Shadow

Ekološki ronilački klub „Leut“ Blace/Mostar

Ekološko ronilački klub „Leut“ je neprofitna, nevladina udruga. Osnovana je 2016. godine kao rezultat ideje nekolicine zaljubljenika u podvodni svijet.

Osnivači kluba su bili ljudi širokog dijapazona zanimanja, godina, interesa koje je sve spojila želja za kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena uživajući u onom što svi volimo, kao i želja da se taj interesantan hobi približi što većoj populaciji. Misao vodilja je bila doprinijeti ljepoti Jadrana onako kako to samo ronioci mogu- „pospremajući“ nered na morskom dnu koji nastaje nepažnjom, nebrigom ili jednostavno lošim spletom okolnosti kada nam struje dopreme otpad iz susjednih nam država.

Ugodno s korisnim- uživajući u svom hobiju, činimo dobro našem moru.
I tako smo krenuli…

Iste godine smo postali članovi Hrvatskog ronilačkog saveza, te se predstavili ronilačkom svijetu sudjelovanjem u brojnim ekološkim akcijama diljem jadranskog primorja, te aktivnim sudjelovanjem na redovitom godišnjem seminaru instruktora HRS. Malo po malo su se rađale nove ideje i otvarali novi smjerovi, tako da se danas, tek par godina nakon što je ERK Leut osnovan, možemo ponositi postignutim.

Već 2017. godine smo u suradnji sa Općinom Slivno te Hrvatskim vodama organizirali ekološku akciju „Blace 2017.“ koja je bila vrlo uspješna. Sudjelovao je veliki broj ronilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a uz ugodno druženje je obavljen i veliki posao. Tim slijedom smo nastavili i 2018. godine i ponovno organizirali eko akciju koju smatramo još uspješnijom. Cilj udruge je da eko akcije u općini Slivno postanu tradicionalne.

Osim ekoloških akcija ERK Leut je realizirao projekte kojima je bio cilj približiti svijet scuba ronjenja mlađoj populaciji, te omogućiti školu plivanja djeci neplivačima. Svi naši članovi su svojim radom, vremenom omogućili da se projekti uspješno realiziraju.
ERK „Leut“ uspješno surađuje s Fakultetom prirodnoslovno matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru u smjeru kineziologije gdje već par godina sudjelujemo u terenskoj nastavi. Cilj našeg sudjelovanja u terenskoj nastavi je približiti svijet scuba ronjenja budućim profesorima kineziologije da se možda jednog dana se sami počnu baviti s tim ili da nekim sljedećim generacijama predstave taj zanimljivi sport.

Od 2017. godine članovi naše udruge su uključeni u postrojbe civilne zaštite Hercegovačko- Neretvanske županije, te redovito provode trening zarone.
Danas ERK „Leut“ broji oko 30-ak članova. U našoj udruzi imamo instruktora scuba ronjenja (I3 CMAS), instruktora apena ronjenja, liječnike, pedagoge, studente, sportaše…. Trudimo se provoditi redovite edukacije članova jer smo svjesni da je ronilaštvo istovremeno divan i vrlo opasan sport.

Trudimo se napredovati i dalje, raditi projekte kojima možemo dati svoj doprinos društvu, educirati dosadašnje a i neke buduće članove.
U ubrzanom svijetu u kakvom živimo danas privilegija je imati hobi koji te ispunjava, te dobru ekipu s kojom dijeliš interese i ljubav prema moru. Nadamo se uspješnoj budućnosti.