Shadow

Mediteranski armerun

Na samom kraju 2019. godine Stipe Surać i Bruno Ćurko objavili su zanimljivu morsku publikaciju Mediteranski armerun – Jadranske letere i litrati. Radi se o interaktivnom foto brevijaru mediteranske ikonografije koji u sebi sadrži posve novi pristup predstavljanja naše Dalmacije, Jadrana i Mediterana.

Photo / www.stipesurac.com

U knjizi se nalazi obrađenih pedeset priča (letera) i 167 fotografija (litrata). Kako se u samoj knjizi može pročitati „Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca.“

Uz to u najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom. Svojevrsna i suvremena inačica potrage za blagom na način da kroz igru otkrivanja pojmova i pronalaska lokacija fotografija na karti, čitatelja odvede na kapetanova putovanja. Za navigavanje ovim Armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva. Uz sve to, tu je i tajno pitanje, tajni pin, tajna koordinata, tajno biće…

Photo / www.stipesurac.com

Armerun je objavila Udruga „Mala filozofija“. Uz autore Stipu i Bruna, Armerun je grafički dotjerao Marko Gržan, interaktivnu kartu ilustrirao Mirko Ćalušić, a uredničku notu dodao Tonko Sardelić.

Photo / www.stipesurac.com

Nešto novo, inovativno, suvremeno i autohtono na hrvatskom i engleskom jeziku namijenjeno svim generacijama čitatelja i istraživača.

Više na www.armerunbooks.com

Photo / www.stipesurac.com