Shadow

Analiza morskog otpada

U periodu od 24. – 26 svibnja 2019. godine nastavljena su istraživanja analize morskog otpada na području Nacionalnog parka Kornati. Istraživanje su provodili članovi Društva za podvodne sportove – DPS iz Zagreba te biologinja Martina Markov uz podršku djelatnika JU NP Kornati.

Istraživanja su započeta u listopadu 2017. godine s ciljem detektiranja količina otpada na morskom dnu i izvora onečišćenja kako bi se poduzele mjere za učinkovitije očuvanje morskih vrsta i staništa.

Na ukupno 6 istraživanih lokacija, sakupljeno je ukupno 464 komada raznovrsnog otpada ukupne težine 85 kg. Čak 50,9 % sakupljenog otpada pripada plastici. Preliminarni rezultati ukazuju na veće količine otpada u uvalama koje su okrenute prema jugu, a koje su se nagomilale tijekom zimskog razdoblja odnosno na veliki utjecaj morskih struja kojima otpad biva donesen iz južnijih krajeva.

Istraživanje se nastavlja u listopadu 2019. godine, poslije turističke sezone, kako bi se na istim lokacijama pokušao procijeniti utjecaj turističkih aktivnosti na onečišćenje morskog dna morskim otpadom.