Shadow

Nations Gold Cup

Što zaljubljenik u sport, ali površni pratitelj jedriličarskih zbivanja zna o tom sportu? Uglavnom vrlo malo. Jedriličarske se regate odvijaju negdje daleko od kopna, ali i daleko od očiju zaljubljenika u sport. Svijet su za sebe ti jedriličari, ali… Nešto se ipak mijenja.

Švicarski bogataš i strastveni zaljubljenik u događanja pod jedrima Michel Niklaus od ovog sporta želi napraviti – tenis. Neće naravno brodove zamijeniti reketima, već po uzoru na “bijeli sport” planira razviti novi sustav jedrenja, prepoznatljiv u svijetu sporta, a prvenstveno jednostavniji za praćenje, navijanje…

– Švicarac koji je pokrenuo Star Sailor League za klasu Zvijezda sada se bacio na ovo. Njegova je ideja da nacije jedre timski, po principu nogometnog svjetskog prvenstva. Da to ne bude kao America’s Cup u kojemu ti kupiš jedriličara po potrebi, već ste svi iz iste zemlje. I jedri se flotno – kazali su nam Filip Jurišić i Tonči Stipanović, splitski dvojac intrigantne hrvatske posade koja će se natjecati na tom novom natjecanju zvučnog imena – Nations Gold Cup.

– Šime Fantela se kao “boat captain” u suglasnosti s Tončem prijavio kao voditelj projekta. Okupili smo se na treninzima prije tri – četiri tjedna u sastavu da dio posade mora biti unutar kriterija, ostale bira Šime – kazao je Jurišić.

 

Što znače ti kriteriji?

– Svi jedriličari po “matematici” organizatora upadaju u isti kriterij, ne svatko za svoju klasu. Po tome neki od nas iz olimpijskih klasa imaju svoje mjesto u posadi, a preostala tri člana Šime bira. Izabrao je jedriličare s iskustvom velikih brodova, Pavla Pleslića, Marka Sorića i Antonija Arapovića. U ovom “osnovnom” dijelu iz “malih” klasa u posadi smo Šime i Mihovil Fantela, Igor Marenić, Tonči Stipanović, Josip Olujić i ja – kazao nam je Filip Jurišić.

Zvuči kao hrvatska jedriličarska reprezentacija?

– Ne možemo se zvati službeno reprezentacija jer nas nije izabrao HJS, zovemo se SSL Team Croatia – kaže Tonči.

I? Kad ćete jedriti? Gdje? Kako?

– Natjecanje Nations Gold Cup kreće 2021. godine. Do tada posade imaju pravo na treninge koji su limitirani na način da bolje i bogatije nacije nisu u prednosti, ne smiju beskonačno jedriti, trenirati… Na samome natjecanju 48 nacija podijeljeno je po rangu kojega računaju organizatori. Hrvatska je zasad negdje u sredini. Prvo će se u natjecanje uključiti najslabije nacije pa se ide prema jačima. Jedrit će se u dvije grupe s po četiri broda, a pobjednici grupa idu naprijed, ostali otpadaju. Mi čekamo svoj trenutak kada ćemo se uključiti.

Kako će regate izgledati?

– Sat vremena jedna regata dnevno kroz pet dana. Zbrajat će se bodovi, bez odbacivanja, tko bude najbolji ide dalje. Namjera je gospodina Niklausa da bude što više fer, a opet gledljivo. Radit će se onda na tom principu ispadanja. Kvalifikacije i treninzi su na jezeru Neuchatel, a finale na Ženevskom jezeru – rekao nam je Jurišić.

Vi ste već bili na treninzima u mjestu Grandson na jezeru Neuchatel. Kako je bilo tamo?

– Bili smo na te prve test treninge, imali smo besplatno smještaj, sad moramo isplanirati put za iduću godinu. Organizatori misle na sve, gospodin Niklaus ima jednu kuću odmah kraj marine, poput dvorca, može tridesetak ljudi spavati. Kad je naš termin imamo sve na raspolaganju.

Budete sami u toj kući/ dvorcu?

– Pokušava organizirati treninge tako da je uvijek jedan tim tamo. Ujutro dolazi žena s doručkom, uvečer tip s večerom, u njegovom aranžmanom. Tamo nas poslužuje – prepričava nam Tonči.

– Radit će i album sa sličicama, službeni, imat će i dresove s imenima jedriličara u prodaji – dodao je Filip.

Ima li otpora, ljubomore u Svjetskoj jedriličarskoj federaciji?

– Nema otpora, ali su za Nations Gold Cup morali platiti “upisninu” ISAF-u.

Odakle ambicija Švicarcu Niklausu da sve ovo organizira?

– On je cijeli život u jedrenju, bogat je, jedrio je u klasi Zvijezda. Počeo je s tom Star Sailors League koja traje već šest godina, a sada već na projektu radi 130 ljudi. Želi postići da jedrenje bude što atraktivnije. Ovaj je koncept dobio od jedriličara. Tražio je od svih da mu daju savjete i dobio je sustav kvalifikacija, četvrtfinale, polufinale i finale od starijih jedriličara koji su jedrili u Zvijezdi – objasnio je Stipanović.

Kad spominjete tenis, tamo postoji i dobar nagradni fond za igrače. Što je s vama?

– Bit će i nagradni fond, ne znamo još koliko. Napravio je fondaciju, skuplja novac, pokrit će dosta troškova svima, a bit će i novčanih nagrada. Želio je kao u tenisu okrenuti ploču, da se krene od jedriličara i da na kraju dođe na tako veliku razinu da jedriličari od tih natjecanja imaju i ozbiljan prihod.

Na kakvim će se brodovima jedriti?

– Brodovi su RC 44, bili su jedne godine u Splitu na ACI Match Raceu. On će ih malo prepraviti jer ne želi da to bude baš taj brod, da neki timovi koji su već jedrili na njima imaju prednost. Taj trup jest, ali će ga modificirati. Početna je priča bila da će svaki tim kupiti svoja jedra, ali vidio je da to neće ići, onda je rekao da će svim posadama kupiti set jedara, od istog proizvođača. Jedan dođe oko 50.000 eura. A na brodu se ništa ne smije mijenjati – rekao nam je Tonči.

– Želi uvesti i još neke novitade, treninge će pratiti uživo i traži komentatore po nacijama. Od nas traži kad to bude išlo live da netko komentira na hrvatski – dodao je Filip.

Veliki dio troškova će vam biti pokriven, ali imat ćete i nekih troškova. Možete li koristiti sponzore, stavljati reklame na jedra…?

– Imamo opciju stavljanja reklama, ali treba ih naći, haha…

Koliki vam proračun treba?

– Nismo još točno izračunali, radimo materijal. Imamo opciju da i sponzore odvedemo na treninge, možemo koristiti dva broda tijekom našeg perioda na jezeru Neuchatel tako da mogu i oni s nama na more, osjetiti to iskustvo… – poručili su splitski jedriličari, članovi posade SSL Team Croatia koja će nastupiti na premijernom Nations Gold Cupu na jezeru Neuchatel, nadamo se i u finalu na Ženevskom jezeru.

Cro posada:

Kormilar: Tonći Stipanović

Taktičar: Šime Fantela

Trimer glavnog jedra: Mihovil Fantela

Trimeri prednjih jedara: Antonio Arapović i Igor Marenić

Grinder: Josip Olujić

Floater: Filip Jurišić

Pitman: Pave Pleslić

Bowman: Marko Sorić

 

slobodnadalmacija.hr