Shadow

Mares Flexa Z – therm

U cikličkim višegodišnjim intervalima na tržištu ronilačke opreme pojavljuju se proizvodi koji pobuđuju veliki interes ronilačke populacije. u rukama nam se nalazi jedan od takvih, novo maresovo ronilačko odijelo inovativnog dizajna
Ne treba mnogo lamentirati oko toga kolika je važnost ronilačkih odijela za udobnost, a u konačnici i za sigurnost ronjenja. U velikoj većini slučajeva koristimo mokra ronilačka odijela, a u zadnjih desetak godina sve više su u upotrebi i polusuha odijela. Suha odijela ćemo ovom prilikom ostaviti po strani, ali samo uvjetno. Zašto, strpite se do kraja teksta. Da se ukratko podsjetimo načina funkcioniranja mokrih odijela. Dakle kako i samo ime kaže, ispod njih smo mokri kada uđemo u more. Kroz propusne dijelove (zatvarač, manžete i sl.) odijela voda slobodno prolazi u prostor između tijela i odijela. Ljudsko tijelo vlastitom toplinom zagrijava ovu relativno malu količinu vode približno na temperaturu tijela, pa je daljnja funkcija mokrog odijela ustvari u tome da spriječi naknadnu cirkulaciju ove već zagrijane vode (odnosno, njenu izmjenu sa hladnijom vodom iz okoline). Time ronioc neko vrijeme može lako podnijeti i ronjenje na temperaturama vode (ili mora), znatno nižima od temperature tijela, pa je već uobičajeno da se u mokrim odijelima roni i na temperaturama znatno ispod 20 stupnjeva Celzija.

U zadnjih dvadesetak godina, kako smo naveli, pojavljuju se i polusuha odijela koja funkcioniraju na nešto drugačijem principu. Zatvarači i manžete tih odijela su nepropusni, a voda ulazi unutar odijela kao rezultat podtlaka koji se javlja u prostoru između tijela i odijela. Laički rečeno, polusuho odijelo “usisava” minimalnu količinu vode, potrebnu da izjednači tlak sa vanjskim. Na taj način zaista vrlo malo vode ulazi unutar odijela, pa je ronjenje s takvim odijelima mnogo udobnije za ronioce i može se roniti i na zaista niskim temperaturama, znatno niže i od desetak stupnjeva Celzija.

Negativna strana polusuhih odijela je cijena, koja je obično više nego dvostruko skuplja čak i od mokrih odijela više klase. Zbog toga je u zadnjim godinama primjetan trend “hibridnih” odijela koja su ustvari mokra, ali nastoje imitirati svojstva i principe funkcioniranja polusuhih odijela. Prije svega se takav cilj postiže preciznim krojevima i vrhunskom završnom izradom odijela. Takav bi uostalom trebao biti i prvi postulat u osmišljavanju novih dizajna ronilačkih odijela. Nadalje, u proizvodnji se sve vise koriste i novi materijali koji znatno unaprijeđuju termalna svojstva odijela, poput različitih podstava i ojačanja na kritičnim djelovima poput koljena, ramena i sličnih mjesta gdje se očekuje značajnije naprezanje materijala pri korištenju. “Mares” je već i do sada u nekoliko navrata, posebno zadnjih godina, izbacivao poprilične novitete u izvedbi odijela, i svi su se do sada pokazali vrlo uspješnim. Pogotovo se to odnosi na novije serije Flexa i Seal skin odijela, koje su već nekoliko godina “best buy” oprema među zahtjevnijim roniocima. Iako je bilo samo pitanje vremena kada će “Mares” izaći sa nečim novim i inovativnijim, moramo priznati da nas je vrlo ugodno iznenadio najnoviji novitet iz Rapalla, odijelo Flexa Z – therm. U dizajnu ovog odijela “Mares” je otišao nekoliko krupnih koraka dalje.

Već smo prije u tekstu upotrijebii izraz “hibridna odijela”, a upravo taj izraz najbolje opisuje,u pozitivnom smislu, ono što nam je palo napamet čim je ovo odijelo stiglo na našu adresu. Inovativnost ovog odijela ogleda se ponajprije u spajanju na prvi pogled nespojivih svojstava mokrih i suhih odijela. Da, dobro ste pročitali, i to je moguće. Svi ste već vjerojatno svjesni postojanja dizajna modernih suhih odijela koja imaju dvije vrlo važne karakteristike, a to su “teleskopski” dizajniran trup odijela čija namjena je lakše oblačenje, te dijagonalno postavljen prednji zatvarač koji omogućuje samostalno otvaranje i zatvaranje odijela. Upravo ova dva “featura” su spretno inkorporirana u Flexu Z – therm, i već sam vizualni dojam je na prvi pogled fantastičan. Dakle, pred nama se nalazi mokro odijelo koje u mnogim karakteristikama prelazi u polusuho, a u nekim rješenjima uspješno preuzima filozofiju korištenja suhih odijela. Takva odijela do sada nisu postojala na tržištu, i malo je reći da jedva čekamo da ga isprobamo. Ovo odijelo osobno sam prvi put ugledao dok je još bilo u fazi prototipa, u srcu “Maresa” u Rapallu još prošle godine, pa je ondje nastala i ideja za ozbiljnim testom čim se zato ukaže prilika.
Flexa Z – therm je debljine 7 milimetara, što ga čini idealnim za testiranje u uvjetima Jadranskog mora, pogotovo u ovo doba godine, u kasno proljeće, i (još) neuobičajeno hladnog mora. Iz vlastitih iskustva, a i većina ljudi će se složiti sa nama, testovi ovakvih odijela trebali bi se voditi na način da se uspoređuju sa ronjenjem u mokrim odijelima, koje uglavnom ima svoju “pravocrtnu liniju” . Prvu polovicu ronjenja u klasičnim mokrim odjelima će svi odraditi bez problema, ali u drugoj polovici ronjenja već dolazi do ozbiljnog pothlađivanja, pa ronjenje uglavnom postaje manje udobno.

Uvelike to ovisi i o dubini ronjenja te pojavi jadranske termokline, ali realno je reći da je u našim uvjetima svaki ozbiljniji uron zasigurno prekoračuje ovu granicu. Iako je test sproveden već na kraju proljeća, kada je more već znatno ugrijano, znamo da su sva ronjenja preko trideset metara dubine ionako još nešto hladnija, s temperaturama od 14-16 stupnjeva Celzija bez obzira na to kakvi uvjeti vladali na površini i kakva je temperatura zraka.
Počnimo sa prvim dojmom i opisom. Ova odijela izrađena su iz superstretch troslojnog neoprena, i sa već poznatim “Maresovim” trilastic konceptom, pa pružaju ultimativnu kombinaciju vrhunske termalne zaštite, vrlo jednostavnog oblačenja, te maksimalne udobnosti pod vodom. Na prvi kontakt i opip,material je vrlo udoban i podatan za oblačenje i nošenje, što je samo dodatni “plus” općem dojmu. Moram priznati da jedva čekam da isprobam oblačenje. Odijelo je, rekli smo već, debelo 7 milimetara, pa iako je neopren rastezljiv, ipak ne možete očekivati da ga možete obući baš kao trenirku. Minimum napora je ipak potrebno, ali ni približno kao kod većine odijela sličnih dizajna. Ono što odmah upada u oči i su i ušivene manžete na rukama i nogama. Garantirano će propustiti tek minimalnu količinu vode, pa kao “slaba” točka ostaje jedino dijagonalni zatvarač, kojeg ćemo tek isprobati ulazeći u more. Odijelo ima integriranu kapuljaču sa također vrlo dobro izvedenom manžetom. Već pri prvom razgledavanju uočava se vrlo kvalitetno izvedena zaštita svih šavova S seal tehnologijom (“varenim” spojevima) koja garantira dugotrajnost. Najzanimljiviji dio odijela je teleskopski dio, koji je izveden od nešto tanjeg materijala, upravo radi jednostavnosti kasnijeg preklapanja. Tu je i međunožna kopča, koja dolazi kao logičan dio cjeline teleskop koncepta. Iznad teleskopa nalazi se dijagonalni zatvarač sa širokom podstavljenom (“donjom”) manžetom.

Pozitivna osobina ovakvog zatvarača je što ga možete otvarati i zatvarati potpuno samostalno bez ičije pomoći, slično kao i kod modernijih suhih odijela. Odijelo je dodatno ojačano na koljenima slojem protiv abrazije, a svakako je veliki plus i ugrađeni džep na desnoj nogavici, za nošenje sitnih dijelova opreme poput maske, kompjutera i slično. Najbitnija karakteristika odijela, osim termalne zaštite trebala bi biti i što je moguća veća udobnost, što se manifestira nakon što ga obučete i u potpunosti zakopčate, tako da ste spremni za ronjenje. Oblačenje odijela, zajedno sa podešavanjem teleskopa i zatvaranjem je razmjerno jednostavno, a čak niti kapuljača ne predstavlja preveliki problem, jer ju komotno možete skinuti sa glave i ostaviti da visi, bez traga neugodnom zatezanju na vratu što često zna biti boljka kod nekih drugih tipova odijela. Flexa Z – therm u potpunosti zadovoljava zahtjeve udobnosti, jer smo dojma da nosimo uobičajeno 5mm odijelo, što je itekako pohvalno. Ne manje važan je i ukupni dizajnerski dojam. Odijelo je naprosto lijepo i atraktivno, pa će i to privući mnoge buduće korisnike.

Trenutak ulaska u more je najvažniji za cjelokupni dojam o pojedinom dijelu opreme u ovakvim situacijama, pogotovo kad se radi o mokrom ili polusuhom odijelu. Uvijek slijedi pitanje koliko vremena treba moru da prodre “kroz” odijelo i kada ćete osjetiti ono neizbježno, neugodno procurijevanje niz vrat i kičmu ili trbuh. Flexu Z – therm smo najprije isprobali ulaskom u more s plaže, dakle postepeno, i prvo ugodno iznenađenje je uslijedilo kada smo shvatili da, iako smo u vodi do iznad vrata, vrlo malo vode ulazi u odijelo, i to tek nakon nekoliko minuta. Nakon toga je uslijedio “oštriji” test, skok u more sa čamca s kompletnom opremom. Skok, izranjanje, namještanje maske, provjera opreme, i čekanje, čekanje, konačno se osjeća mala količina mora koja prolazi kroz zatvarač (koji je klasični, “mokar”). Zbog odlično izvedenog kroja na spoju odijela i kapuljače u potpunosti izostaje osjet curenja mora unutar odijela, što je veliki veliki plus.

Slijedi ronjenje. Flexa Z – therm se u smislu propuštanja mora ponaša kao polusuho odijelo, drugi veliki plus. Nema osjećaja hladnoće, pogotovo na prijelazu ispod termokline, u hladniji sloj mora. Nakon dvadesetak metara dubine temperatura pada na već hladnih 16 stupnjeva, međutim očekivani efekt pothlađivanja izostaje u potpunosti. Treći plus. Četvrti plus zaslužuje dugotrajna termalna zaštita, jer smo ronili namjerno preko jednog sata ispod termokline, međutim ništa. Ni najmanje hladnoće. U tome leži vjerojatno i najbolja odlika ovog odijela. Zadnje testiranje možda nije previše preporučljivo, a to je ono o udobnosti odijela nakon ronjenja,kada se zbog nekog razloga ne možete odmah skinuti. Neka odijela tada počinju žuljati, neka pothlađuju, neka “probije” vjetar, ali ništa od ovoga se ne dešava s ovim odijelom. Zaista odlično odijelo, a treba imati na umu da je test izveden od strane zakletog korisnika isključivo polusuhih odijela (osim u tropima). Konačno, sasvim sigurno vas zanima i cijena ovako vrhunskog proizvoda: -naravno da varira u nekom interval ovisno o politici pojedinih prodavatelja, ali trebala bi se kretati u rangu 3000 kn. Za odijelo takve kvalitete – prava bagatela. Ako ste u procesu makar i samo razmišljanja o nabavci novog odijela, dobro razmislite o ovoj opciji. Mogla bi ispasti i najbolja.

I za kraj, biti ćemo slobodni predložiti “Maresu” slijedeći korak u razvoju ovog tipa opreme, koji bi po našem mišljenju “pomeo” konkurenciju. Govorimo o upotrebi odijela u uvjetima sličnim onima u Jadranu, mediteranskim , dakle sa velikom varijacijom u temperature tijekom ronilačke, a i kalendarske godine. Vrlo jednostavne preinake mogle bi uključivati manžete na rukavima i nogavicama koje bi bile istovjetne onoj na kapuljači (dakle, uvjetno rečeno, po većoj površini), a također bi se mokar zatvarač mogao zamijeniti onima kakva se upotrebljavaju na suhim odijelima (popularna Tizip tehnologija). Time bi dobili odijelo bez premca, koje bi pokrivalo vrlo široki spektar temperatura ronjenja, a bilo bi namijenjeno svim onim roniocima koji iz nekog razloga ipak ne žele preći na suha odijela, kakvih je uostalom većina. Problem imena takvog odijela je najjednostavniji. “Flexa Z – therm hybrid”.

Tekst: Goran Butajla
Fotografije: scubalife.hr