Shadow

Think green na Visu

Nakon dva dana završile su ekološke akcije Think green na Visu. Bile su to 17. i 18. akcija u nizu. Udruga SVIMA u partnerstvu s Gradom Visom, ronilačkim kubom Roniti se Mora i Osnovnom školom Vis provodi projekt „Ekološka akcija-zajedno za bolje viško more“.

Akcija se sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa „Zajedno čuvajmo okoliš“. Pridruženi partneri projekta su: Mares, Hrvatske vode, Ronilački centar Manta, Juice i drugi.

Podmorje u uvali Rukavac čistilo je 30 ronioca i nekolicina volontera na obali. Iz uvale je izvađeno četiri kamionske i desetak auto guma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i četrdeset vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Gradina.

Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Sudjelovalo je 25 ronioca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvaćala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar.

Situacija sa otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama nije zadovoljavajuća. Naravno nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Strani i domaći prolaznici se sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora. Bilo je tu svega od manjih motorkotača, bicikla, pribora za jelo, staklene i plastične ambalaže, konopa i sajli, pa sve do velikih guma od bagera i željezničkih tračnica.

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te sprječavanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

Foto: Ivana Nobilo i Srđan Vrančić