Shadow

Mini rolleri

Što su zapravo mini rolleri, kakve su dimenzije i čemu služe?
Kada sam se prvi puta susretao sa mini rollerima nije mi bilo posve jasno čemu oni služe, zapravo nisam im dao puno pažnje.
Međutim, kada sam po prvi puta istoga isprobao u moru sve je postalo kristalno jasno…

Mini rolleri su dobili žargonski naziv po mini i mini sten puškama.
To su male, vrlo kratke puške koje mogu probiti ribu i na većim udaljenostima od 4 metra, a preko svega biti kraće i od 60 cm.
Kategorijom mini rollera mogli bi nazvati puške kraće od 65 cm, mi ih proizvodimo od dimenzija od 35cm pa sve do 65 cm.
Međutim, osnovno je pitanje čemu služe takve puške i koliko su one realno bitne u podvodnom ribolovu i zašto se ne bi npr. koristile kratke klasične puške?

U nekim zemljama EU dozvoljen je podvodni ribolov u rijekama i ušćima istih, no taj način lova traži kratku i vrlo snažnu pušku jer je vidljivost gotovo uvijek između 40 i 70 cm od oka ribolovca, a usput i nije baš klasično ronjenje jer se nerijetko puca samo u siluete ribe.
Problem klasičnih laštikača je nedostatak snage da bi probile ribe od nekoliko kg pa iste ispadaju sa harpuna.

Osim takvih lovnih pozicija nerijetko se rolleri dimenzija 50 cm koriste za lov u mutnim vodama i u pjeni gdje smo nekada sa klasičnom 75-icom gubili kapitalce zbog pokretljivosti.
Danas su takvi rolleri sve moderniji, pristupačniji i prodavaniji, mogu se koristiti sa monogumom, sa klasičnim rolllerom i pomoćnim cirkolarom ili sistemom redukcije.
Ove puške mogu probiti ribu od 5 kg na 3 metra udaljenosti od vrha strijele i najčešće se koriste za lov lubina.
Osim što je ovakva puška puno pokretljivija od klasike, ona je i osjetno snažnija i može se koristiti s nekoliko varijanti setupova, odnosno harpuna od 6,5 pa sve do 8mm.

Nevjerojatan šut, velika preciznost, pokretljivost i probojnost opravdavaju poprilično visoku cijenu. Dapače, ako uglavnom lovimo na područjima mutnijeg mora, ove puške se vrlo brzo isplate.

Tekst i foto: David Počekaj; Granda-sub