Shadow

Priča mog slobodnog dana

Prije nekih 5-6 godina završavam smjenu u kuhinji jednog makarskog restorana, u ruci ručnik i pravac plaža, kao jedan znatiželjni „vlaj vulgaris“ potoćan glavu ispod mora i tako kreće moja ljubav prema moru, dubinama, podvodnom ribolovu i morskoj kužini..
I kao svaki početak i u mom su najveće ribe redovito bježale, krivi su bili savijeni harpuni, mutno more, itd..
Svi osim mene, razloga i priča puno a ribe nigdje, ali s vremenom naučiš da u moru postoje delicije kojima uz pravilno kuhanje i malo vještine, ribaru i primorcu vrijede puno više nego komad perjaša ili šampjer sa gradela!

I tu počinje priča mog slobodnog dana..

Kasno poslije podne, pakiram opremu laštikača, odijelo, olova, zvoni telefon javlja se žena:

MATER: (..jel i danas radi? kad će kući..)
ŽENA: (slobodan je danas..)
MATER: (…biće mu opet đava neda mira, ni na slobodan dan, jel to otiša u more??)
….
Ribolov završava dan potonuo u more, na niski za ribu oskudno, ali ukusno, zlatno crvena trlja od kamena, u mriži velika grancigula, i 3-4 velika ježa iz dubine, i bez ulova pravog obora moja večera opet miriše na gušte. Kapula i češnjak se šufigaju u pravom maslinovom ulju, iz hladnjaka vadim morsku šparogu (salicornia) poklon prijatelja prije koji dan s Osora, same po sebi slane pa pazim sa dodavanjem soli, grancigula lagano obarena i meso mukotrpno izvađeno pincetama van, pazim na svaki komadić, podlijevam s malo temeljca dobivenog iz kostiju i glave one trlje, dodajem rizi, prave za rižoto i malo ćaćine Kujundžuše, baš pravi komad „vlaškog“ koji je neizostavni dio mog rižota, meso grancigule, trlje i pravu domaću šalšu, pustim da se rizi dovrše i puste onaj škrob u moj rižoto, završavam s malo maslinovog ulja umjesto maslaca i serviram na vrh rižota meso ježinca s početka priče.

Uz čašu domaće kujundžuše ili debita iz zaleđa Dalmacije još jedna ljetna večer prođe u guštima iz morske kužine..

Rižoto od grancigule, morska šparoga i meso ljubičastog ježinca

0,080kg mesa grancigule
0,100kg fileta trlje na kockice
0,050 kg morskih šparoga
Meso iz 3 morska ježinca
Sol
Papar
Maslinovo ulje
0,1l bijelog vina
0,100kg crvenog luka
0,030kg češnjaka
0,160kg riže (najbolje arborio)
0,100kg šalše od poma

Kao začin se može dodati i šafran, crne masline, recept je dovoljan za dvije osobe kao toplo predjelo ili jedna veća porcija glavnog jela..

Tekst: Jadran Grančić
Fotografije: Jakov Grančić i arhiva