Shadow

Međunarodna speleoronilačka ekspedicija “Kamene tajne 2018”

U organizaciji Dinarida – Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF) iz Zagreba provedena je ekspedicija “Kamene tajne 2018” u razdoblju 25.7. – 15.8.2018. godine na području Karlovačke i Zadarske županije. U provedbi ekspedicije sudjelovalo je 35 osoba iz šest država (Italija, Švicarska, Mađarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska) pod vodstvom Tihomira Kovačevića Tihija, predsjednika DDISKF-a. Među njima su bili speleolozi, speleoronioci, biolozi, geolozi…

Ekspedicija “Kamene tajne – 2018” temeljila se na istraživanju izvora Kusa I. Riječ je izvoru Dobarnice, povremene desne pritoke rijeke Zrmanje. Naš speleoronilački tim istražuje ovaj izvor još od 2000. godine. Ove godine speleoronioci su nastavili tražiti nove galerije, kanale i sifone. Preronjena su čak četiri nova sifona i otkriveni novi prostori iza njih – nove galerije i špiljski kanali koji se odvajaju bočno i granaju se u kompleksan sustav. Glavni zadatak bio je topografski snimiti čitav novootkriveni prostor. Dosad je istraženo oko 2500 metara izvora Kusa I, a topografski je snimljeno oko 2200 metara. Topografski snimak je trenutno u izradi, nakon čega će biti objavljen i unesen u Katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske.

U sklopu ekspedicije naš član i voditelj speleoronilačkog tima DDISKF-a, Luigi Casati, zaronio je u izvoru Dubanac kod Gračaca. Stao je na 97 metara dubine i 230 metara dužine izvora te istražio mogućnosti nastavka ronjenja sljedeće godine. Ronioci su potvrdili da su vidjeli brojne životinje u izvoru. Pogotovo su brojni gamarusi, vodeni račići koji dokazuju čistoću vode. Posebno je zanimljiv snimak vodenjaka na dubini od 72 metra. Snimak je proslijeđen biospeleolozima te se čeka službena determinacija.

U Grbinoj pećini kod Plaškog, iznimno zanimljivom krškom fenomenu u speleološkom i hidrologeološkom smislu. Ronioci Alan Kovačević i Gordan Polić nastavili su prethodna istraživanja. Zaronili su na dubinu od 35 metra te produžili 40 metara dalje. Kao i tijekom zadnjeg ronjenja, uočena je i potvrđena čovječja ribica. U blizini Grbine pećine nalazi se Gverićeva pećina. Ovogodišnjim istraživanjem zaključili smo da je riječ o još jednom speleološkom objektu od preko 100 metara dubine.

DDISKF je speleoronilačka udruga koja se specijalizirala za duboke krške izvore, o kojima Tihomir Kovačević Tihi priprema prvu takvu monografiju u Hrvatskoj.

Piše: Marsela Alić, tajnica ekspedicije