini. Ljeti sam prvi put dostigao dubinu od preko 100 metara u moru. I dalje imam visoke ciljeve u budućnosti i taj rekord je samo početak profesionalnije karijere – kaže nam Boris.
Borisu pomaže nekoliko sponzora, a prima i stipendiju. Bavi se on-line coachingom tako da se ne može trenutno požaliti uvjetima u kojima trenira. Iako se ne voli razbacivati velikim riječima, ima jedan cilj.
– Želim biti najbolji od najboljih – ambiciozno će nam Boris.

Žalosti ga što ronjenje još uvijek nije olimpijski sport.
– Naša predsjednica Anna Arzhanova radi na tome vrlo intenzivno i imam vjeru u to da ćemo se uskoro moći natjecati na Olimpijskim igrama.
Na kraju nam je rekao da živi svoj san.
– Lijepo mi je živjeti u Hrvatskoj. Dok drugi ljudi odlaze u Austriju, ja sam od tamo došao u Split. Nisam imao nikoga, došao sam samo zbog mora i to mi je bila najbolja odluka u životu – zaključio je Boris.

Tekst: Toni Dukić

Foto: Miroslav Lelas

dalmacijadanas.hr