Shadow

Kobanya, Budimpešta

Ovo je sasvim drugačije ronjenje, ako se nađete u blizini, obvezno morate roniti na ovoj lokaciji. Hodnici sa strujnim kablovima i žaruljama po zidovima ludo izgledaju, razni alati su još uvijek unutra, dizalica za podizanje i spuštanje tereta i, naravno, nekoliko boca Drehera.

Kobanya je naziv za 10. okrug Budimpešte i ujedno za kamenolom vapnenca koji se ondje nekad nalazio, a sada je potopljen i služi kao ronilačka atrakcija, iako ne u potpunosti istražena.

I sama riječ „kobanya“ na mađarskom znači kamenolom. U prošlosti tj. od 17. do 18. stoljeća, iz kamenoloma se vadio vapnenac za izgradnju građevina u Budimpešti (na primjer palača Mađarske akademije znanosti, Sveučilišna knjižnica, dio Lančanog mosta) i sjeverno-zapadnoj Mađarskoj, a poslužio je i u mnoge druge svrhe.

Kako je metoda vađenja kamena postala s vremenom opasna za to područje, sredinom 19. stoljeća kamenolom je prestao s radom, no iskorišten je za nešto sasvim drugo. Naime, u okrugu Kobanya bila je smještena tvornica Pivovara Dreher u vlasništvu austrijske obitelji Dreher.

Pivovara je odmah zauzela napušteni kamenolom budući su podzemni tuneli sa svojom temperaturom idealno mjesto za dozrijevanje mladog piva kojeg smo konzumirali svaki put za našeg boravka ovdje, zato nam se ova voda od nekud činila poznatom :).

U razdoblju od 50 godina ukupno je čak 6 postrojenja za proizvodnju piva sagrađeno na mjestu starog kamenoloma.

Pivovaru su u vrijeme 2. svjetskog rata zaposjele njemačke snage koje su koristile podzemne tunele za proizvodnju municije i sastavljanje dijelova motora aviona Messerschmitts. Na više mjesta se mogu vidjeti rupe na zidovima od upucavanja strojnica Messerschmitts-a.

Ova faza kamenoloma nije trajala dugo budući su savezničke snage prisilile Nijemce na uzmicanje, te je proizvodnja preseljena u okolicu Munchena.

Mali električni auto sa prikolicom više nije u funkciji tako da se sada može doći vozilom kroz tunele nekih tridesetak metara od mjesta gdje se roni.

Tekst i foto: Dražen Gorički, dragorlux.hr