Shadow

Ronjenje u Modrom jezeru

Članovi RK Crveno jezero obilježili su početak 2020. godine tradicionalnim zimskim zaronom u Modro jezero. Do prije samo dva mjeseca jezero je gotovo presušilo, ali zahvaljujući velikim količinama oborina, vodostaj se naglo podigao i sada je dubina nešto veća od 80 metara.

Temperatura vode bila je 8-9 stupnjeva što je predstavljalo priličan izazov za ronitelje u mokrim 5mm odijelima koji su u vodi i pod vodom proveli 45 minuta.

Kao i svih godina, ronilo se uz jezerske serpentine pa uz liticu do špilje. Vidljivost je bila dosta dobra što svjedoče i fotografije uobičajenih jezerskih motiva, ali ovaj puta ispod površine vode.

Inače, Modro jezero nalazi se na rubu grada Imotskog, u grotlu dubokom od 300 do 500 m. Najveća mu je dužina 800 m, a širina 500 m, ali te dimenzije znatno variraju ovisno o vodostaju.

Dubina vode oscilira, nekada presuši, a često dosegne i 100 m. Najviši vodostaj od 147 m voda je dosegla davne 1914. godine.

Razlog takvog kolebanja vodostaja su estavele na njegovu dnu, koje se u kišnom razdoblju ponašaju kao izvori, a u sušnim razdobljima postaju uviri koji gutaju vodu.

Voda je lijepe modre boje, zbog čega se jezero i zove Modro, premda i se i boja vode mijenja od zelene, modre, tirkizne itd. što doprinosi atrakciji jezera. Do vode postoji pristupni put koji vodi gotovo do samog dna.

Tekst: Luka Kolovrat
Foto: Luka Kolovrat, Tonći Petričević, Boško Ćosić, Željko Čuljak, Tomislav Žužul