Shadow

AIDA Hrvatska pokreće seriju natjecanja u ronjenju na dah

Po prvi puta u Hrvatskoj organizira se AIDA Međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah u 4 dubinske discipline, ujedno i prvenstvo Hrvatske, CWT (constant weight – monoperaja), CWTB (constant weight – stereo peraje), CNF (constant bez peraja) i FIM (free immersion – povlačenjem po konopu).

Prvenstvo će biti organizirano od strane AIDA Hrvatska, nacionalnog ogranka najveće i najznačajnije svjetske federacije za ronjenje na dah te Društva sportske rekreacije Centar aktivnosti Krk koje pruža podršku na lokalnom nivou. Velik doprinos sigurnosti natjecanja daje i suradnja s H2O Globe – novom globalnom platformom za ronioce. Lokacija natjecanja je najdublja točka sjevernog Jadrana u kanalu između otoka Cres i Plavnik, gdje će ograničenje dubine za natjecatelje zbog konfiguracije terena biti do -110 m, a natjecatelji će se boriti za postolja u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.

Natjecanje je službeno međunarodno natjecanje prema AIDA International pravilima pod budnim okom A level međunarodnih sudaca, iskusnih safety ronioca, snimatelja, fotografa, podvodnih i letećih dronova. Očekujemo nacionalne rekorde u nekoliko disciplina, a domaćim roniocima ovo je kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Nici u rujnu.

U organizaciji prvenstva od strane AIDA Hrvatska sudjeluje naš poznati ronilac na dah Vitomir Maričić, natjecatelj sa područja Kvarnera i svjetski rekorder u više disciplina, a osim kao inicijator i tehnički organizator pokušati će kao natjecatelj postaviti nove rekorde:

„Meni je iznimno drago da smo nakon uspješne bazenske sezone u kojoj je AIDA Hrvatska ponajviše volonterskim angažmanima organizirala čak 4 natjecanja u Rijeci prešli na more, koje je daleko kompleksnije za organizaciju, ali i atraktivnije za sve koji prate sport. Ovim prvenstvom države u Krku i nadolazećim Kupom Hrvatske u Pakoštanama pokrenuli smo nadam se dugu tradiciju ovih natjecanja u Jadranu, a to je svakako vrlo atraktivno more za mnoge zemlje u centralnoj Europi. Kvarner je izazovan teren, nije idealan kao topla mora, ima valove, vjetrove, struje, termoklin. Ronilac koji dolazi tu mora znati da ga se neće štedjeti, ali je zato i rezultat tu puno vrjedniji. Podrška koju smo dobili od Igora Hrasta iz Centra aktivnosti Krk i Jure Daića iz H2O Globe tima je zaista ključna za ovako velike projekte, a ja sam već mislima na idućoj godini!“

Lokalna zajednica velikodušno je prihvatila organizaciju projekta tako da su do sada projekt prepoznali i podržali Županijska lučka uprava Krk, Lučka Kapetanija ispostava Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk. Privatni sektor također je stao iza projekta i dao mu vjetar u leđa svatko na svoj način, Rijekatank, Valamar, Hoteli Krk, Gp Krk, Marina Punat, Udrugu maslinara Drobnica, te Restoran i konobu Frankopan. Vertical media iz Rijeke također će popratiti događanje, kao i fotograf i video majstor Srđan Hulak te podvodni fotograf i video majstor Srđan Vranjić.

Natjecanje je organizirano na M/Y Pipi, Pinezić, tijekom dva dana 17.-18. srpnja 2019. godine od kojih će u prvome biti službeni trening, označavanje zona, provjera CW sustava, te prijava natjecatelja u popodnevnim satima u krčkoj luci. Sljedećeg dana brod isplovljava na poziciju natjecanja i odvija se službeno natjecanje u vremenu cca 9.30 – 14.00 sati ovisno o broju natjecatelja i uvjetima. Poslijepodne se vraća u luku Krk, te slijedi priprema za svečanu dodjelu priznanja i zatvaranje natjecanja koje će se odviti u večernjim satima, gdje će se na video zidu prikazati zaroni koje prati podvodni dron, kao i aktivnosti na palubi te su svi pozvani da se pridruže.

______________________________________________________

Kontakt osoba: Vitomir Maričić +385958775999