Shadow

Dodavanje grafita na podvodnim puškama

Dosta se piše o karbonu na puškama ali se isto tako često postavljaju pitanja da li grafit ima smisla na drvenim podvodnim puškama.
Na ovo je pitanje poprilično teško odgovoriti, drvene puške su najzahvalnije zbog mase i pokretljivosti, a dodavanje grafitnog praha na vodilicama oko mehanizma i na rollerima oko kolotura je zapravo samo dodatna zaštita.

U testiranju brzine izbačaja raznih rollera s ili bez grafitne vodilice nismo dobili apsolutno ništa mada smo samo prebacivali opremu sa jedne na drugu pušku.
Zbog toga rasprave o većim brzinama zapravo ne postoje, međutim, sama vodilica ako je spojena kućištem mehanizma najbolji je mogući izbor što se tiče servisiranja pušaka koje love 4-5 godina jer se s malo praha i smole brzo saniraju.

Isto tako grafit oko rupa za koloture je dobra opcija zbog manjeg oštećenja prilikom lova.
Iako grafit daje poseban štih na pušci, njegova je primjena u principu samo šminka i puške mogu bez istoga, premda je na nekim dijelovima (npr. štiftovima) dobra zaštita.

Osobno smatram da je najbolja varijanta dodavanje raznih kemikalija u smolu kako bi dobili bolju i snažniju vodilicu i utore za koloture i mehaniku.

S toga ako radite samogradnju i ne znate kako početi slaganje grafita na drvo preporučam da ne gubite vrijeme jer će finalni rezultat odnosno alat koji lovi ribu biti gotovo identičan.

Tekst i fotografije: David Počekaj