Shadow

PROJEKT IMPRECO

Javna ustanova MORE i KRŠ poziva Vas na „Nacionalni trening projekta IMPRECO“ koji će se održati u četvrtak, 14.veljače 2019. s početkom u 10 sati, u Prirodoslovnom muzeju Split, na adresi Poljana kneza Trpimira 3 (učionica u prizemlju).

 

OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU IMPRECO

Projekt IMPRECO financiran je iz transnacionalnog programa ADRION i ima za cilj unaprjeđenje očuvanja usluga ekosustava Paklenih otoka rješavanjem njihove ekološke osjetljivosti. Temeljem studija i analiza provedenih u prvoj godini provedbe projekta, Javna ustanova MORE i KRŠ će provesti pilot akciju očuvanja najosjetljivijeg ekosustava. Projektom će se uspostaviti trajni monitoring programi morskog ekosustava Paklenih otoka što obuhvaća i monitoring naselja posidonije koji će provoditi ustanova u suradnji s vanjskim suradnicima  – roniocima.

 

O POSIDONIJI

Posidonija je biljka iz skupine morskih cvjetnica, dobila je ime po grčkom bogu mora Posejdonu. Livade posidonije su pluća mora, jer obogaćuju more kisikom. U njima živi, razmnožava se, lovi i skriva se nekoliko stotina vrsta algi i životinja: rakovi, glavonošci, školjkaši, spužve, mahovnjaci, žarnjaci, krednjaci te više vrsta manjih i većih riba. Livade vrlo sporo rastu i još sporije se obnavljaju što ih čini posebno osjetljivima.

Posebno ih ugrožava ribolov koćom i dinamitom, sidrenje, onečišćenje i gradnja u obalnom području te postavljanje kaveza za uzgoj ribe iznad njih. Uslijed postojećih ljudskih ugroza, u posljednjih dvadesetak godina invazivne vrste algi roda Caulerpa progresivno zauzimaju životni prostor autohtone posidonije. Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, dok je na europskoj razini štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije.

 

PROGRAM DOGAĐANJA 

10:00 – 10:30     IMPRECO projekt (Jelena Kurtović Mrčelić)

10:30 – 11:00       Monitoring morskog ekosustava – jednostavni protokol za posjetitelje

(Jelena Kurtović Mrčelić)

11:00 – 12:00     Monitornig morskog ekosustava – protokol za tehničko osoblje,

monitoring naselja posidonije i najplićeg dijela infralitorala (Ante

Žuljević)

12:00 – 12:30     Diskusija

Potvrdu o sudjelovanju s imenima sudionika molimo pošaljite na e-mail adresu jelena.kurtovic@dalmatian-nature.hr  najkasnije do ponedjeljka, 11. veljače 2019.   

Unaprijed zahvaljujemo na dolasku i veselimo se zajedničkom druženju!