Shadow

Skulpture projekta “Mare Modul” postavljene u podmorje

Projekt “Mare Modul” provodi se u sklopu znanstvenog projekta MERCES, u sklopu kojega su umjetnici izradili keramičke skulpture čija je konačna namjena da postanu staništa za morske organizme.

Danas su umjetničke skulpture koje su izrađene kao buduća staništa za ribe i druge morske organizme, nakon izložbi u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici, napokon postavljene u more ispred našeg kluba.

U velikoj akciji ronilaca KPA ADRIA, pod budnim okom voditeljice Lidije Boševski, a uz pomoć umjetnika – autora te ostalih pomagača,  tridesetak eksponata pažljivo je preneseno u more te su ih ronioci našeg kluba postavili na ravno pjeskovito dno na dubini od 9-12 metara. Biti će zanimljivo pratiti dinamiku njihova obraštanja i naseljavanja morskim organizmima.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini velikog sidra, koje je roniocima i inače uvijek bilo podmorski orijentir, tako da će je oni koji su kod nas već ronili, lako pronaći.

Očekujemo da će izložba podmorskih staništa biti i službeno otvorena za razgledavanje na Desetom podmorskom hodočašću Svetom Nikoli u subotu, 8.prosinca 2018.godine, a povodom dana Grada Kraljevice.

Klub podvodnih aktivnosti ADRIA Kraljevica posebno se zahvaljuje umjetnici Lidiji Boševski koja je vodila cijeli projekt, kao i znanstvenicima Tatjani Bakran Petricioli i Donatu Petricioli, bez kojih ne bi bilo ovog projekta.

Zahvaljujemo se i našim članovima koji su danas odlično odradili ovaj težak posao.

Tekst i foto: Danijel Frka