Shadow

5. MARES UNDERWATER PHOTO MARATHON KUP

OTOK RAB, Rab 10.- 12.05.2019.
1. Program natjecanja:

PETAK – 10. maj
18:00 – 22:00 Dolazak i verifikacija natjecatelja i modela u mjestu Rab (otok Rab)

SUBOTA – 11. maj
08:00 – 8:30 Verifikacija natjecatelja i modela
09:00 – 9:30 Otvaranje natjecanja
10:00 – 10:30 Ukrcavanje i isplovljavanje na zonu ronjenja
11:00 – 12:30 Natjecanje – 1. uron: pozicija 1.
12:30 – 14:30 Odmor i ručak
15:00 – 16:30 Natjecanje – 2. uron: pozicija 2.
17:00 – 18:00 Predaja memorijskih kartica
18:30 – 22:30 Preuzimanje memorijskih kartica, odabir fotografija i predaja na ocjenjivanje
18:30 – 19:30 Večera i druženje

NEDJELJA – 12. maj
7:00 – 8:30 Doručak
8:00 – 12:00 Ocjenjivanje i obrada rezultata
9:00 – 12:00 Ronilački izlet
12:30 – 14:00 Ručak
14:00 – 16:00 Projekcija i proglašenje rezultata
16:00 Odlazak natjecatelja

NAPOMENA: natjecatelji koji ne mogu doći na verifikaciju 10.05. isto moraju najaviti vodstvu natjecanja i svoje dokumente predati vodstvu natjecanja 11.05. u 08:00 sati – bez kašnjenja!

1. Pravo sudjelovanja
Pravo sudjelovanja na MARES UWPM Cupu imaju svi ronioci s minimalno R1 ronilačkom kategorijom ili ekvivalentnom kvalifikacijom drugih ronilačkih asocijacija, koji pri verifikaciji mogu predočiti sljedeće:
1. Potpisanu izjavu o odgovornosti za natjecatelje i modele
2. Potvrdu o uplaćenoj kotizaciji – pristupnini

NAPOMENA: Natjecatelji i modeli mogu nastupiti s kategorijom R1 uz potpisanu posebnu izjavu o odgovornosti da će roniti do dubine odgovarajuće za njihovu kategoriju (max.20 metara).

2. Ronilačka oprema
Natjecatelj i model (ili drugi natjecatelj) moraju imati svu potrebnu opremu za sigurno ronjenje: kompenzator plovnosti, rezervni izvor zraka – oktopus ili drugi regulator, manometar, dubinomjer, ronilački sat i dekompresijske tablice ili umjesto tri zadnja elementa može imati ronilačko računalo. Po izboru ekipe, model može biti opremljen opremom za ronjenje na dah. Dozvoljena je uporaba ronilačkih aparata otvorenog tipa na zrak ili nitrox, isključivo uz važeći atest. Ukoliko netko od natjecatelja ili modela roni s nitrox mješavinom mora predočiti brevet o položenoj specijalnosti – nitrox ronioc. Organizator ima pravo provjere ispravnosti opreme i smjese udisajnog medija. Upotreba zatvorenih i poluzatvorenih sistema za disanje (rebreathera – CCR) nije dozvoljena za vrijeme natjecanja.
Natjecatelji trebaju sa sobom ponijeti pune ronilačke boce za prvo ronjenje. Ukoliko neko od natjecatelja nije u mogućnosti donesti svoju ronilačku bocu domaćin će mu osigurati ronilačku 12/200 litarsku bocu (potrebno najaviti najmanje 7 dana unaprijed!). Organizator prema potrebi natjecatelja osigurava 12/200 litarske ronilačke boce za drugo ronjenje.

3. Fotografska oprema i natjecateljske kategorije
Dozvoljena je uporaba isključivo digitalnih fotografskih aparata bilo kojeg tipa – digitalni refleksni (DSLR) ili kompaktni fotoaparat, podvodni-amfibijski ili nadvodni u podvodnome kućištu. Dozvoljena je dupla ekspozicija te uporaba svih tipova bljeskalica, dodatne rasvjete, objektiva, efekt-leća, dodatnih leća, snoota i druge dodatne foto-opreme.
Natjecatelji donose vlastitu praznu memorijsku karticu i daju je organizatoru na provjeru prije ronjenja. Svi natjecatelji snimaju snimke u obvezatnom JPEG formatu. Snimanje snimaka u paralelnim formatima (NEF, RAW i sl.) za vlastite potrebe je dozvoljeno, ali snimke u tim formatima ne predaju se na ocjenjivanje. Radi moguće neusklađenosti između digitalnog aparata i računala organizatora, natjecateljima se preporuča da sa sobom donesu USB kabel za fotoaparat odnosno program za preuzimanje snimaka iz aparata u računalo.
Fotografi se na natjecanje mogu prijaviti u jednu od dvije natjecateljske kategorije:
• DSLR (digitalni refleksni fotografski aparati) i
• KOMPAKT (digitalni kompaktni fotografski aparati).

4. Fotografije – tematika
Cilj natjecatelja je snimiti tehnički ispravne i umjetnički (kompozicijski) što ljepše fotografije na tri zadane teme: fotografija podmorskog ambijenta, fotografija ribe i makro fotografija.
Fotografija podmorskog ambijenta sa ili bez modela (Wide Angle)
Cilj je snimiti širokokutnu fotografiju koja naglašava ljepotu prirodnog podvodnog ambijenta, a uz motiv prirodnog ambijenta može biti i model ili silueta modela. Fotografija treba biti snimljena širokokutnim objektivima ili objektivima tipa “riblje oko”. Dozvoljeni su snimci na površini, pri čemu najmanje 50% fotografije mora biti podvodno. Nije dozvoljeno donošenje predmeta pod morsku površinu i zahvati u promjeni nađenoga ambijenta. Svaki fotograf može imati najviše jednog suradnika – modela. Dva natjecatelja iz istog kluba bez modela mogu biti model jedan drugome. Dva natjecatelja iz istog kluba mogu imati jednog modela. Zabranjeno je snimati modele ili natjecatelje iz drugih klubova (ekipa).

Fotografija ribe (Fish)
Cilj je napraviti što ljepšu fotografiju čiji je glavni objekt riba (Pisces). Može se snimiti riblji portret (pri čemu moraju biti vidljivi škržni otvori), cijela riba ili jato riba tako da se dobije tehnički korektna i umjetnički što bolja fotografija. Nije dozvoljeno mijenjati prirodni ambijent, hraniti ribe, preseljavati morske organizme ili uništavati bilo koji dio flore i faune. U fotografiju ribe ulazi i fotografija detalja ribe: oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi detalj tijela ribe.

Makro fotografija (Macro)
Cilj je snimiti što ljepšu fotografiju sitnih živih organizama ili detalja podvodne flore i faune. Potrebno je snimiti fotografiju koja prikazuje površinu manju od približno 100 x 150 mm. U makro fotografiju NE ulazi i fotografija detalja ribe: oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi detalj tijela ribe. Nije dozvoljeno preseljavati morske organizme ili uništavati bilo koji dio flore i faune. U koliko natjecatelj pomiče morske organizme u njima neprirodno stanište (npr. flabelina na crnoj spužvi), a to na fotografiji uoči stručni žiri, takva fotografija biti će diskvalificirana.

5. Natjecanje
Svi natjecatelji za fotografiranje imaju na raspolaganju dva termina u trajanju od 90 minuta. U svakom terminu mogu više puta uroniti i izroniti i mijenjati konfiguraciju fotografske opreme, pri čemu ne smiju odstupiti od standarda za sigurno ronjenje. Rizično ronjenje za sobom povlači diskvalifikaciju natjecatelja. Prije promjene konfiguracije ili podešavanja opreme natjecatelji se moraju javiti kontroloru na brodu. Maksimalna dubina ronjenja limitirana je prema ronilačkoj kategoriji, a maksimalna je 30 metara. Dubina će biti kontrolirana iz osobnih ronilačkih računala ili dubinomjera svakog pojedinog natjecatelja.
Dozvoljena je dupla ekspozicija te uporaba svih tipova bljeskalica, dodatne rasvjete, objektiva, efekt-leća, dodatnih leća, snoota i druge dodatne foto-opreme.
Natjecatelji poslije drugog zarona organizatoru predaju karticu s najviše 150 snimaka radi kopiranja, pri čemu prvi snimak određuje organizator natjecanja. U slučaju da natjecatelj preda karticu sa više od 150 snimaka, organizator će izbrisati prekobrojne snimke.
Dozvoljena je dodatna obrada fotografija u aparatu (crop, toniranje i slično) ali isključivo pod morem. Fotografije moraju biti snimane u maksimalnoj rezoluciji fotoaparata.
Svi natjecatelji obavljaju odabir snimaka na računalu organizatora ili na vlastitom računalu. Natjecatelji imaju na raspolaganju 150 minuta za odabir fotografija na svom računalu.

Natjecatelji će predati na ocjenjivanje jednu (1) fotografiju za svaku pojedinu temu.
Svaka fotografija mora biti zapamćena u zasebnu datoteku. Natjecatelji predaju organizatoru samo nazive datoteka (fotografija) u JPEG formatu koje su odabrali, upisane u obrazac organizatora. Natjecatelji pri predaji naziva datoteka mogu provjeriti da li one odgovaraju odabranim snimkama. Organizator će po želji i naputku natjecatelja okrenuti odabranu snimku (okomito ili vodoravno, odnosno zrcalno).

Prilikom predaje fotografija na žiriranje datoteka za svaku pojedinu fotografiju biti će preimenovana na način da je svako ime sastavljeno od brojčano-slovne oznake pri čemu je na prvom mjestu redni broj natjecatelja, a zatim slijedi slovo s oznakom teme (A – podvodni ambijent, R – riba, M – makro). Primjerice “05A” znači da se radi o fotografiji petog prijavljenog natjecatelja na temu podvodni ambijent.
Organizator će provjeravati autentičnost digitalnih snimaka. Svaka zloupotreba (ubacivanje snimaka koje nisu snimljene na natjecanju i slično) donosi diskvalifikaciju natjecatelja.

6. Bodovanje
Žiri ocjenjuje pojedinačne snimke neovisno o kategoriji u kojoj se natječe natjecatelj (DSLR, KOMPAKT). Svakoj fotografiji žiri dodjeljuje ocjenu u rasponu od 0 do 10. Zbroj ocjena fotografija za sve tri teme daje ukupan broj osvojenih bodova natjecatelja. Bodovna ocjena određuje plasman. U slučaju da dva natjecatelja imaju jednaki broj bodova, viši plasman osvaja natjecatelj koji ima veći broj viših ocjena.

7. Žiri
Michele Davino (Italija) – predsjednik žirija
Gianni Pechiar (Italija) – sudac
Danijel Frka (Hrvatska) – sudac

8. Nagrade
Na Mares UWPM Cupu u podvodnoj fotografiji biti će dodijeljene nagrade za:
1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Mares UWPM Cup (medalje + nagrade sponzora) – kategorija DSLR
1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Mares UWPM Cup (medalje + nagrade sponzora) – kategorija KOMPAKT
1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Mares UWPM Cup (medalje + nagrade sponzora) – best Mares UWPM Model

Najbolja fotografija BEST OF Show Mares UWPM Cupa – posebna nagrada

9. Prijave
Prijave za natjecanje treba poslati najkasnije do 01.05.2019. godine na adresu RK Roniti se mora, Vilima Korajca 23, 10000 Zagreb ili e-mail: uwphotomarathon@gmail.com. Dodatne informacije mogu se dobiti na istu e-mail adresu ili na broj mobilnog telefona: +385 95 1977 153 (Damir)

10. Pristojbe
Pristojba natjecatelja za sve kategorije je 400,00 kuna. Pristojba za model je 220,00 kuna.

11. Diskvalifikacija natjecatelja
Natjecatelj će biti diskvalificiran ako se zatekne van akvatorija natjecanja koje će biti obilježeno signalnim bovama. Također će se diskvalificirati natjecatelj ako prekrši vrijeme ronjenja određeno za natjecanje. U koliko natjecatelj pomiče morske organizme u njima neprirodno stanište, a to na fotografiji uoči stručni žiri, takva fotografija biti će diskvalificirana. Natjecatelj koji prekorači maximalnu dozvoljenu dubinu ronjenja od 30 metara također će biti diskvalificiran.

12. Žalbe
Žalbe se predaju u pisanom obliku povjereniku natjecanja do 30 minuta nakon spornog događaja ili nakon završetka ronjenja tijekom kojega je došlo do spornog događaja. Uz žalbu se plaća pristojba od 750 kn, koja se vraća ukoliko se žalba usvoji. U protivnom sredstva ostaju domaćinu.

13. Autorska prava
Fotografi zadržavaju autorska prava na svoje fotografije. Organizator zadržava pravo korištenja svih fotografija s natjecanja u svrhu promocije podvodne fotografije i ronjenja. Fotografije mogu biti objavljivane u tiskanim izdanjima ili na internetskim stranicama s namjerom predstavljanja pobjedničkih fotografija i promocije natjecanja u podvodnoj fotografiji. Sve objave fotografija uključuju navođenje imena i prezimena autora fotografije.

14. Odgovornost
Ronilački klub „Roniti se mora“ kao organizatori natjecanja i Ronilački centar „KRON“ kao domaćin, otklanjaju svaku odgovornost za naknadu štete koja može proizaći iz ovog natjecanja. Svi natjecatelji nastupaju na vlastitu odgovornost što potvrđuju potpisom izjave odgovornosti.

15. Baza i akvatorij natjecanja
Planirani akvatorij na kojem će se održati natjecanje je Otok Rab.
Alternativne lokacije u slučaju lošijeg vremena su neke od uvala u blizini mjesta Rab.
Zona ronjenja odrediti će se na početku natjecanja, a ovisiti će o trenutnim vremenskim uvjetima.

16. Smještaj
Organizator svim natjecateljima osigurava besplatan smještaj u hotelu International Rab te hranu za vrijeme trajanja natjecanja. Adresa hotela: Obala Kralja Petra Krešimira IV, 51 280 Rab.

17. Organizacija natjecanja
5rd MARES UWPM Cup u podvodnoj fotografiji održava se u sklopu projekta Underwater Photo Marathona. Tvrtka MARES je ujedno i generalni sponzor natjecanja.
Smještaj za sve natjecatelje biti će organiziran u hotelu International Rab u blizini mjesta natjecanja.
Rezervaciju smještaja treba napraviti najkasnije do 01.05.2019 na mail uwphotomarathon@gmail.com.

18. Trening ronjenja i raniji dolazak
Svi natjecatelji koji žele doći ranije i roniti na lokacijama koje će biti u zonama natjecanja organizator će pomoći u pronalasku smještaja i dogovoriti sva ronjenja s oficijelnim centrom
DC KRON, Kampor 413a, 51280 Kampor, http://www.kron-diving.com/en/.
Mogućnost naj ranijeg dolaska je 06.05.2019.

19. Ostalo
Natjecateljima koji nemaju svog modela ili asistenta, Ronilački klub „Roniti se mora“ može uz gore navedenu kotizaciju to osigurati. Molimo da se ovo prethodno najavi najkasnije do 20.04.2019!
Sve ostale informacije mogu se dobiti na: RK „Roniti se mora“ – Damir Zurub, +385 95 1977 153 ili e-mail: uwphotomarathon@gmail.com.