Shadow

Šetnje pod morem/Sprehodi pod morjem

Međunarodni festival podvodnoga filma “Sprehodi pod morjem” / »Šetnje pod morem« je 2018. godine proslavio svoj 10. rođendan. Šetnja kroz desetljeće ispunjava nas ponosom, jer smo u Dravinjskoj dolini ugostili iznimne znanstvenike, podvodne fotografe, filmaše i mlade umjetnike iz svih krajeva svijeta, a koje smo i predstavili u publikaciji.

U 2019. godini smo odlučili nastaviti priču ŠETNJI POD MOREM, šetnji koje imaju iznimnu povijest već i samim svojim imenom. Ime smo si, uz dozvolu prof. Dušana Kuščerja i Marjana Richterja, posudili iz prošlosti od skupine Račani, koji su 1938. snimili prve podvodne fotografije i tako se upisali u pionire svjetske podvodne fotografije. Ekipa Račana je 1952. godine željela snimiti prvi obrazovni podvodni 16 mm film Sprehodi pod morjem, ali je kameru zalila voda, a snimljeni materijal je objavljen u istoimenoj knjizi iz 1963. godine.

Šetnje pod morem se tako nastavljaju, stvaraju nova poznanstva, pišu nove priče.

Tradicija proteklih festivala se nastavlja s događanjima kao što su: filmske projekcije za mlade, osobe s invaliditetom i starce; izložba podvodne fotografije; međunarodna izložba dječjih likovnih djela; priča u pet fotografija;koncert; otvorene projekcije filmova; stručna predavanja u okviru mini simpozija »AST Talks«. Grand Prix večer se s 11.-im izdanjem mijenja u Večer pobjednika, na kojoj će posjetioci moći vidjeti najnovije svjetske podvodne produkcije i, kroz krratke intervjue, upoznati iznimne osobe koje smo ove godine privukli u Slovenske Konjice.

11. međunarodni festival »Sprehodi pod morjem« održat će se od 31. siječnja do 2. veljače 2019. u Slovenskim Konjicama, a posvećujemo ga dvojici iznimnih ljudi koji su se u 2018. godini oprostili od nas i počeli pisati nove priče negdje drugdje: Prof. dr. Stracimiru Gošoviću, dr. med., pokretaču moderne podvodne i hiperbarične medicine na području bivše Jugoslavije i piscu ronilačke »biblije« Ronjenje u sigurnosti, te Marku Krašovcu, dobitniku zlatne Hassove nagrade.

11. Šetnje pod morem donose priče podvodnih fotografa, snimatelja i glazbenika:

– Kanađanke Nathalie Lasselin, višestruko nagrađivane podvodne snimateljice i direktorice fotografije, špiljske i tehničke roniteljice, predavačice, instruktorice i voditeljice arktičkih ekspedicija, članice Kuće slavnih ronilaca i Kraljevskog geografskog društva.

– Engleskinje Gemme Smith, promotorice i instruktorice tehničkog ronjenja najviših kategorija, koja predstavlja »roll model« našeg vremena jer je sa svojih 27 godina postigla sve ono što si većina može samo poželjeti.

– podvodnoga fotografa, Talijana Pasquale Vassalla, dobitnika priznanja i nagrada iz cijeloga svijeta, uključujući i prestižnu »Plongeur d’Or” u Marseillu 2011. godine.

– jednog od najboljih podvodnih fotografa, Portugalca Rui Guerra, vice svjetskog prvaka, svjetskog prvaka u kategoriji ambijenta s roniocem i šesterostrukog državnog prvaka, koji kao instruktor podvodne fotografije svoje znanje prenosi dalje na brojnim tečajevima, radionicama i događanjima.

– jednog od najvažnijih slovenskih podvodnih fotografa i snimatelja, Andreja Natlačna, svjetskog putnika, ronioca i snimatelja, koji je 18 godina bio neizostavan dio ekipe emisije Med valovi na RTV Slovenija.

– fotoreportera, profesionalnog podvodnog fotografa i morskog biologa, Austrijanca Wolfganga Pölzerja, dobitnika dviju zlatnih medalja s CMAS-ovih svjetskih prvenstava.

– dvojice iznimnih glazbenika, Makedonaca, svjetski poznatog gitarista Vlatka Stefanovskog, i klarinetista Gorana Bojčevskog, dobitnika brončanog grba za iznimna kreativna i izvođačka dostignuća MOC za 2018. godinu.

Pozvani ste na 11. Šetnje pod morem!
www.sprehodipodmorjem.si