Shadow

Posljednje pripreme za plovidbu od 10.000 milja

Zahuktavaju se posljednje pripreme za avanturu šibenskog liječnika Dražena Grgića koji će na blagdan sv. Mihovila istoimenom jedrilicom sam isploviti iz kanala sv. Ante i neće se zaustaviti sve do brazilskog otočja Fernando de Noronha udaljenog deset tisuća nautičkih milja, a sve kako bi upozorio i podigao svijest o onečišćenju mora plastikom.

Grgić će od Kornata do Brazila ploviti desetmetarskom jedrilicom nazvanom po šibenskom zaštitniku sv. Mihovilu. Nije to luksuzan brod, kaže šibenski oftalmolog, čak nema ni unutarnji WC, a ovih je dana očišćen, servisiran i ukrašen naljepnicama Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice.
– Kad bi neki turist zakoračio u brod, momentalno bi izašao. Nema unutra ni spavaće sobe ni WC-a, a umjesto kuhinje koristit ću plinsko kuhalo za čaj, kavu ili podgrijavanje vode za neko brzo polugotovo jelo. Kada more bude previše nemirno čak i za to, imam zgodne zamjenske obroke koji se samo pomiješaju s vodom – počinje Grgić.

Ovih dana završava administrativne poslove vezane za taj put od Kornata do Brazila, sprema konzerve, kombinira koliko će i čega ponijeti i kako sve to rasporediti po brodu.

Plovit će dva i pol mjeseca sasvim sam, a taj pothvat obitelji i prijateljima najavio je još prije nekoliko godina,
– Ljudi koji me poznaju kažu mi ‘samo pametno’, a moji ipak pokazuju malo zabrinutosti sad kad se sve to približava. U slučaju nesreće imam sustav osiguranja koji se aktivira u slučaju nesreće, pa se po lokaciji odmah organizira akcija spašavanja. Zadnih pet godina intenzivno ovo pripremam, ništa se tu nije dogodilo preko noći – priča Grgić i kaže još da mu nije nikakav problem što će na brodu biti sam, a drugi član posade, ako nije jednako iskusan kao i on, samo bi bio smetnja.

Njegova akcija zove se ‘Čisto more, čisto srce’ i u nju je krenuo s ciljem da o zagađenju mora plastikom svi počnemo malo više razmišljati i djelovati.
– Gledamo na more samo kao na resurs koji treba iskorištavati, a ne kao na živo biće koje treba paziti, čuvati i održavati. Plastika koju ne vidimo s plaža, opasna mikroplastika ušla je u prehrambeni lanac morskih stvorenja pa toksini iz plastike ugrožavaju našu hranu i posljedično nas. Takvu situaciju možemo mijenjati isključivo edukacijom i ‘zelenim’ odgojem mlađih generacija o opasnostima jednokratne plastike na živi svijet – rekao je nedavno Grgić za ŠibenikIN.

Po njegovim predviđanjima, plovidba do Brazila trajat će do mjesec i pol dana, na put nosi oko 300 litara vode i nešto pića za ‘podizanje morala’ te dovoljno konzervirane i dehidrirane hrane. Plovit će prvo uz obalu Italije, Sardinije i Španjolske, a nakon Gibraltrara i Kanara pred njim je otvoreno more Atlantskog oceana.
Samoća na brodu, dodao je Šibenčanin, neće mu biti problem zbog satelitske komunikacije koja omogućuje kontakt sa s obitelji i prijateljima.
U Hrvatsku će se vratiti krajem godine, a izazov će biti put natrag i to kada se nađe u moru po sredini Atlantika gdje će ploviti prema vjetru.

Tekst i fotografije preuzete sa sibenik.in portala