Shadow

Noćni zaron u Splitu

Iako se u prvi mah činila kao neatraktivna lokacija, podmorje uz splitsku plažu Kašuni pokazalo se kao vrlo zanimljivim i poprilično gusto naseljenim raznolikim morskim svijetom. Zaista ugodno iznenađenje! Uz, već poznato genijalnu ekipu UPA Rostrum-a, doživljaj je bio potpun.

Već sam dolazak na lokaciju je lagan i jednostavan, pristup automobilom je dozvoljen gotovo do samog mora, pa se ronjenje da odraditi i kao uvod u večernji izlazak.

Nema nošenja teške opreme, samo je navučeš na sebe i spreman si za zaron. Ulaz u more je s plaže, samo mahneš gostima beach bara i unutra si. A tada, jedan sasvim novi svijet. Uz dobru lampu i ponešto iskustva u zapažanju i traženju većih i manjih stvorenja gotovo na svakom kvadratnom centimetru proviri poneko oko, peraja ili kliješta.

A voditelj zarona Marko Lete više je nego iskusan u tome. Ni najmanje biće nije promaklo njegovom oštrom oku.

Po pješčanom dnu hobotnice i muzgavci ukazali su se već na dubini od tri-četiri metra. Neki uspavani a neki u „điru“ , ali svi izuzetno mirni i gostoljubivi. Idealno za fotografiranje. Uz crnu noćnu pozadinu njihove boje i fluorescentne linije lijepo dolaze do izražaja, a ako imate sreće i ponešto znanja moguće ih je lijepo uhvatiti u njihovom plesu na vodi.

Račića ima jako puno: zezavci, pucavci, kopači, kozice..svi vrlo aktivni i u lovu na večeru. Neki u šetnji pješčanim dnom, a neki u svom domu, vlasulji čekaju da obrok naiđe sam. Privučeni svjetlom lampe znatiželjno poziraju i promatraju svojim simpatično istaknutim očima. Škarpina, škarpoča također ima podosta, većina ih je skrivena u razbacinim tepisima posidonije. Pronađe se tu i poneka mala sipa „bobić“ koja uvijek izmami roniocu  smješak na licu. Gavuna, vučića i drugih manjih ribica ima napretek. Također i puževa, posebno zanimljivih malakološkoj grupi čiji su članovi i naši UPA Rostrumovci.

Sve u svemu, jako lijep i moglo bi se reći raskošan zaron. Ronilo se do dubine nekih 20-ak metara. Temperatura mora prava ljetna, sve odlično isplanirano, točno kako treba izgledati noćni zaron. Čak je i vidljivost bila iznenađujuće dobra obzirom na blizinu grada.

Tekst i foto: Ivana Nobilo