Shadow

Proslava obilježavanja Mediteranskog dana obale

Povodom proslave Mediteranskog dana obale Hrvatski pomorski muzej Split i Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum Split održali su u petak, 21. rujna 2018. u prostorijama Muzeja u Tvrđavi Gripe izlaganje pod nazivom „Hrvatsko podmorje – čega sve nema? Arheologija, malakologija, ekologija“.

Predavač, iskusni ronilac UPA Rostruma, Marko Lete približio je publici osnove ronjenja i ronilačke opreme, a potom je prenio svoja iskustva s podvodnih arheoloških lokaliteta na istočnoj obali Jadrana; Vranjic, Caska, Gnalić, samo su neki od njih.
Nadalje je riječ bila o malakologiji, grani zoologije koja se bavi proučavanjem mekušaca. Udruga je posebno ponosna na činjenicu kako je doprinijela hrvatskoj i svjetskoj malakologiji na način da su zahvaljujući upravo njima otkrivene brojne nove vrste puževa golaća.

Ronioci UPA Rostrum Split organizatori su niza eko-akcija koje su se provele na širem splitskom području, a osim toga sudjelovali su i na nizu eko-akcija diljem Hrvatske. Stoga su i više nego kompetentni govoriti o temi ekologije i očuvanja mora. Čuvati čistoću podmorja i obalu, brinuti za njih, moralna je obveza svih nas, a ne samo ronioca. Edukacija najmlađih, djece predškolske dobi te učenika osnovnih i srednjih škola jedan je od ciljeva Hrvatskog pomorskog muzeja Split, a za što se zalažu i sami ronioci UPA Rostrum.

Stoga je sljedeći dan, u subotu 22. rujna, također u prostorijama Muzeja, održano predavanje i radionica za djecu iz Splita i Virovitice pod nazivom „Tajne jadranskog podmorja“. Učenici iz Virovitice koji su posjetili Muzej u organizaciji Crvenog križa Osijek, po prvi su se put na ovaj način upoznali s ronjenjem i ronilačkom opremom. Svi su imali priliku disati uz pomoć regulatora te isprobati ronilačko odijelo. Djeca su se naposljetku i kreativno izrazila te obogatila Muzej svojim likovnim ostvarenjima na temu podmorja.

Tekst: Branka Despotušić (Hrvatski pomorski muzej Split / Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum Split).
Fotografije: Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum Split, Hrvatski pomorski muzej Split.