Shadow

Kako izraditi stalak za podvodno fotografiranje i video snimanje

Podvodni stalak je tako projektiran da se sastoji od nekoliko dijelova koji se vrlo lako i jednostavno mogu sastaviti i rastaviti u nekoliko sekundi. Jako je praktičan, lagan, ne zauzima puno mjesta i možete ga spremiti u bilo koju vrstu prtljage. Kod dalekih putovanja, transporta i na graničnim prijelazima je provjeren predmet, tako da nećete imati nikakvih problema.
Glavni i najvažniji dio podvodnog stalka se sastoji od aluminijskog postolja na kojeg se montiraju ostali dijelovi opreme (podvodno kućište Gopro kamere ili neke druge kamere, ručke, tripod, vijci, konop itd.).

Aluminijsko postolje tj. materijal je napravljen od posebne legure aluminija koji je vrlo lagan, čvrst, lako obradiv, izdržljiv i otporan na udarce, prilagodljiv svim vremenskim uvjetima (visokim i niskim temperaturama) i najvažnije od svega otporan na sve vrste voda, pa i na morsku vodu. Prvi korak kod aluminijskog postolja je taj da smo izbacili nepotreban dio materijala  tj. rupa na postolju koja se nalazi na lijevoj i desnoj strani postolja iz razloga da sveukupni podvodni stalak bude što lakši, jer kad sa stalkom želite manevrirati pod vodom u bilo kojem smjeru, to radite s lakoćom, a pogotovo gore-dole, jer materijal koji smo izbacili sa postolja je nepotreban, pa stalak nakon toga ne radi nikakav otpor.

Debljina aluminijskog postolja je 5mm što je sasvim dovoljno da zadrži svoju čvrstoću i lakoću.

Na ostalom dijelu postolja su izbušene rupe, 5 rupa sa promjerom od 6mm. Sa svake strane na postolju (lijeve i desne) je izbušena po jedna rupa gdje se montiraju ručke. Također na lijevoj i desnoj strani postolja se stavljaju i zatežu vijci  od inoxa sa legurom koja je otporna na morsku vodu, finim navojem, promjerom 6mm, dužine 25mm, sa imbus glavom i gumene podloške s kojima će se zategnuti ručke.

Udaljenost ručki jedna od druge je kao npr. širina volana u 90% automobila, tako da će te se vrlo lako prilagoditi vašem podvodnom stalku.

Na sredini postolja izbušene su 3 rupe.

Gornje dvije rupe na postolju služe da možete Gopro kameru ili podvodno kućište nekog drugog fotoaparata pomicati napred-nazad, po vašem izboru, s time da je kamera namjerno postavljena ispred ručki iz razloga da se nađete u prilici da bi htjeli snimiti ili fotografirati npr. neko živo biće ili neki predmet koji se nalazi u rupi, pa da se možete što bliže približiti svom željenom kadru. Zbog toga je aluminijsko postolje tako i projektirano, u obliku bumeranga.

 

Zadnja i najbliža rupa roniocu koja se nalazi na postolju  služi iz više sigurnosnih razloga. Uglavnom, u zadnju rupu se provlači tanki čvrsti konop, otprilike dužine 1m, gdje se na krajevima konopa napravi čvor.

Konop je vezan za ronioca, najčešće za ronilački kompenzator plovnosti (BCD) iz prvog razloga da se ne izgubi stalak, a drugi da možete u bilo kojem trenutku ispustiti podvodni stalak i pomoći unesrećenoj osobi koja se nalazi u opasnosti.

Sljedeći predmet ili adapter koji se pričvršćuje na aluminijsko postolje može biti plastični ili aluminijski (još bolje) nosač ili najčešće zvan tripod.

Tripod se dosta često upotrebljava u montaži Gopro opreme ili neke druge sportske kamere, te se na njega stavlja kućište Gopro kamere i kućište se zateže vijkom koji se dobije u setu sa Gopro kamerom. Nosač tripod se obično stavlja na gornji dio ili prvu rupu aluminijskog postolja  da bude što bliže željenom kadru.

Tripod na sebi ima colni navoj (1/4 incha) što je dosta rijetko i bilo bi poželjno i najbolje da se također pričvrsti sa colnim vijkom. Glava vijka je obično u obliku šesterokuta, s time da bude obavezno od inoxa, sa legurom koji je otporan na morsku vodu. Ako u slučaju nemate colni vijak (1/4 incha), onda možete upotrijebiti i obični vijak sa finim navojem, također mora biti od inoxa i imati otpornost na morsku vodu. Uglavnom, vijak s kojim se već zateže tripod na podvodnom postolju, mora biti čvrsto zategnut, jer nema potreba da ga skidate, niti će smetati kod pakiranja u transportu. U koliko želite staviti neko drugo podvodno kućište od nekog fotoaparata, dovoljno je samo da skinete tripod i montirate podvodno kućište neke druge kamere po vlastitom izboru.

Sljedeći dio podvodnog stalka su ručke, koje su jako važan dio opreme. Ručke su napravljene od nekoliko dijelova (puna plastika, adapter, gumene podloške i vijci). Njihova dimenzija je standardna, kao kod klasičnog bicikla. Vanjski dio ručki je napravljen od fine gume kako ne bi došlo do klizanja dlana i ručke.

U unutarnjem dijelu ručki je umetnuta puna plastika koja je napravljena od najfinije legure, lakog materijala, iznimno jake čvrstoće, lako obradiva i otporna na morsku vodu. Puna plastika je tako napravljena tj. obrađena da malo teže ulazi u rupu gumene ručke, iz razloga da kad držite cijeli podvodni stalak, da vam se ručke ne okreću u ruci. Sa svake strane pune plastike su izbušene odgovarajuće rupe, s jedne strane je izbušena rupa od promjera 6mm, a sa druge strane su izbušene dvije rupe promjera od 3mm. U svim rupama na punoj plastici je narezan odgovarajući navoj. Na donjoj strani ručke gdje je promjer rupe od 6mm, dođe imbus vijak sa kojim se na aluminijskom postolju sastavlja i rastavlja ručka. Da bi ručka bila što bolje pričvršćena za postolje, potrebno je staviti između ručke i postolja gumene podloške širine ručki, debljine 1mm, zbog bolje amortizacije i čvrstoće.

Na gornjoj strani ručke  gdje su na punoj plastici izbušene dvije rupe promjerom od 3mm, pričvršćen je plastični adapter ili nosač na koji će se montirati fleksibilni nosač za video lampu. Adapter je univerzalni i može se naći u setu od Gopro opreme ili neke druge sportske kamere.

Na adapteru su također izbušene dvije rupe promjerom od 3mm gdje se sa vijcima zatežu za ručku, s time da je također potrebno staviti između gumenu podlošku širine ručki, debljine 1mm zbog bolje čvrstoće. Zatežu se sa inox vijcima, finim navojem, promjerom 3mm, dužine 20mm, također otporni na morsku vodu, te sa križnom glavom. Vijci se zatežu velikom čvrstoćom, jer nema potrebe da se adapter više skida. Drugi vijak (kao osigurač) koji je zategnut uz vijak što se nalazi u sredini, namjerno je stavljen iz razloga da kad okrećete fleksibilni nosač video lampe koji je zakačen za ručke, da se fleksibilni nosač ne okreće u krug.

Zadnji dio podvodnog stalka su plastični fleksibilni nosači. Fleksibilni nosači su napravljeni od čvrste plastike, laganog i šupljeg materijala gdje sa svake strane već ima ugrađene univerzalne kopče ili adaptere.

Na jednoj strani se automatski zakače za ručke, jer je sistem kopči muško-ženski, a na drugoj strani se montiraju video lampe. Na vrhu fleksibilnog nosača prije nego što montirate video lampu, mogu se stavljati razni univerzalni adapteri. Adaptere montirate onog oblika koji vam odgovara za video lampu, a mogu se kupiti u dodatnoj opremi od Gopro kamere.

Dužina fleksibilnih nosača je obično od 20cm do 30cm, zavisi o težini video lampe, a lampu si također izaberete po vlastitom izboru. Fleksibilne nosače možete savijati u bilo kojem obliku ili kutu snimanja, ovisno o vašem željenom kadru.

Sada kad imamo sve dijelove podvodnog stalka  koji se sastoji od 5 glavnih dijelova (aluminijsko postolje sa tripodom, dvije ručke sa adapterima i dva fleksibilna nosača), sve njih sastavljamo i rastavljamo samo sa jednim jedinim alatom, a to je imbus ključ.

Napomena: svi ostali vijci s kojima su ostali dijelovi podvodnog stalka sastavljeni (tripod na aluminijskom postolju ako je u pitanju Gopro kamera i plastični adapteri na gornjim ručkama) se ne diraju, već su prethodno jako zategnuti. Na kraju priče kad imamo sastavljen kompletni podvodni stalak, možemo zaroniti u dubinu i napraviti odličnu fotografiju ili video snimak, te nakon ronjenja obavezno podvodni stalak isprati slatkom vodom.

Autor:
Nebojša Vojnović

Za sve ostale informacije, pitanja, nejasnoće i ostale dodatne opreme, možete mi se javiti putem mobitela.
091/6641-824