Shadow

UNDERWATER CAPTURED COMPETITION 19-20.10.2019.

1. PROGRAM
Subota 19. listopad
• 8.00 – 9.00 registracija natjecatelja i formatiranje kartica
• 9.00 – 9.30 otvaranje
• 10.00 početak natjecanja
• 15.00 završetak natjecanja
• 15.30 – 16.00 predaja kartica
• 16.00 – 16.30 povratak kartica natjecateljima
• 16.30 – 18.30 izbor fotografija
• 18.30 predaja izabranih fotografija žiriju
• 20.30 večera restoran Skala Matulji ( 25 € molimo rezervaciju i plaćanje unaprijed )

Nedjelja 20. listopad
• 9.00 – 13.00 slobodni zaron ispred centra Marco Polo
• 9.00 – 13.00 žiriranje
• 13.30 podjela nagrada, projekcija fotografija i zakuska

2. PARTICIPACIJA
Uvjeti za natjecatelje:
– Posjedovati bilo koji certifikat Open Water Diver ( do 18 metara ) ili viši, od bilo koje didaktičke agencije priznate po RSTC
– Potpisati izjavu za oslobađanje odgovornosti.
– Maksimalna dubina mora biti u skladu sa dozvoljenom dubinom certifikacije
– Lječnička potvrda
Oprema: Natjecatelji i modeli moraju imati funkcionalnu opremu: kompenzator plovnosti, alternativni izvor zraka, manometar, dubinomjer ronilački sat i dekompresijske tablice ili u zamjenu za zadnje 4 stavke ronilački kompjuter. Modeli mogu biti i apneisti. Mogu se koristiti samo testirane ronilačke boce sa zrakom ili nitroxom, ako natjecatelj koristi nitrox mora za to posjedovati važeću certifikaciju. Glavni sudac ima pravo kontrolirati sadržaj u ronilačkim bocama kao i ronilačku opremu. Zabranjeno je koristiti poluzatvoreni i zatvoreni sistem disanja (rebreather – CCR). Natjecatelji moraju doći na natjecanje sa svojom ronilačkom bocom i opremom. Ukoliko neki od natjecatelja nema ronilačku bocu organizator natjecanja posuditi će mu 15 litarsku bocu sa tlakom od 200 bara; natjecatelj mora rezervirati ronilačku bocu najmanje 3 dana prije natjecanja.

3. FOTOGRAFSKA OPREMA I KATEGORIJE NATJECANJA

Mogu se koristiti samo digitalni fotoaparati; reflex (DSLR) ili kompaktne u kučištima ili anfibie. Mogu se koristiti svi tipovi flash ili bilo koje dopunsko osvjetljenje, objektivi, efektne leće, dodatne leće, filteri ili bilo koja druga dodatna fotografska oprema. Svaki natjecatelj prije početka natjecanja mora kao prvu sliku poslikati jednog od člana žirija prije svakog ulaska u more. Svi natjecatelji moraju koristiti JPEG format. Za privatne potrebe dozvoljeno je koristiti ostale formate (NEF-RAW itd.) ali žiriju se predaje samo format JPEG. Preporuka je da natjecatelji ponesu sa sobom vlastiti USB i software za porebacivanje fotografija na kompjuter. Svi natjecatelji mogu se upisati samo u jednu od dvije kategorije: DSLR (reflex digitalni fotografski aparati) COMPACT (kompaktni digitalni fotoaparati)

 

4. FOTOGRAFIJE – TEME

Cilj natjecanja je da se poslikaju samo fotogafije koje su tehnički ispravne u tri teme: Podvodni ambijent: može sa širokokutnim objektivom i korištenjem modela. Mogu se raditi i fotografije half & half sa najmanje 50% podvodnog prizora. Svaki fotograf može imati samo jedan model. Dva natjecatelja iz istog kluba mogu biti model jedan drugome. Dva natjecatelja iz istog kluba mogu imati isti model. Zabranjeno je slikanje modela ili natjecatelja iz drugih ekipa. Nije dozvoljeno da se sa sobom u more nose bilo koji objekti ili da se pomiče bilo koja životna forma ili podvodni ambijent.
Riba – Podrazumjeva fotografiju portreta ribe; cijela riba, detalj ribe ili jato riba. Zabranjeno je mijenjati podvodni ambijent, hraniti ribe, pomicati morske organizme bilo da se radi o flori ili fauni.
Makro Podrazumjevaju se fotografije sitnih i malenih morskih organizama ili detalji flore i faune. Detalji ribe ne spadaju u makro fotografiju. Fotografija mora prezentirati površinu manju 100 x 150 mm. Nije moguće pomicati objekt fotografije niti ga držati u rukama ili sa bilo kojom posebnom opremom. Ukoliko sudac koji se nalazi u vodi za vrijeme natjecanja ili za vrijeme žiriranja utvrdi ovakve nepravilnosti diskvalificirati će takvu fotografiju.

5. NATJECANJE

Svi natjecatelji imaju na raspolaganju samo jednu fotografsku sekciju u trajanju od 5 sati (od 10 do 15 sati). Iz mora se može izlaziti i ponovo ulaziti više puta. Na izlasku iz mora mogu se mjenjati konfiguracije fotografske opreme ali o tome se mora obavijestiti sudac natjecanja. Na izlasku iz mora mogu se puniti ronilačke boce ili ih se može zamjeniti sa drugima. Svi natjecatelji moraju se pridržavati standardima sigurnosti zarona. Povreda sigurnosnih standarda ronjenja povlači za sobom diskvalifikaciju natjecatelja. Maksimalna dubina limitirana je sa dozvoljenom dubinom ronilačke certifikacije; maksimalna dubina natjecanja je 30 metara.

Sudac će kontrolirati maksimalnu dubinu natjecanja i može od vas zatražiti ronilački kompjuter ili dubinomjer na uvid. Po završetku natjecanja, natjecatelji predaju sucu memory card sa najviše 200 fotografija + 1. Ukoliko se na kartici nalazi više fotografija sudac će eliminirati višak. Moguće je raditi višestruke ekspozicije, overlay image itd. Dozvoljeno je uređivati fotografije pomoću postavki fotoaparata (crop, itd.), ali samo za vrijeme zarona. Uređivanje fotografija na površini nije dozvoljeno. Fotografije moraju biti slikane u maksimalnoj rezoluciji fotoaparata. Izbor fotografija za predaju žiriju radi se na vlastitom kompjuteru ili na kompjuteru organizatora. Savjetujemo vam da ponesete vlastiti kompjuter. Dozvoljeno vrijeme za odabir fotografija je 120 minuta. Sudačkom žiriju se predaje samo jedna fotografija od svake teme. Svaka fotografije mora biti spremljena u jedan folder. Natjecatelji predaju sucu samo broj fotografije u formatu JPEG i kod predavanja ispunjavaju za to predviđen formular. Natjecatelji za vrijeme predaje fotografije mogu odlučiti da li će je predati okrenutu u vertikalnom, horizontalnom ili obrnutom smislu. Kod predaje fotografije natjecatelju će biti dodijeljen broj koji je drugačiji od broja sa kojim se natjecatelj prijavio i iza kojeg slijedi slovo ( A- ambient, R- riba, M- macro). Na primjer 05A biti će slika 5 natjecatelja sa temom podvodni ambijent. Sudac natjecanhja kontrolirati će autentičnost fotografija. Ubacivanje fotografije koja nije slikana na natjecanju ili bilo koja nepravilnost dovodi do diskvalifikacije natjecatelja.

6. BODOVANJE

Sudački žiri bodovati će sve fotografije u svim temama. Svaka fotoigrafija dobiti će bodove od 1-10. Suma svih bodova u svim temama odrediti će finalni plasman natjecatelja. Natjecatelj sa najvećim brojem bodova biti će proglašen pobjednikom natjecanja. U slučaju da dva natjecatelja imaju isti broj bodova pobjediti će onaj koji ima najveću ocjenu iz neke od fotografija.

7. NAGRADE Nagrade su predviđene:

* 1,2,3 mjesto individualno u kategorijiu DSLR * 1,2,3 mjesto individualno u kategorijii COMPACT * Foto Best of show- specijalna nagrada

8. PRIJAVE

Prijava se šalje na hitrecferdo@gmail.com do najkasnije 16/10/2016, dobiti ćete nazad u prilogu formular prijave kojeg morate ispuniti i poslati nazad ili ga donjeti sa sobom na mjesto i dan natjecanja.

9. KOTIZACIJA

Kotizacija iznosi 370 Kn. – (50 euro). Model free. Kotizacija se uplaćuje u ronilačkom centru prije početka natjecanja. U kotizaciji su uključeni zaroni za vrijeme natjecanja i u centru u nedjelju uključujući punjenje ronilačkih boca i zakusku u nedjelju. Večera u subotu navečer je fakultativna i iznosi 185 Kn (25€) uključuje jedno piće po osobi (vino ,piva…).

Zbog organizativnih razloga ova kvota se uplaćuje u centru zajedno sa uplatom kotizacije. Večeri može prisustvovati i pratnja natjecatelja. Extra piće plača se direktno u restoranu.

10. DISKVALIFIKACIJA

Natjecatelj će biti diskvalificiran ako: se nađe izvan lokacije gdje se održava natjecanje Ako prijeđe dozvoiljeno vrijeme natjecanja, ako pomiče objekte i morske organizme za vrijeme natjecanja, ako porijeđe dozvoljenu dubinu

11. ŽALBE

Žalba se predaje sucu natjecanja najkasnije 30 minuta po završetku zarona. Ulaganje žalbe se plaća 200 kuna koja će biti vraćena natjecatelju ukoliko je pozitivno riješena. Ako žalba nije pozitivno riješena novac ostaje organizatoru.

12. AUTORSKA PRAVA

Sve fotografije slikane za vrijeme natjecanja imaju autorsko pravo. Organizator natjecanja ima za pravo koristiti fotografije u promocionalne svrhe. Fotografije mogu biti korištene za objave u novinama, revijama, internetu i medijima a sve za promociju autora, natjecanja u podvodnoj fotografiji i promocije Kvernera u sklopu turističke zajednice grada Rijeka. Fotografije mogu biti izložene na internacionalnim sajmovima ali u svakom slučaju uz pismenu dozvolu autora.

13. ODGOVORNOST

Diving centar Marco Polo nema nikakvu odgovornost u slučaju oštećenja fotografske ili ronilačke opreme za vrijeme natjecanja. Svi natjecatelji mioraju potpisati formular o ioslobađanju odgovornosti.

14. MJESTO NATJECANJA

Mjesto natjecanja je ronilački centar Marco Polo, Podkoludricu 1, 51 000 Rijeka, Croatia. www.diving-marcopolo.com na kojim stranicama možete naći i rezervirati direktno smještaj.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na 091 8827109 Ferdo Hitrec