Shadow

Čišćenje izvora Krčevac

Izvor Krčevac nalazi se u općini Podbablje u Imotskoj krajini. Smješten je u samom mjestu Matkovići, Grubine  te je dugo godina korišten za navodnjavanje polja. Za vrijeme visokih voda izvor je znao izbaciti pokoji primjerak čovječje ribice ili špiljskog račića.

Tijekom godina u izvor je uneseno dosta cijevi, pumpa za vodu, raznih kablova i drugog otpada te je sam izvor ograđen i natkriven betonskom dekom.

Prije više od  desetak godina speleoronioci iz Hrvatskog biospeleološkog društva i Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva Željezničar počeli su istraživati izvor. Ustanovili su da se radi o 70-tak m dugom i 15 m dubokom špiljskom kanalu koji je stanište čovječje ribice  te još nekoliko vrsta špiljskih račića. 2018. godine

Općina Podbablje je pokazala interes da se izvor očisti od smeća te da se u dogledno vrijeme sam okoliš oko izvora uredi i postavi edukativna tabla. Za sada je ovaj izvor jedino potvrđeno nalazište čovječje ribice u Imotskoj krajini (potencijalno drugo nalazište je Lasića vrilo) i kao takvo je postalo lokalitet u kojem se zadnjih 5 godina obavlja monitoring te vrste u sklopu projekta kojeg provodi Udruga Hyla i Biota.

Od prosinca 2018. počela su čišćenja izvora. Čišćenja su nastavljena tijekom siječnja 2019. i do sada su izvučene velike količine otpada (pumpe, felge, gume, cijevi itd). Čišćenje obavljaju speleoronioci i speleolozi iz Zagreba i Imotskog uz podršku HGSS Stanica Makarska i uz  stanovnike Podbablja.

Nakon čišćenja planirano je obaviti dodatna podvodna fotografiranja i snimanja izvora koja će biti prikazana javnosti.

Tekst: Petra Kovač Konrad

Fotografije: Branko Jalžić  i Vedran Jalžić