Shadow

Bacanje EM kugli u more na Punti Jurana u gradu Korčuli

Adriatica – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Mediterana organizira na Korčuli Mjesec prirodoslovlja u razdoblju od 15.10.-15-11.

U sklopu projekta održano je i bacanje EM kugli u more na Punti Jurana u gradu Korčuli.
U projektu su sudjelovala djeca trećih razreda osnovne i četvrtog razreda srednje škole Korčula.

Osim samog bacanja kugli održana je i ekološka patrola školaraca koji su napravili transparente o zaštiti okoliša kao i instalacije od plastike prikupljene s plaže.

Sama izrada kugli proces je koji traje mjesec dana. Materijal (glineni blokovi i mikrorganizmi) je osigurala EM tehnologija Rijeka, firma certificirana za proizvodnju i primjenu EM tehnologije. (www.emtehri.com).
Sam postupak izrade kugli: glinene blokove potrebno je usitniti te pomiješati s tekućinom u kojoj se nalaze mikroorganizmi. Ostaviti preko noći da omekša te je sve spremno za oblikovanje kugli. Kugle se ručno oblikuju, veličine teniske loptice. Nakon toga potrebno ih je ostaviti da fermentiraju do mjesec dana, na suhom i toplom.

U ovom projektu napravljeno je 1000 kugli, a jedna kugla može pročistiti 1m² morskog dna.
Nakon što su kugle odležale mjesec dana, oragnizirano je samo bacanje na Korčulanskoj rivi u koje su bila uključena djeca, javnosti, prolaznici, turisti.

Prije samog bacanja kugli, na spomenutoj lokaciji uzorkovan je morski sediment te poslan na analizu u zavod za javno zdravstvo. Postupak će se ponoviti za 2 tjedna, kako bi utvrdili učinkovtost samih kugli.
Nadamo se pozitivnim rezultatima koje će potaknuti na širu primjenu EM tehnologije u našoj sredini.