Shadow

Duboki krški izvori Hrvatske

Iz tiska je izašla jedinstvena monografija Duboki krški izvori Hrvatske. Na jednome mjestu autor Tihomir Kovačević – Tihi, jedan od pionira speleoronjenja u Hrvatskoj, objedinio je saznanja o 14 dubokih izvora koji su dosad istraženi u Hrvatskoj. Kao zemlja klasičnoga krša, Hrvatska obiluje krškim fenomenima. Među njima posebno mjesto imaju izvori čiji dubine prelaze i 200 metara: Crveno jezero (-260 m), Vrelo Une (-248 m) i Sinjac (-203 m). To nisu i konačne dubine jer dno još nije dosegnuto, a već spadaju među najdublje krške izvore na svijetu.
Većina izvora opisanih u Monografiji istražena je na međunarodnim speleoronilačkim ekspedicijama u okviru Dinarida – Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (skraćeno DDISKF) koje je većinom organizirao i vodio upravo autor knjige. Nekoliko istraživanja vodio je svjetski poznati speleoronilac pokojni Jean-Jeaques Bolanz, a naslijedio ga je njegov učenik Luigi Casati. Obojica su 2006. postala članovi DDISKF-a. Pored toga, u Monografiji su objedinjeni i podatci iz povijesti ronjenja u Hrvatskoj i drugih društava koja su također aktivno istraživala krške izvore. Dr. sc. Nenad Buzjak napisao je u recenziji: „…knjiga se fokusira na dvije bitne stavke. Jedna je od njih želja da se na jednom mjestu sakupi teško stečeno znanje na jeziku razumljivom i javnosti, a korisno i znanstvenicima. Druga je stavka čovjek – istraživač, speleolog, speleoronilac, prirodoslovac.”
Monografija je podijeljena na 14 poglavlja u kojima su izvori zasebno obrađeni. Najprije su izneseni osnovni podatci poput lokacije, dubine, nadmorske visine, stupnja zaštite i slično, te je stavljena fotografija ulaza u špilju ili površina izvora. Osim geološke karte određenog područja, dodane su i skice izvora. Za svaki izvor izneseni su dostupni podatci o prijašnjim istraživanjima te fotografije brojnih sudionika i opreme. Dodatnu vrijednost predstavljaju izvadci iz dnevnika istraživanja i osobni dojmovi speleoronilaca koji su otkrivali ljepote i dubine hrvatskih krških izvora. Opisane su tehnike istraživanja i problemi na koje su nailazili što se tiče opreme ili teških uvjeta ronjenja. Na kraju poglavlja prikazane su česte životinjske ili biljne vrste, a uvrštena i je poneka legenda.

Recenzent prof. emeritus Ognjen Bonacci sa splitskoga sveučilišta napisao je: „Često se dičimo ljepotama našeg krša, a činjenica je da su one nedovoljno prezentirane kako stručnoj tako i najširoj javnosti. Ova knjiga upravo premošćuje taj jaz između strogo stručno-znanstvenog i novinarskog pristupa problematici…” Monografija Duboki krški izvori Hrvatske namijenjena je svima koji se zanimaju za krške fenomene i može naći svoje mjesto kako u rukama stručnjaka tako i u školskim knjižnicama. Urednica knjige je prof. Marsela Alić, a tehnički i grafički urednik Marjan Prpić – Luka, aktivni speleoistraživači. Na više od 130 stranica nalaze se podatci o istraživanjima i sudionicima, entuzijazmu i rezultatima, problemima i zajedništvu. Više od 200 fotografija i 25 skica izvora svjedoče o golemom trudu i radu mahom entuzijasta koji su svoj život posvetili otkrivanju dubina krških izvora u Hrvatskoj. Tiskana je u 500 primjeraka. Uskoro se očekuje izdanje na engleskom jeziku.

prof. Marsela Alić, DDISKF