Shadow

Komunikacija i video nadzor ronioca

Činjenica je da vrijednost nečeg otkrijete kad to prvi put upotrijebite i shvatite koliko ste se patili do tada, ili kad to izgubite i opet se patite. Židovi kažu: “dabog da imao pa nemao”
U sportskom ronjenju komunikacija nema toliko izraženu vrijednost kao u radovima, uobičajeno ronimo u paru ili grupi te su signali rukama i grimasama dovoljni za jednostavne poruke partneru. Ali samo partneru a ne i “onom” na površini.

U podmorskim radovima komunikacija je prepoznata kao jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti ali i produktivnosti i pravilo je prekidanje urona (i posla) u slučaju njenog otkazivanja poslušnosti i suradnje.
Već su stari teški ronioci osjetili potrebu za dvosmjerno prenošenje informacija i koristili trzaje napajajuće gumene cijevi a potom i signalno uže, da bi ubrzo počela ugradnja jednostavnog “telefona” zbog kojeg su mnoge kacige naknadno probušene.

U civiliziranim društvima i takvim radilištima obavezni smo koristiti kacigu s ugrađenim mikrofonom i slušalicama. Čak i svjesno nedefinirana APSOLUTNA zabrana SCUBA opreme u radovima, zbog uvjeta rada po “zemljama trećeg svijeta” gdje nažalost još uvijek postojimo i mi, inzistira se na “hard wire”-žičanoj glasovnoj vezi ronioca s površinom u uvjetima kad smo prisiljeni koristiti takvu opremu.

Dvostruke slušalice ne pružaju stereo ugođaj, osobito ako slušate ružan, neartikuliran glas supervisora koji pred ženom ne smije povisiti ton, ali u takozvanoj “simplex” vezi obje slušalice i mikrofon spojeni su paralelno što znači da će i mikrofon prenositi glas s površine u slučaju otkaza obje slušalice, a lubanja ronioca će prenositi njegov govor slušalicama prema površini. Iz tog razloga se preferira ta “simplex” veza umjesto “duplex” koja je ugodnija, artikuliranija, razumljivija,…ali u slučaju bilo kakvog otkaza preostaju vam samo signali rukama pred kamerom (svakako se morate suzdržati omiljenih znakova određenim prstom jer i client prati vaš posao pod morem).

Kod takvih situacija, koje roniocima nisu ni najmanje neugodne jer ih nitko ne ᶎ@y€b@w@
dok rade, ipak nema mjesta šalama i uron se prekida istog trenutka.
Prednosti korištenja komunikacije s roniocem su višestruke i neizmjerno značajne.
Iskusan i uvježban supervisor prepoznat će umor, zapuhanost, hypothermiu, hyperthermiu,… i na vrijeme ronioca vratiti na površinu.

Upozorenje roniocu da se skloni na sigurno i povratna potvrda istog smanjuje rizik pri operacijama dizanja tereta ionako opasnom dizalicom koja je u ovom slučaju vođena upravo od strane ronioca; pri rezanju, varenju, pjeskarenju, korištenju hidrauličnih i pneumatskih alata,… sve se pokreće i zaustavlja nalogom ronioca.
Tražimo novi alat, još materijala, prenosimo mjere surveya i inspekcija, supervisor usmjerava ronioca kako bi pronašao mjesto rada ili mu daje upute o samom poslu.

Komunikacija ronioca sa supervisorom počinje samom provjerom opreme i neprekidna je tokom cijelog urona.
Nakon izgovorenih nekoliko riječi, obično brojeva, supervisor potvrđuje kvalitetu prijema riječima ”loud and clear” što ponavlja i ronioc ukoliko nema smetnji. Ronjenje ne smije započeti ukoliko postoje bilo kakve smetnje u sistemu komunikacije. Slijedeće je očitanje tlaka u bailout boci, potvrda provjere svoje opremljenosti i potvrda spremnosti za uron.
Zbog šumova u moru i buke na palubi treba podići glas i koristiti što jednostavnije riječi. Odlazim i dolazim, ili uključi i isključi će zvučati gotovo jednako, pa treba koristiti prepoznatljivo različite riječi. ”Affermative” je potvrdan odgovor, a ”negative” niječan, ”hot” i ”cold” su komande za uključenje i isključenje alata.
Ponekad je moguće razumjeti samo slovkanje radio kraticama: A = alpha, B = bravo, C = charlie, D = delta,..zato ne trošite riječi i vrijeme već se ograničite samo na prenošenje najvažnijih informacija.
Na svim radilištima engleski je službeni jezik za svaku vrstu komunikacije, verbalne ili pisane, a u slučajevima slabe razumljivosti moramo se služiti spellingom kao u ovoj tablici:

A Alpha I India Q Quebec Y Yankee 2 Too
B Bravo J Juliet R Romeo Z Zulu 3 Thuhree
C Charlie K Kilo S Sierra     4 Fow-er
D Delta L Lima T Tango     5 Fiver
E Eccho M Mike U Uniform     6 Sixer
F Foxtrot N November V Victor     7 Sev-en
G Golf O Oxford W Whisky 0 Zero 8 Ait
H Hotel P Papa X X-ray 1 Wun 9 Niner

Pravilo je ponavljanje brojeva na dva načina : za broj 37 izgovoriti ćemo ”thirty seven” i zatim ”three – seven”.
U trenutku zarona ronioc informira površinu riječima: ”start dive / leaving surface / time”, supervisor ponavlja i počinje mjeriti vrijeme urona.
Tokom ronjenja svaka komanda, uputa, informacija zahtijevaju ponavljanje istog s druge strane kao potvrda primanja i razumijevanja ili odgovor na isto pitanje, ali je i element koji će supervisoru pomoći u praćenju psiho-fizičkog stanja ronioca.
Olakšajte posao slijedećem roniocu i objašnjavajte svaki svoj pokret, opisujte gdje ste ostavili alat (udarni ključevi obješeni na vijku 3 sata na prirubnici prema kopnu; izgubio mjernu traku, slomio ključ,…) što će biti zapisano za slijedeći uron.

Gubitak komunikacije je emergency situacija i napušta se posao trenutnim izronom. Primijetite li da Vas supervisor više ne čuje upozorite ga pokretima ruke pred kamerom i otvaranjem free flow ventila čiji će ga šum probuditi. Potvrditi će Vam bljeskanjem rasvjete s kacige i to je signal da krenete prema zvonu. Sada morate sami paziti na brzinu izrona, a vraćate se slijedeći svoju pupkovinu. Uživite se u svoju novu ulogu i usmjeravajte kameru prema svemu što bi supervisor trebao vidjeti. Pred napuštanje downline užeta ili strukture, nakon čega morate plivati u plavom, pokažite mu kako se vaše ruke odvajaju od tog oslonca i tenderi će skupljanjem pupkovine pomoći da ne potonete dublje od dozvoljenog ili Vas struja ne odnese prema opasnosti.
Ukoliko izgubite i video signal i rasvjetu, osjetiti će te nekoliko trzaja i vučenje pupkovine. To je znak za pokret, odgovorite na isti način i nakon toga će pupkovina stalno biti lagano napeta kako bi Vas vodila kući. U nemogućnosti bilo kojeg načina komunikacije ili izostanka odgovora ronioca, bez obzira pretpostavljamo li situaciju na dnu, STBY diver će biti poslan u pomoć.

Komunikacija je tzv. simplex veza, što znači da ronioca nitko ne čuje dok supervisor govori, ali ako ne čuješ supervisora zbog kvara na komunikaciji, to ne znači da on i svi ostali ne čuju tvoje gluposti.

Ili ne vide !

 

CCTV-video nadzor
Video nadzor je uz komunikaciju s roniocem savršen spoj koji je spasio puno prstiju i života, ali neophodan je i pri naknadnoj analizi eventualnih udesa tijekom ronjenja.
Na kacigi je postavljena video kamera zavidne rezolucije i svjetlosne osjetljivosti sa svojom rasvjetom, što omogućuje supervisoru da prati svaki pokret ruku ronioca, prepoznaje njegovu poziciju, sudjeluje u mjerenju i instalaciji alata, vodi ronioca do mjesta rada.
Ne zaboravimo da je ronioc u moru, mokar, umoran i ima samo sebe, ali na površini je netko ”uz njega” s dekompresijskim tablicama, planovima, nacrtima, skicama, priručnicima,… pred sobom; i uvid u situaciju na dnu obično je presudan prije svega za sigurnost a tako i za radni učinak.
Black box je upravo to što piše, samo ne mora biti crne boje. Avionska “crna kutija” je narančasta jer je to boja najuočljivija u plavom moru.

Obično je to ugrađeni ili vanjski ”hard disc” na koji se snima kompletan video i audio zapis ronjenja. Moguće je ”skinuti” fotografije s njega i prebaciti zapis na SD karticu ili bilo kakav “memory stick”, analizirati tok posla ili eventualne uzroke nezgoda, i zbog toga je zakonska obaveza čuvanje zapisa najmanje 24 sata. U praksi se brišu najstarija ronjenja, tako da zapisi ostaju dostupni mjesecima, a neki klijenti traže video zapis urona uz uobičajene izvještaje, što znači da se od ronioca očekuje vrlo sužen izbor psovki i uvreda klijentu.
U slučaju bilo kakve komplikacije ili nezgode video zapis se mora sačuvati i dostaviti istražiteljima i u arhivu poslodavca mora ostati trajno sačuvan.
Uz neosporne koristi video nadzora neki video klipovi će vas razveseliti na “youtube” gdje mnogi prezentiraju doživljaje iz mora.

“Near miss” je naziv opasne situacije koja srećom nije rezultirala lošim ili fatalnim ishodom, ali obavezni smo je istražiti kao one s najgorim posljedicama. Razlog je naučena lekcija koju treba ubuduće primjenjivati.
Primjer je banalan slučaj poteškoća u disanju ronioca na graničnoj dubini za ronjenje zrakom koji je bilo relativno lako analizirati i definirati uvidom u postojeći video zapis, jasno i uz prikupljanje informacija koje nisu bile snimljene:
• rus kao rus, pretpostavljamo gdje je proveo noć prije ukrcaja
• prvi uron nakon više tjedana odmora
• prvi uron na dubinu veću od -30m

Analiza audio i video snimke iz “crne kutije” ponudila je niz slijedećih informacija:
• ronioc je zaranjao neujednačenom brzinom koja je dostigla čak 55m/min. Brzina urona kao i brzina izrona mora se održati unutar 20m/min (ili 75Ft/min), a većina kompanija potiče ronioce da uspore na 10m/min kako bi tijelu dali vremena za aklimatizaciju, izbjegli probleme s kompenzacijom, dušikovom narkozom te tlačni i termički šok. Brzine aktualnog zarona vidljive su u grafikonu.
• Disanje je bilo ubrzano i plitko (audio zapis), prikazano u grafikonu
• vidljivo je penjanje ronioca po “downline” užetu kratkim i silovitim pokretima ruku što upućuje na prekomjernu težinu, a isto zahtijeva pojačano disanje (potvrđeno nakon izrona)
• nakon otvaranja ventila za slobodan (konstantan) protok zraka u kacigu prilikom udisaja zamijećeno je da se čuje šum slobodnog protoka ali i šum drugog stupnja respiratora što upućuje na niski tlak primarnog napajanja
• ronioc nije, niti mu je sugerirano otvoriti “bailout”-rezervno napajanje bocom na leđima čiji prvi stupanj regulatora UVIJEK daje 10 Bar-a više od tlaka okoline
• voditelj ronjenja je svojim nerazumno dugim monolozima glasom “pokrio” glas i šumove disanja ronioca što je otežalo istragu.
• prilikom izrona ronioc je prijavio stiskanje ovratnika kacige ( potvrđen preuzak neoprenski ovratnik) i dio uzroka se pripisuje i tome. Stiskanje vrata stvara neugodan osjećaj i reakcija je podražaj za dubljim i češćim udisajima. Isto stiskanje fizički ometa priliv krvi u mozak a time i količinu dobivenog kisika, mozak reagira podražajem za pojačanim disanjem, ali i panikom koja traži još više zraka.
Sve primjećeno upućivalo je i na niz ljudskih grešaka te na niski tlak osnovnog napajanja s površine što je potvrđeno podešenim tlakom na samo 11 Bar-a koji se ne samo-balansiraju dubinom ronioca jer je regulator na plovilu. Testiranje regulatora koji potvrdilo je njeguvu potpunu funkcionalnost.
Ovakve istrage ne pokreću se zbog ocjenjivanja tko je kriv već ŠTO JE KRIVO učinjeno kako se to više ne bi ponovilo.

Poslijednji slučaj, nažalost fatalnog ishoda, je pogibija talianskog ronioca Wolfrang Galletti, u Angoli, 27.prosinca, i lokalni istražitelji još uvijek pregledavaju dokumentaciju koju čekamo, ali i tijelo nesretnog Wolfa koje čeka svoj mir kući.
Zamijetite li da je prošlo već skoro 3 tjedna od nesreće, što znači da “prava” istraga još nije ni počela, shvaćate vrijednost i neophodnost ove opreme.

Zato i u sportskom ronjenju SCUBA opremom pratite svoje partnere i ocjenjujte njihovo stanje, a istovremeno signalizirajte im da ste OK ili niste, možda spašavate život, svoj ili partnerov, a oba su jednako vrijedna.
Nakon ronjenja i hedonističkih užitaka koje nemaju svi priliku probati VRATITE SE KUĆI ISPRAVNI, netko vas čeka.

Tekst i foto: Davor Majkić

Knjiga cRommercial diving