Shadow

Obuka za Public safety divera

Grupa za speleoronilačko spašavanje je u razdoblju 4.-8.12.2019 završila obuku za Public safety divera po ERDI asocijaciji. Potreba za ovakvom obukom postojala je već dugo vremena, jer ronioci HGSS-a vrlo često sudjeluju u potragama za utopljenom (nestalom) osobom u rijekama i jezerima.

Ovakve potrage su dugotrajne, a ronioca koji su osposobljeni za to je vrlo malo. Uvjeti u kojima rone vrlo često su ekstremni u smislu jakih struja u rijekama, vrlo niske temperature vode, velike mutnoća vode, te brojnih predmeta u vodi kao granje, čelične konstrukcije i slično koji predstavljaju zamke za same ronioce.

ERDI instruktori Tomislav Šakić, Robert Kalanj i Dominik Glas odradili su edukaciju za 6 novih ronioca za javnu sigurnost koji djeluju unutar HGSS-a, Komisije za speleospašavanje. Logistiku za provođenje tečaja omogućio je KPA Marsonia. Simulacija traženja nestale osobe radila se u rijeci Savi, kod Slavonskog Broda. Hladna i mutna voda od 6˚C i jake struje rijeke Save omogućila je obuku u realnim uvjetima kakve novi ronioci mogu očekivati u svojim budućim akcijama.

Velika važnost pridavala se strogim sigurnosnim pravilima kako bi se spašavatelji-ronioci što manje izlagali riziku. U sklopu tečaja učila se podijela zaduženja za ključne osobe u timu te metodologija potrage. Omogućena je bila proba rada sa full-face maskama i komunikacijskim sustavom. Na ovaj način je moguće vrlo precizno navigiranje ronioca u sektoru predviđenom za potragu te vrlo detalano podvodno pretraživanje.

Koliko je to zahtjevno vidjelo se u vježbama gdje su speleoronioci tek nakon 5-6 urona u relativno malom području uspjeli pronaći traženi predmet. Tečaj je završio uspješno, a s njime se ostvario i jednako važan cilj, a to je povezivanje i suradnja ronioca unutar HGSS-a.

Izvor: Komisija za speleospašavanje HGSS