Shadow

Čišćenje podmorja u Vranjicu

U sklopu proslave Mediteranskog dana obale za naše članove tjedan je bio prepun aktivnosti ? , od organizacije i provedbe akcije čišćenja podmorja pod motom #PlasticFreeMed do edukativnih predavanja i radionica za djecu i odrasle …

Pa sada krenimo redom, Vranjic, “mala Venecija” jedan od bisera Kaštelanskog zaljeva identificiran je nažalost kao jedna od kritičkih točaka kojom je prijeko bila potrebna akcija čišćenja podmorja.
Tijekom podvodnoarheoloških istraživanja , na žalost susreli smo se s okrutno činjenicom da unatoč svojom bogatom poviješću, od prapovijesti, preko antike do srednjeg vijeka daleko najviše materijala bilo je novijeg datuma… gume veličina i oblika koje nismo moglii zamislit (za neke smo pomislili na formuli ili avion..), stari zaostali ribolovni alati, cijevi svih promjera, a da ne zaboravimo ambalažu svakako je nešto što remeti harmoniju i sklad podmorja Vranjica.

Roniocima UPA Rostrum Split pridružili su se I članovi Ronilačko ekološkog kluba Solin, a osim same punte Vranjica 20-ak ronioca čistilo je i podmorje plaže Kosica.

A rezultati su i više nego vidljivi, prepun kontejner otpada, od preko 2 tone, potvrda su ispravnog odabira lokacije, dobre koordinacije s kopna i mora te nesebičnog truda ronioca te svih uključenih u akciju i organizaciju !!

Uz ronioce UPA Rostrum Split, veliko hvala REK Solin za podršku kako i sa kopna, tako i pod morem, ŠNRD Jadro na potpori s brodicama, DVD Vranjic na podršci s kopna te čišćenju rive. Veliko hvala i fondacijama MEDSEAA / Mediterranean Sea and Coast Foundation, Partley for the Ocean te PAP/RAC na koordinaciji te što su omogućili da za Dane obale pokušamo napraviti nešto više za more.

Za kraj poželjeli bi da je naše podmorje bliže crtežima koja su djeca izradila za vrijeme radionica u Pomorskom muzeju, gdje iako su kao dio edukacije prikazane znatne količine otpada pod morem, na dječjim crtežima nije bilo ni traga otpadu.

Tekst i foto: Marko Lete