Shadow

Spark Action svjetiljka

U ruke nam je došla jedna vrlo zanimljiva ronilačka lampa, vrlo specifičnih karakteristika, izgleda i načina upotrebe. Ono što nam odmah upada u oči je da ovo ni u kom slučaju nije univerzalna lampa koju će svaki ronilac rado koristiti u bilo kojoj situaciji, ako ni zbog čega drugoga, onda radi cijene. Današnje tržište ronilačkih lampi (univerzalnih) je naprosto preplavljeno kineskim proizvođačima odličnih karakteristika i još boljih cijena. Na svu sreću, čak su i Kinezi shvatili da uspješnu prodaju mora pratiti i kvaliteta i danas na tržištu postoje vrlo kvalitetne i cijenom pristupačne ronilačke svjetiljke. Dovoljno je samo spomenuti odlične lampe proizvođača Xstar. No, vratimo se na temu. Tvrtka Sparklights ima sjedište u Mađarskoj i bavi se “suhim” rasvjetnim sistemima, a na sreću nas ronilaca i vlasnici tvrtke su ronioci, preciznije ronioci foto i videografi. Tako su godinama kupovali različite lampe dok napokon nisu odlučili i rekli “dosta” pa konstruirali vlastiti model kojeg vidite na fotografijama.

Malo bolji poznavaoci foto i video rasvjete vrlo brzo će uvidjeti sličnost s dosadašnjim tržišnim liderom na ovom području, tvrtkom “Light&motion” iz SAD-a koja je nadasve poznata po svojoj legendarnoj seriji “Sola” lampi koje su našle najširu primjenu u podvodnom videu i fotografiji. Sola je imala gotovo monopolistički status na tržištu širom svijeta i usprkos relativno visokoj cijeni (različita je za različite modele ovisno o jačini i broju funkcija, ali se penje i do 1000 dolara) imala je odličnu prodaju. No, pojava Sparklightovih lampi imena “Spark action” sasvim sigurno će promijeniti situaciju.

 

DIZAJN

Oblik i kućište “Spark action 7F” lampi (7F je kratica za sedam funkcija) je gotovo istog oblika kao i Solini modeli pa je čak i držač koji se montira na tijelo lampe identičan. No, sličnosti tu onda pomalo prestaju. Spark action ima nekoliko zanimljivih karakteristika koje su se do sada rijetko susretale na prosječnim ronilačkim lampama (osim na onim “high end ” proizvodima) pa ih vrijedi spomenuti odmah na početku. Kao prvo, u oči upada neobičan sistem paljenja lampe koji se sastoji od dva “labava” i na prvi pogled nespretna prekidača za koje ne možete iz prve niti shvatiti kako se upotrebljavaju, već je potrebno proučiti uputstva. Uzgred, na samoj lampi postoje oznake funkcija pojedinih prekidača, ali ipak zavirite u manual.

Lijevim prekidačem se lampa starta čime pokrećete “scroll” svih mogućih funkcija lampe, odnosno načina osvjetljenja. Nakon toga, desnim prekidačem selektirate željenu vrstu svjetla te ponovno lijevim prekidačem regulirate četiri stupnja intenziteta odabranog svjetla. Lampu gasimo ponovno lijevim prekidačem. Desni prekidač, osim funkcije selektiranja, ima još jednu zanimljivu funkciju, onu paljenja SOS svjetla koje počinje bljeskati vrlo jakim intenzitetom te u vrlo kratkim razmacima pa je, prema našem mišljenju, izuzetno efikasno. No, vratimo se na prekidače; iako su na prvi pogled nespretni, vrlo brzo se naviknete na njihovu logiku, a kada ste ju savladali, tek tada dolazi do izražaja najpozitivnije svojstvo takvog dizajna.

 

UPOTREBA

Pod vodom je upotreba ekstremno jednostavna, čak i u uvjetima nošenja vrlo debelih rukavica u hladnim vodama, a upotreba je vrlo jednostavna i “na slijepo”. Neželjeno slučajno paljenje ili gašenje spriječeno je nužnošću pritiska na prekidač barem tri sekunde, samo kod tih funkcija. Zato, iako je na prvi pogled neobičan, dizajn prekidača zaslužuje veliki plus. Druga inventivna stvar je takozvani mokri konektor za nadopunjavanje lampe. Odmah pored prekidača nalaze se dvije rupice konektora za USB kabel za punjenje kojeg priključujete na 220 volti dodatnom utičnicom.

Treba napomenuti da se po uputama proizvođača lampa ne smije nadopunjavati s USB porta kompjutora ili laptopa! Konektori na lampi su izrađeni od inoxa i u svakom trenutku spremni za priključivanje kabla, mada je uvijek vrlo dobra odluka ispiranje lampe slatkom vodom nakon ronjenja i sušenje tijela pa samim tim i konektora. Uglavnom, ovaj “feature” je spas za veliki broj budućih korisnika koji teže jednostavnosti, a pogotovo onih koji “vole” zagubiti pojedine dijelove (kao što je poklopac porta za punjenje lampe).

 

ERGONOMIJA

Sa suprotne strane prekidača i konektora, na tijelu lampe, nalazi se šina za usađivanje prije spominjanog držača lampe, a pored nje je navojna rupa u koju se uvrće “foto kugla” dobro poznata podvodnim fotografima, čime se lampa jednostavno pričvršćuje na kućište foto ili video kamere, što je ustvari i njena prvobitna namjena. Ako pogledamo sami dizajn i ukupnu kvalitetu izrade, ocjena je najviša. Tijelo lampe izrađeno je od kvalitetne plastike (koju možete birati u više boja), a najvažniji dio, glava lampe je od robusne aluminijske legure. Dolazimo do onog bitnog, a to je samo LED osvjetljenje. U glavi lampe smješteno je deset svjetlećih jedinica s video svjetlom u sredini te s devet manjih LED svjetala raspoređenih u krug. Tri bijela svjetla su smještena “u trokut” pa se tako između svakog od njih nalaze još po dva svjetla, i to crvena, plava i ultraljubičasta. Glava je prekrivena safirnim staklom otpornim na ogrebotine te zabrtvljena jasno vidljivim O – ringom kojeg možete i vizualno kontrolirati, mada je teško zamisliti da ćete ga morati mijenjati radi ikakvih oštećenja.

Vrijeme mijenjanja ringa prije će biti ono kada gumena brtva dotraje sama od sebe radi starenja gume, što može trajati i desecima godina. Lampa u prodaji dolazi s elegantnom čvrstom torbicom otpornom na udarce u kojoj se nalaze još neki zanimljivi detalji dodatne opreme, ovisno o tome koji “pack” kupite; bazični, srednji ili “visoki”. Osim već prije opisanih dodataka za nošenje lampe i kabela za punjenje, u kompletu se nalazi i neobičan dodatak za masku koji se stručno naziva “barijerni filter”.

 

OSVJETLJENJE

To je naprosto žuto pleksi staklo koje stavljate preko maske da biste mogli jasno uočavati željene fluorescentne efekte izazvane ultraljubičastim, ali i plavim svjetlom, pogotovo pri upotrebi u noćnim ronjenjima. Objašnjavanje principa upotrebe i tehnika fluorescentne fotografije bi nas ipak odvelo predaleko pa zaista sada ne možemo još i o tome. Pod vodom se Spark action upotrebljava krajnje jednostavno, nakon što ste savladali upotrebu prekidača i možete početi uživati u njenim osobinama. Velikoj većini vas odmah će biti jasno da je ova lampa dizajnirana prvenstveno za upotrebu u podvodnoj fotografiji i video snimanjima pa shodno tome možda neće nailaziti na tako široku primjenu poput
jednostavnijih modela lampi. No, ono što će svatko primijetiti već u prvoj upotrebi je velika snaga osvjetljavanja, pogotovo još kada se može i regulirati na četiri različite jačine. Bez obzira radi li se o spot osvjetljenju ili kombinaciji video i spota (što je standardna funkcija), kut pokrivanja je vrlo velik (preko 90 stupnjeva) i obasjava veliku površinu.

Isprobali smo i SOS svjetlo koje nam se već usred sunčanog dana na kopnu činilo vrlo intenzivno, a pod vodom je zaista posebna priča. Svjetlo je tako jakog intenziteta i “živčano” (zbog brzih bljeskova) da se kompletna ronilačka grupa koja se zatekla na ronjenju netremice okretala i s upitnicima iznad glave prolazila pored mene. Upotreba crvenog svjetla ima usku primjenu u noćnoj podvodnoj fotografiji kada se upotrebljava radi osvjetljivanja plašljivih morskih organizama koji u drugačijim okolnostima (bijelo svijetlo) bježe, a crveno svjetlo ne primjećuju zbog vrlo dugačke valne duljine. Što se tiče plavog i ultraljubičastog svjetla, ona se u podvodnoj fotografiji upotrebljavaju na gotovo isti način, radi dobivanja fluores¬centnog efekta kod morskih organizama.

Takvi efekti vidljivi su čak i za dnevnih ronjenja, ali do izražaja dolaze tek (također kao što vrijedi i za crveno svjetlo) u noćnim ronjenjima. Za kraj samo da napomenemo da za noćnu fluorescentnu fotografiju sama lampa nije dovoljna, za to morate imati još i barijerni filter za objektiv fotoaparata (ili video kamere) pa za ovu priliku nismo uspjeli izvesti probna fotografiranja u takvim uvjetima.

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Spark action lampa ima ukupno šest funkcionalnih modova te jedan pomoćni – SOS mod. Funkcionalni modovi su spot, video – foto, ultraljubičasti. Za svaki od ovih modova možete jednostavno podešavati četiri jačine, to jest četiri intenziteta svjetla. U najjačem (spot plus video – foto) modu svjetiljka daje 2500 lumena svjetla s 90 + 10 stupnjeva kutem pokrivanja svjetla. Sam video – foto mod daje 1900 lumena i 90 stupnjeva pokrivenosti. Rasvjetna LED tijela za spot i video – foto mod su snage 10 Wata. Crvena, plava i ultraljubičasta svjetla (po dva svake boje) su snage tri Wata i također 90 stupnjeva pokrivenosti.

Interesantne su i specifikacije autonomije pojedinih vrsta svjetala te u ovisnosti o jačini pa je tako na najvećoj potrošnji (video – foto na najjače) autonomija jedan sat, ali na najslabijem intenzitetu čak 16 sati. Spot svjetlo po istoj analogiji traje od tri pa do 48 sati, a obojena svjetla od četiri pa do 55 sati. Važna je autonomija i za SOS svjetlo od pet sati.

 

SPECIFIKACIJE I CIJENA

S ostalim detaljima specifikacija nema prevelike potrebe da vas zamaramo, ionako ćete ih vrlo jednostavno pronaći na službenoj stranici proizvođača: www.sparklights.eu. Naravno, najviše vas zanima i cijena. lampe se nalaze u prodajnoj mreži distributera, ali je najjednostavniji način on – line prodajom direktno kod proizvođača, a ujedno je i najjeftiniji. Primjera radi, “setup” pod imenom Spark action 7F gray, high package (sa svim dodacima) košta vrlo prihvatljivih 289 eura, pogotovo ako cijenu usporedite s ciljanim konkurentom Light&motionom.

I da završimo, to jest naglasimo činjenicu koja se provlači cijelim tekstom, ova lampa služi prvenstveno za upotrebu podvodnim fotografima i snimateljima koji će ju itekako znati cijeniti, a na kraju krajeva i moći pravilno valorizirati. Za vas ostale (pogotovo za one nešto dubljeg džepa) Spark action je vrlo primamljivi komad ronilačke opreme koji svakako ima svrsishodnu upotrebu i među onima kojima fotografija nije primarni cilj ronjenja.

 

Tekst: SCUBAlife tim; scubalife.hr

Foto: Goran Butajla