Shadow

Brela, Punta rata

Jedna od ronilačkih lokacija do kojih se može doći s automobilom je  ona uz plažu Punta rata u Brelima. Ova plaža je jedna od najljepših na ovom dijelu Jadrana a nagrađena je i plavom zastavom kao izuzetno čista plaža.

Automobilom se može doći desetak metara od plaže s koje započinjemo zaron tako da je transport opreme lagan. Naravno, ljeti je pristup otežan zbog velikih gužvi, pa bi preporučili kasnu jesen i rano proljeće kao najbolje vrijeme za zaron. Lokaciju karakterizira hridinasti teren s dvije špilje i zanimljivim zidom.

Zbor relativno male maksimalne dubine, a ona je oko 25 metara, lokacija je pogodna za sve ronilačke kategorije, a mi smo odmah napravili dva zarona, dnevni i noćni kako bi vidjeli različitosti u životinjskom svijetu.

Početak zarona je s plaže, uz mali lukobran na kojem je jarbol s plavom zastavom. Dno je pjeskovito i već na dubini od 7-8 metara vidimo okomiti ulaz u poluotvorenu veliku špilju. Ući možemo kroz taj otvor ili malo otplivati pa se spustiti niz zid. Dno špilje je na nekih dvadesetak metara.

S obzirom da je špilja dosta široka i otvorena, nema bojazni da se negdje zapne i vidljivost je dobra i bez svjetiljki.

Ulaz u drugu, malu špilju je na dubini od 23 metra i ona je zatvorena, pa je za ulaz potrebna svjetiljka i oprez prilikom ulaska jer se lako zamuti.  Prilikom noćnog zarona u ovoj špilji smo vidjeli i većeg ugora.

Lijevo i desno od špilja su manji zidovi i veća kamenja pa se i njih može lagano istraživati roneći.

Što se tiče živog svijeta, on je dosta raznolik. Uz uobičajene riblje vrste kao što su trlje, škarpine, slingure, crneji, traglji i slično na zidovima raste veliki broj raznobojnih spužvi, na kojima se mogu vidjeti mali puževi golaći. Na dnu ima nešto školjkaša i mnogočetinaša.

Na noćnom zaronu vidjeli smo dosta manjih škarpina i veliki broj rakova kosmeja.

Vidjeli smo i jedno veću sipu i spomenutog ugora, a konfiguracija je takva da bi trebalo biti i hobotnica, ali od nas su se uspješno ovaj put skrile.

Na lokaciji zna biti i dosta strujanja koje otežavaju ronjenje, a trebalo bi je izbjegavati dok puše jugo jer je onda dosta mutno.

Video s noćnog ronjenja možete vidjeti na: https://www.youtube.com/watch?v=2tCM1QHrhRQ&t=15s

Tekst: Luka Kolovrat

Foto: Ante Fedor Kukavica i Luka Kolovrat