Shadow

SIGURNOST U DUBINI

Ljeto je u punom zamahu, a to za svakog pravog podvodnjaka zanči neodoljivi poziv na guštanje u čarima podvodnog ribolova. Nažalost, osim užitka ovakva aktivnost krije i brojne opasnosti s kojima se možete susresti pod morem. Lov u paru najbolji je način da rizik smanjite na najmanju moguću mjeru.

Posljednjih desetak godina podvodni ribolov doživio je potpunu afirmaciju. U potrazi za vrijednom lovinom ide se dublje no ikad. Ono što se nekada smatralo dubokim lovom za današnje pojmove sasvim je uobičajena pojava. Dovoljno je napomenuti da vrhunski podvodni ribolovci bez poteškoća mogu loviti i do četrdeset metara dubine. I sve to ne bi bilo toliko zastrašujuće da se podvodni ribolovci izazovu morskih dubina najčešće ne prepuštaju sami. Da stvar bude još i gora, dobar dio njih ne posjeduje ni elementarna znanja o ronjenju na dah. Rezultat niske razine edukacije je poražavajuća statistika po kojoj svake godine barem nekoliko podvodnih ribolovaca izgubi život. No bitno je naglasiti da se tragične nesreće gotovo uvijek događaju podvodnim ribolovcima koji u ribolov odlaze bez pratnje. Upravo zbog toga lov u paru treba prakticirati kad god to prilike dozvoljavaju. Prisustvo partnera tijekom ronjenja osnovna je pretpostavka sigurnosti u podvodnom ribolovu i jedno od najvažnijih pravila. Pa ipak, slika podvodnog ribolovca koji poput nekog vuka samotnjaka s prvim izlascima sunca kreće u ribolov nešto je što ćete najčešće vidjeti. Razloga za takav pristup ima više. Valja uzeti u obzir da je ribom bogatih lokacija sve manje pa ih podvodnjaci ljubomorno čuvaju poput najstrože vojne tajne. Uostalom, kao da je lako uvijek naći pouzdanog kompanjona s kojim možete podijeliti zajedničku strast prema podvodnom ribolovu. Mora vam se poklopiti slobodno vrijeme, dobre vremenske prilike i mnoge druge okolnosti koje uvjetuju mogućnost lova udvoje. Ako i uspijete u svemu tome, imajte na umu da usklađenost para u podvodnom ribolovu nije lako postići. Čak i ako nemate partnera ne znači da u lov morate otići sami, jer dobro će doći bilo kakva pratnja u brodici. Uostalom, užitak i zadovljstvo nakon dobrog ulova ipak je veće kada ih možete s nekim i podijeliti.

Bogatiji ulov

Iako u nekim tehnikama poput plitkog šuljanja lov u paru nije izvediv, u podvodnom ribolovu na većim dubinama pruža višestruke prednosti. Sama spoznaja da ste pri izronu pod budnim okom drugog ribolovca psihološko je rasterećenje koje bitno utječe na kvalitetu i dužinu trajanja zarona. Boravak pod vodom tada možete “rastegnuti” i više negoli ste inače navikli, a timski rad će se osjetiti i na količini ulovljene ribe. Pri tome je najvažnija sigurnost, koja se nikada ne smije dovoditi u pitanje, jer lov u paru nikako nije izlika za opasne vratolomije. Osim sigurnosti i bolje učinkovitosti pri dubljim zaronima, prednosti lova u paru se vide i pri pretraživanju terena. Dva ribolovca će naizmjeničnim zaronima kvalitetnije, brže i temeljitije “pretresti” teren, nego li bi to jedan lovac sam mogao učiniti. Na taj način štedi se dragocjena snaga, a bilanca ulova na kraju dana uvijek je debelo pozitivna. Ne zaboravimo i dužinu prijeđenog terena koja igra značajnu ulogu. U podvodnom ribolovu uvijek vrijedi dobra stara računica kako više pozicija znači i veću mogućnost izdašnijeg ulova.

Iscrpljujući kurenat

Prednosti lova u paru do izražaja najbolje dolaze u otežanim uvjetima ribolova. Pozicije na kojima se lovi često su izložene pojačanom morskom strujanju. Priprema zarona u takvim uvjetima znatno je teža, a to će se sigurno odraziti i na konačni učinak ribolovca. Morate se neprestano odupirati kurentima, a ako je još i vidljivost loša, situacija se dodatno pogoršava. Ne treba posebno isticati kako je u takvom scenariju i sigurnost ugrožena, jer podvodni ribolovac u zaron ulazi s nepotpunom pripremom. To znači da morate smanjiti apetite i prilagoditi krajnju dubinu koja će biti barem 20 % manja od one u idealnim uvjetima. Zadatak partnera je da kontrolira poziciju urona koju i nije teško izgubiti pri neumoljivim kurentima. Jednako tako mora pozorno pratiti izron partnera, jer baš u posljednjim metrima najčešće dolazi do gubitka svijesti. Zarone je najbolje odrađivati naizmjenično što će osigurati potrebno vrijeme za dobru pripremu. Stanke između zarona moraju biti dovoljno duge kako bi se oporavili i pravilno nadisali, jer će vam u takvim uvjetima dug dah zasigurno trebati.

Pomoć barkarijola

Iako bi bilo poželjno da za partnera uvijek imate podvodnog ribolovca brojne su situacija kada to baš i nije moguće. Pomoć barkarijola, kako ih se u ribolovnom žargonu najčešće naziva, tada će biti pravi spas. No nije lako naći osobu koji će vas satima vjerno pratiti i pružati vam svu potrebnu asistenciju. Kada je o sigurnosti riječ, uloga barkarijola tijekom lova je podosta ograničena. Sva događanja su ionako pod površinom gdje prvenstveno ovisite sami o sebi. Izgubite li svijest u posljednjim metrima izrona teško da će vas barkarijol uopće vidjeti, a kamoli da će vas uspjeti izvući. Ukoliko vam u tim trenucima nitko ne pruži potrebnu pomoć nema vam spasa. Pa ipak, nije sve isto naći se na nekom pučinskom braku sam ili u nečijoj pratnji. Ako ništa drugo, barkarijol će na vrijeme uočiti približavanje drugih brodica koje često ignoriraju prisustvo podvodnog ribolovca. Proteklih godina svjedočili smo brojnim incidentima koji su za posljedicu imali pogibije nekolicine ronilaca.

 

Pravovremena asistencija

Lov na brakovima bez pomoći barkarijola ili drugog lovca u brodici i nije tako jednostavan kao što na prvi pogled izgleda. U nadmetanju s velikim predatorima poput gofa, kirnje ili zubaca zasigurno ćete uštedjeti mnogo energije ako imate nekoga tko će vam pravovremeno asistirati. Koliko je samo kapitalaca umaklo sa strijele jer je u odlučujućem trenutku rezervna puška bila u udaljenoj brodici. Roneći u paru drugi bi lovac zadao smrtonosan hitac pa bi čitava akcija bila vrlo brzo okončana. Pored toga, barkarijol će vam u pravom trenutku dodati lampu ili prihvatiti ulov što nije zanemariva pomoć. U protivnom, sve bi to morali obavljati sami. Ovako ne morate trošti vrijeme na plivanje do brodice i višekratno dizanje i spuštanje sidra, nego ga korisno iskoristiti za pronalazak neke nove pošte. Asistencija barkarijola idealna je za lov po brakovima. Ponekad se na brak nećete moći usidriti jer bi bukom sidrenog lanca otjerali potencijalnu lovinu. Jednako tako ne možete ni ostaviti brodicu bez ikakvog nadzora. Uz pratnju se možete iskrcati podalje od braka kako bi ste naplivali na njega bez nepotrebne buke, a takav pristup znatno povećava kvalitetu ribolova. Ako vam se i posreći pa uspijete namamiti kakvog kapitalca, bez pravovremene asistencije mogli bi ste se naći u spomenutim problemima. Sve to jasno govori koliko je u nekim tehnikama lova mnogo teže roniti bez partnera ili barkarijola.

Pojačan oprez

Loveći po rupama ribolovac se u potrazi plijenom nerijetko uvlači u mnogobrojne otvore i procjepe. Nekako uvijek ispadne da se oni pravi komadi drže mračnih i teško dostupnih skrovišta. Uvlačenje u takve rupe za neiskusnog ronioca mogu biti i izuzetno opasno. Veliki je broj podvodnih ribolovaca želju za ulovom nekog kapitalca platio vlastitim životom. Za paniku u dubinama ne treba mnogo. Dovoljno je da vam prilikom izvlačenja iz uskog procjepa neki dio opreme zapne za oštre stijene pa da se nađete u kritičnoj situaciji. Osnovno pravilo u lovu po rupama je ne uvlačiti se tamo gdje niste u potpunosti sigurni da se bez poteškoća možete i izvući natrag. Ako to i napravite morate biti pod budnim okom partnera koji vam u svakom trenutku može pružiti pomoć. U lovu na većim dubinama posebno je važno da oba ronioca budu približno jednakih fizičkih mogućnosti. Po pitanju sigurnosti malo vrijedi spoznaja da kraj sebe imate partnera koji nije u stanju izbaviti vas iz dubine u slučaju incidenta.

 

Mukotrpno izvlačenje

Svaka pomoć dobro će doći i pri izvlačenju pogođene ribe. Vrlo često se ranjena lovina zavuče u dubinu svoje rupe. Oni koji su imali prilike loviti kirnje dobro znaju o čemu je riječ. Ne pogodite li ju dobro, ta će vam snažna i okretna riba itekako stvarati poteškoće pri izvlačenju. U pravilu vas očekuju deseci zarona kako bi ju iščupali iz njezinog skrovišta. Ponekad će akcija izvlačenja potrajati i nekoliko sati. Dodatni par ruku tu će vam biti od posebne pomoći. Ne zaboravite da ćete u nekim situacijama biti prisiljeni širiti otvor rupe kako bi kirnju konačno izvukli iz skrovišta. Mnogi u zanosu lako zaborave kakvom se naporu pri tome izlažu i potpuno zanemaruju vlastitu sigurnost. Premda zvuče bezazleno, ovakve su situacije mnogo puta imale tragičan epilog. Od podvodnog ribolovca u takvim se trenucima traži dodatan oprez, jer svaka nesmotrenost može biti kobna. Sigurno ćete se složiti kako nema te ribe koja bi bila vrijedna ljudskog života.

 

Brzina reakcije

Gubitak svijesti, koji se najčešće se javlja u posljednjim metrima izrona, jedan je od glavnih razloga utapanja podvodnih ribolovaca. U najvećem broju slučajeva događa se zbog prakticiranja nepravilne tehnike disanja (hiperventilacije) i pretjeranog prolongiranja izrona. Dogodi li se takav scenarij, jedino vas spašava brzina reakcije partnera s kojim ronite. Zbog toga je nužno da vi i vaš partner ili barkarijol budete upoznati sa nizom postupaka pri spašavanju unesrećenog ronioca. Veliki broj podvodnih ribolovaca spašen je samo zato što su imali nekoga na površini tko ih je pratio tijekom izrona. Morate znati pročitati znakove gubitka svijesti koji će uskoro nastupiti. Signala ima dosta, a oni ne moraju uvijek biti jasno vidljivi. U svakom slučaju, sve što je neuobičajeno mora vas navesti na dodatan oprez. Bilo kakva dezorijentacija, odsutan pogled, nepravilni zamasi perajama, odbacivanje dijelova opreme ili nervozne reakcije znak su potencijalnog problema pri izronu. U tom trenutku mora se trenutno i na pravi način reagirati. Sve to najbolje može uraditi vaš partner neposredno iz mora. Ukoliko u brodu imate pratnju, morate imati na umu da je barkarijol bez ronilačke opreme i znanja o opasnostima u podvodnom ribolovu posve beskoristan.
Podvodni ribolov ne znači samo nenadmašni užitak, već i golemu odgovornost. Dobro poznavanje opasnosti s kojima se možete susresti pod morem omogućit će vam da na njih djelujete preventivno. Lov u paru pružit će vam neophodan osjećaj opuštenosti i sigurnosti. Prisustvo partnera sigurno će utjecati na kvalitetu lova, a to će se itekako osjetiti na količini ulovljene ribe.

Napisao i snimio: Petar Prkić